Motion till riksdagen
1997/98:A424
av Dan Ericsson (kd)

Utveklingsinsatser för Jämtland


Under de senaste 2–3 åren har centraliseringen ökat i vårt land. Inom många statliga sektorer har regionaliseringen inneburit att man koncentrerat sina verksamheter till ett fåtal större städer. Detta har inte varit till gagn för landsbygden och landets glesbygdsområden. Också från residensstäder har verksamhet flyttats vid denna s k rationalisering. Olika skäl har anförts för dessa åtgärder. Det främsta argumentet har varit ekonomiska skäl. Ändå finns på många områden inga uträkningar som bekräftar att centralisering nödvändigtvis innebär besparingar. Man har inte gjort konsekvensanalyser. Analyser som hade visat att denna centraliseringslinje inte innebär besparingar.

Sammanfattningsvis kan man säga att den statliga servicen snabbt försäm­ras och koncentreras till länens eller i ännu värre fall regionernas huvudorter. De mindre lasaretten håller på att avvecklas liksom vissa andra sjukvårds­specialiteter i mindre kommuner. Den viktiga detaljhandeln krymper kraftigt i mindre och mellanstora tätorter i hela landet. Detta visar tydligt att regio­nal­politik inte bara får handla om det som kallas ”den lilla regionalpolitiken” utan att man i högsta grad måste ha en helhetssyn så att det som kallas ”den stora regionalpolitiken” har rätt inriktning. Det går nämligen inte att justera en felaktig syn på regionala frågor med diverse regionalpolitiska stöd. Det är helheten i politiken som är avgörande för om devisen ”Hela Sverige skall leva” ska bli verklighet.

Den regionalpolitiske forskaren Ronny Svensson har beskrivit det som att man nu raserar den regionalpolitik som byggts upp under lång tid. Och detta gäller för hela landet men vissa regioner har drabbats extra hårt av bant­ningen av den statliga budgeten. Norrbotten, Jämtland och Västernorrland i norr samt Blekinge och Gotland i söder är exempel på sådana områden. Sysselsättning, servicekvalitet och framtidsutsikter för dessa områden har försämrats.

Den statliga sektorspolitiken måste ta regionalpolitiska hänsyn. Det bör finnas med i de statliga instruktionerna till de olika sektorernas verksamheter att man ska ha en helhetssyn där de regionala faktorerna vägs in i besluts­fattandet. I statliga verk, myndigheter och bolag där staten har ägarinflytande skall dess representanter i beslutsfattandet väga in regionalpolitiska effekter. För att underlätta detta beslutsfattande bör regionalpolitiska konsekvens­analyser upprättas innan beslut tas som påtagligt kan komma att förändra för­utsättningarna i områden som är beroende av en aktiv regionalpolitik. Dessa krav framför kristdemokraterna i en regionalpolitisk motion. För att pröva detta i verkligheten bör ytterligare steg tas.

Jämtland är ett exempel på län som drabbats av en politik som inte tagit nödvändiga regionalpolitiska hänsyn. Exempelvis har Östersunds kommun på kort tid förlorat Vägverkets produktionskontor, häktet, Skogsvårdsstyrel­sen och Kronofogdemyndigheten. Östersund med knappt 60 000 invånare har på några år förlorat ca 5 000 arbetstillfällen. Ser man på SCB:s senaste befolkningsstatistik är det tydligt att Jämtland är förlorare. Samordningen mellan olika statliga instanser synes saknas.

För att stärka ett län som Jämtland gäller det att statsmakterna har en helhetssyn och samordnar beslutsfattandet mellan olika myndigheter och verk i enlighet med vad som beskrivits här ovan. För att utveckla en sådan modell med såväl regionalpolitiska hänsyn i beslutsfattandet som att utarbeta konsekvensanalyser utifrån regionalpolitiskt perspektiv bör en delegation tillsättas som skall upparbeta kommunikation och handlingsmönster i den statliga verksamheten avseende alla frågeställningar som berör Jämtland och då anlägga ett tydligt regionalpolitiskt perspektiv på beslutsfattandet. Sam­tidigt med detta bör en särskild utvecklingsstudie genomföras för Jämt­land där man noga kan jämföra olika utvecklingsmöjligheter beroende på vilka regionalpolitiska hänsyn som anläggs vid beslutsfattandet i statliga verksam­heter. Detta bör ske under några år och sedan bör resultatet utvärderas för det fortsatta arbetet med att utveckla regionalpolitiken för hela landet.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättande av en särskild delegation för samordnande av beslutsfattandet som berör statlig verksamhet med bäring på Jämtland,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att genomföra en utvecklingsstudie för Jämtlands län.

Stockholm den 6 oktober 1997

Dan Ericsson (kd)