Regionalpolitiken ska medverka till en likvärdig ekonomisk, social och kulturell standard för landets olika delar. I detta arbete ska hänsyn tas till kvinnornas situation.
Enligt vår uppfattning har regionalpolitiken i alltför liten utsträckning uppmärksammat könsuppdelningen på arbetsmarknaden och behoven av att aktivt arbeta för att utveckla den kvinnliga arbetsmarknaden. Det regionalpolitiska arbetet har inriktats på industrin och industriliknande verksamhet medan flertalet kvinnor arbetar inom den offentliga och privata tjänstesektorn.
Ett viktigt krav för att medverka till bättre arbetsmarknad för kvinnor i gles- och landsbygd har varit att bilda regionala resurscentrum för kvinnor. Som ett nav i nätverket skulle ett nationellt resurscentrum bildas, som i sin tur kan stödja de olika regionala och lokala resurscentrum som finns i landet. Så har också skett.
Den primära uppgiften för det nationella resurscentrumet ska vara att stödja och samordna regionala och lokala resurscentrum, att utveckla kunskaper, initiera forskning om kvinnors villkor i gles- och landsbygd samt att vara motor i arbetet med regional utveckling ur ett jämställdhetsperspektiv.
En annan uppgift är att föra erfarenheter och kunskaper om kvinnors situation i regionerna vidare till centrala myndigheter och organisationer.
Dessutom är en annan viktig funktion att ställa samman de erfarenheter som samlats i regionala centrum med avsikt att öka kunskapen om kvinnors villkor men också att genomföra analyser så att insikterna och förståelsen fördjupas och på sikt kan omsättas i olka sektorsområden. På så sätt kan kvinnoaspekterna finnas med i det regionalpolitiska arbetet.
Vi anser att det är viktigt att se bredden på verksamheten. Den innebär inte enbart kvinnors företagande och näringsliv utan även utbildning, forskning samt råd och stödverksamhet.
Det nationella resurscentrum för kvinnor som nu finns drivs som ett projekt under NUTEK. Vi anser att ett nationellt resurscentrum för kvinnor skall organiseras som ett självständigt fristående råd eller kommitté med en egen budget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nationellt resurscentrum för kvinnor skall vara ett självständigt fristående råd.
Maud Björnemalm (s) |
|
Helena Frisk (s) |
Inger Lundberg (s) |