Motion till riksdagen
1997/98:A427
av Ingbritt Irhammar och Margareta Andersson (c)

Regionalpolitik ur ett kvinnoperspektiv


De unga kvinnorna är de som först flyttar från orten när en bygd börjar avfolkas. De har svårast att finna utbildning och arbete i glesbygden. Dessutom är traditionen sådan i en relation att en kvinna oftare flyttar till sin man än att mannen flyttar med kvinnan till den plats där hon har sina rötter.

Att underlätta för kvinnor att få utbildning och arbete i alla delar av landet är därför grunden för att hela Sverige ska leva. Utan unga kvinnor blir det inga barn och därmed riskerar bygden att dö ut.

Statliga verk och bolag

Dagens situation där statliga myndigheter, verk och bolag regionaliserar och skär ner sin verksamhet är ett stort hot mot sysselsättningen i stora delar av det glesbefolkade Sverige. Många kvinnor arbetar inom verk och bolag och mister sina arbeten vid de nedläggningar som nu sker. Regeringen har anledning att se över den totala struktur som statliga myndigheter och verk har ur ett regionalpolitiskt perspektiv. Som läget är idag motverkar olika myndigheters beslut de beslut som fattats av riksdag och regering och leder till att framför allt kvinnors arbetslöshet i avfolkningsbygder ökar på ett oacceptabelt sätt.

Utbildning

I många delar av vårt land har människor långt till högre utbildning. Kvinnor tar av tradition ett större ansvar för familj och barn och har därför svårt att vara borta långa perioder från hemmet. Detta innebär att många kvinnor inte skaffar sig den högre utbildning de både önskar sig och behöver för sin vidare utveckling inom bland annat yrkeslivet. Ett sätt att förändra detta är att i större utsträckning än nu satsa på distansutbildning, vilket med dagens IT-hjälpmedel går att lösa.

Detta skulle underlätta för många kvinnor att vidareutbilda sig.

Företagsutveckling

Kvinnor i glesbygd och på landsbygden vill ofta starta företag för att tillgodose behov av service och utkomst i närområdet. De behöver stöd och hjälp med både kunskaper och kapital. De möjligheter till lån som finns hos bland andra ALMI bör till minst 50% komma kvinnor till del. Bättre kunskaper hos handläggare behövs också i hur kvinnor startar och driver företag.

En satsning på bland annat kulturturismen är också angeläget för kvinnor. Det ger möjlighet för kvinnor att utveckla nya områden för att få inkomster. Bättre möjligheter för kombinationssysselsättningar är också nödvändiga eftersom turismen ofta är säsongsbunden.

Utvecklingsplaner

Det regionala utvecklingsarbetet bör utgå från länsvisa utvecklingsplaner. I dessa måste man särskilt belysa kvinnornas situation i länet och vilka särskilda behov av kapital och andra utvecklings resurser de har. Sektorsövergripande lösningar med helhetsperspektiv främjar ofta kvinnors sysselsättning.

Landsbygdsutveckling

I samarbetet med länder i tredje världen poängterar ofta vi svenskar hur viktig landsbygdsutvecklingen är för att motverka fattigdom och förslumning i storstäderna. Problemen i dessa länder är lättare att se eftersom det rör sig om så många fler människor som är berörda men tendenserna är i stort sett de samma även här i Sverige. För att hela landet ska vara befolkat och levande måste vi i Sverige satsa på landsbygdsutveckling i högre grad än nu. Kvinnor på landsbygden behöver uppmuntran och stöd att fortsätta sin verksamhet där. Därför är de landsbygdsprojekt som drivs av länsstyrelserna i många län viktiga. Här får kvinnorna grundläggande utbildning och kan bilda nätverk för att fortsätta utvecklingen av företag och service på olika plan. Det är viktigt att denna verksamhet fortsätter. Att utnyttja de EU-stöd t ex 5 b, som finns för ändamålet är också angeläget.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av utvecklingen inom statliga myndigheter och bolag,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om decentraliserad utbildning och distansutbildning,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att minst 50 % av ALMI-medel kommer kvinnor till del,1

  4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsvisa utvecklingsplaner, som belyser kvinnornas situation,

  5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om satsning på landsbygdsutveckling.

Stockholm den 2 oktober 1997

Ingbritt Irhammar (c)

Margareta Andersson (c)

1 Yrkande 3 hänvisat till NU.