Motion till riksdagen
1997/98:A413
av Eva Goës m.fl. (mp)

ResursCentra


Inledning

I det läge som nu råder på arbetsmarknaden med kvinnors ökade arbetslöshet måste alla vägar prövas för att vända detta. Idag finns i samtliga län någon form av resurscentrum – både regionala och lokala – som på olika sätt arbetar för att ta till vara kvinnors resurser. Det finns också i alla län jämställdhetsexperter och dessutom i ett antal kommuner kvinnliga affärsrådgivare. Tillsammans utgör dessa en viktig resurs som kompletterar varandra och arbetar gränsöverskridande.

Bakgrund

Under slutet av 1980-talet togs initiativ till Glesbygdsdelegationens Kvinnogrupp. Det var kvinnliga eldsjälar som aktivt arbetat med byutveckling, kvinnofrågor och landsbygdskampanjen Hela Sverige skall leva. Kvinnokraft var namnet på detta nätverk som 1992 tog vid efter Kvinnogruppen. Det var ett treårigt projekt i glesbygdsverkets regi. Strategin var att inrikta arbetet på att regionala resurscentrum skulle bildas. Där skulle information, rådgivning och regionalt stöd kunna samlas.

I mars 1994 presenterade regeringen sin regionalpolitiska proposition Bygder och regioner i utveckling. I denna uttalades behovet av ett könsperspektiv i regionalpolitiken. Vidare poängterades att arbetet med att utforma den lokala livsmiljön måste få ökad betydelse och att det måste ske utifrån en analys av och kunskap om såväl kvinnors som mäns behov.

En processutvärdering av NRC för kvinnor genomfördes 1996 och utvärderingsrapporten har behandlats av rådet i januari 1997. Därefter har tre regionala konferenser diskuterat rapporten och lämnat förslag till fortsatt verksamhet.

Förslag:

– Regionala resurscentrum, RRC, måste ges ekonomiska förutsättningar genom att öronmärkta medel avsätts i regleringsbrevet till länsstyrelsen. Önskvärt är att Närings- och handelsdepartementet diskuterar med andra departement om möjligheter att skapa utrymme för projekt m m som genomförs i samverkan med RRC. Medfinansiering kan variera ute i de olika länen. Målgruppen skall vara alla kvinnor men gles- och landsbygdskvinnor skall speciellt prioriteras.

– En förutsättning för ett framgångsrikt arbete är en samordnande organisation på central nivå som skall arbeta med ett underifrånperspektiv med nätverk och resurscentrum som målgrupp.

– Det samordnande organet bör ha liknande funktioner som idag; stödjande och samordnande, utbildnings-, forsknings- och informationsfunktion, administrativa funktioner. Resurscentrumens behov skall vara vägledande. NRC och lokala samt regionala resurscentrum måste i ökad utsträckning utbyta erfarenheter och kunskaper vid konferenser, utbildningsseminarier etc. Kompetensen behöver stärkas vad avser informationsfunktionen framför allt när det gäller att göra konsekvensanalyser för att se hur olika förslag påverkar kvinnor.

– Det finns önskemål om en mer fristående placering av NRC framöver. Tills vidare kan NRC ligga under NUTEK, t o m år 2000, men med en fristående placering direkt under generaldirektören eller Nämnden för hemslöjdsfrågor. Under tiden bör en utredning göras av vad ett fristående råd eller en fristående kommitté innebär. Glesbygdsverket anser fortfarande att NRC bör ha en fristående ställning.

– Resurscentrumens roll i styrningen av verksamheten bör förstärkas. Referensgrupp och styrelse bör inrättas.

– En styrelse med representanter för regionala och lokala resurscentrum samt projektledaren från NRC och generaldirektörerna för NUTEK och GBV föreslås.

– En bred referensgrupp med både lokal och regional representation skall inrättas för att föra ut information och vara bollplank. Denna grupp skall fungera som ett samverkansorgan som träffas minst två gånger per år.

– För ovanstående handlingsprogram behövs 9 000 000 kronor per år.

Den fortsatta finansieringen måste tryggas. Dels bör de nya arbetsformerna få chans att verka. Dels behöver arbetslösa kvinnor och kvinnor med utvecklingsidéer någon som arbetar utifrån de frågor och behov som kvinnorna själva vill prioritera. Det nationella resurscentrumet och de lokala/regionala resurscentrumen är den växtkraft som tillåter.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurscentrum,

  2. att riksdagen hos regeringen begär att ekonomiska förutsättningar ges för resurscentrum genom att öronmärkta medel reserveras för dem i regleringsbrevet till länsstyrelsen och inryms under utgiftsområde 19 A Regional utjämning och utveckling,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationellt resurscentrum som ett fristående råd eller en kommitté.

Stockholm den 2 oktober 1997

Eva Goës (mp)

Ewa Larsson (mp)

Barbro Johansson (mp)