Motion till riksdagen
1997/98:A406
av Bengt Silfverstrand och Bo Nilsson (s)

Bygdeutveckling


Med sjunkande sysselsättning inom den traditionella industrisektorn samt en ny syn på lönearbete, talar flera faktorer för en satsning på lokala initiativ. I 3 500 lokala arbetsgrupper lägger 70 000 personer ner ett mycket stort antal timmar av ideellt arbete på att utveckla sysselsättning, service, boende, kultur och gemenskap i det egna lokalsamhället. Detta arbete är en hittills underskattad samhällsinsats, ett i det närmaste osynligt bidrag till ökad tillväxt. Lokala initiativ bör synliggöras, uppmuntras och stödjas. Genom att tillvarata och utveckla dessa samlade initiativ underifrån kan grunden för en ny, sund och stark ekonomi långsiktigt byggas.

Vi föreslår att kommunerna får i uppdrag att upprätta en bygdeplan, vilken skall bygga på ett underifrånperspektiv och lokal demokrati. Bygdeplanen skall tas fram under aktiv medverkan från lokalbefolkningen samt förnyas varje mandatperiod. Planen skall innehålla övergripande mål för hela kommunen samt detaljplaner för respektive bygd inom kommunen. Kontrollmyndighet kan vara Glesbygdsverket eller länsstyrelsen.

För att åstadkomma en bygdeplan ur ett underifrånperspektiv behövs en länk mellan den kommunala organisationen m fl myndigheter och lokal­be­folk­ningen. En sådan länk kan vara en kommunalt anställd ”bygde­sam­ord­nare” med uppgift att mobilisera lokalbefolkningen och stimulera besluts­processer underifrån med målet att bl.a. ta fram bygdeplaner. Ett exempel som i sammanhanget kan nämnas är den projektorganisation” ”Lands­byg­dens Framtid”, som Länsstyrelsen i Skåne byggt upp för att främja lands­bygdsutvecklingen i länet. Inom projektet bedrivs Framtidsbygd -97, inom vilket tretton bygdesamordnare utbildas.

Det bör understrykas att frågor om lokal demokrati och regional utveckling inte är något som enbart berör utrpäglad glesbygd, utan är i högsta grad angeläget i hela landet och då även i mera tätbefolkade områden som t ex Skåne. Det är lika väsentligt att tillvarata lokala initiativ i glesbygd som i landsbygd, tätortsnära landsbygd och kommundelar i tätort.

I sökandet efter lösningar som kan stimulera tillväxten och minska arbets­lösheten är Glesbygdsverkets rapport ”Förnyelsens landskap” väl värda att beakta.

Sammanfattningsvis föreslår vi att regeringen tar ett helhetsgrepp på bygdepolitiken för att stimulera tillväxten och stärka demokratin. I detta syfte bör upprättande av en bygdeplan ingå i kommunernas ordinarie verk­samhet. Bygdeplanen bör genomsyras av ett underifrånperspektiv och tas fram i samverkan med lokalbefolkningen. Länken mellan myndighet och lokalbefolkning kan lämpligen upprätthålls av lokala bygdesamordnare knutna till den kommunala förvaltningen. Lokala initiativ och underi­frånprocesser skall inte begränsas till det som idag är utpräglad glesbygd utan ta sikte på att omfatta hela landet för att vi skall kunna tillvarata hela landets mänskliga kapital och outnyttjade naturresurser.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en samlad bygdepolitik.

Stockholm den 30 september 1997

Bengt Silfverstrand (s)

Bo Nilsson (s)