I samband med nedläggningen av F 15 har stora resurser lagts ned för att skapa nya arbetstillfällen i Söderhamn. Särskilda insatser görs inte bara av statsmakterna utan också från kommunens sida. Stor vikt läggs på nyföretagandet och många nya företag har också kommit till genom dessa satsningar.
Det är brukligt att de kommuner som av olika anledningar kommer in i tillfälliga stödområden, också får använda sig av olika typer av tillfälliga åtgärder. Så bör t ex starta-eget-bidrag kunna ges till personer som inte är arbetslösa, utan säger upp sitt arbete. Detta leder ju oftast till att någon arbetslös erbjuds detta lediga arbetstillfälle.
I Söderhamn har dock inte detta varit möjligt, vilket förefaller mycket märkligt när så mycket kraft nu satsas på att främja nyföretagandet.
Bland de anställda i Söderhamn finns det många med bra affärsidéer men man vågar inte alltid ta steget fullt ut. En ”morot” för dessa personer vore om de kunde erhålla starta-eget-bidrag i 6 månader.
Intresset för företagande är på frammarsch och kan öka ytterligare om förutsättningarna för innovatörer och deras idéer blir mer gynnsamma. Till detta arbete bidrar också det nätverksbyggande mellan företagarna som pågår. Exempel är verkstadsföretagen som i större offerter går samman för att gemensamt klara av det som för det enskilda mindre företaget skulle vara en omöjlighet.
Medvetna satsningar på kvalitet och nya branscher är andra exempel på framtidstro och utvecklingskraft som spirar i Söderhamn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av starta-eget-stöd i Söderhamn.
Sven Bergström (c) |