Livsmedelshandeln erhåller idag statliga bidrag med 85 % av kostnaden för konvertering eller utbyte av frys- och kylanläggningar till godkända köldmedia. Detta åtagande från samhällets sida är nödvändigt eftersom flertalet mindre livsmedelsbutiker annars skulle tvingas slå igen.
Av någon anledning gäller dock inte detta stöd för andra företag med köldmedia i sin verksamhet.
Allson AB är ett litet men betydelsefullt företag i Åtorp, Degerfors kommun. Allson AB är ett familjeföretag med tre anställda.Verksamheten består av fryshus med 8000 m3 lagringsvolym i Åtorp. Större kunder är bl.a. Scan, Frigo Scandia, Dafgårds och Kronfågel. Företaget hyr också ut en del av fryshuset till två livsmedelsföretag som tillsammans sysselsätter cirka 10 personer.
Från att ha haft en tuff period under några år har företaget nu börjat ta igen tappade marknadsandelar. I detta skede står företaget inför kravet att konvertera om anläggningen till en kostnad av 800 000 kronor. En orimlig investeringskostnad för ett sådant litet företag och dessutom en investering som inte genererar några ökade intäkter.
Degerfors kommun ingår idag i så kallat tillfälligt stödområde vilket ger företag möjlighet till investeringsstöd på max 20 %. Även om Allson AB skulle kunna få ett sådant stöd så blir ändå företagets kostnader orimligt höga.
Risken för att företag liknande Allson AB kommer att tvingas avveckla sin verksamhet är uppenbar om inte bidragsfrågan kan lösas på ett tillfredsställande sätt. En negativ hantering av företagen i branschen riskerar leda till att besluten om minskad freonanvändning kan komma att motverkas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vidga kretsen av företag som kan erhålla bidrag för byte av kyl- och frysanläggningar.
Helena Frisk (s) |
|
Hans Karlsson (s) |
Maud Björnemalm (s) |
Håkan Strömberg (s) |
Inger Lundberg (s) |
Gotab, Stockholm 1997