Efter några års befolkningstillväxt i Norrbotten vände den positiva trenden och cirka 2 000 norrbottningar flyttade från länet 1996. Prognosen för 1997 är ungefär på samma nivå.
En orsak är givetvis den höga arbetslösheten, men det är ej den enda. Den statliga Reko-statutredningen – SOU 1996:13 – som analyserat de regionala konsekvenserna av förändringar i den statliga sektorn redovisades i mars 1997. Av utredningen framgår att statliga rationaliseringar, besparingar och nedläggningar har vidgat de regionala klyftorna i landet.
Bland de värst drabbade sektorerna är försvaret, polisväsendet, domstolarna, kommunalvården, postverket, kommuner och landsting. Till detta kommer effekterna av de statliga budgetnedskärningarna. Fortfarande saknas regionalpolitiska analyser av det faktiska utfallet, men enligt en beräkningsmodell skulle en budgetförstärkning med 100 miljarder kronor – hälften besparingar och hälften skattehöjningar – innebära att sysselsättningen i inre Norrland minskar med 6,5–12 procent. I storstadsområdena skulle däremot utfallet begränsas till 4-5 procent av arbetskraften.
Det är då viktigt att påpeka att konsekvenserna av bl.a. 1996 års försvarsbeslut och ökade punktskatter som trätt i kraft 1997 tillkommer.
Bränsle- och energiskatter påverkar hushållen och företagen i norra Sverige betydligt hårdare än motsvarande i södra delarna av landet. Klimatet innebär väsentligt högre energiförbrukning och bristen på kollektivtrafik kräver två bilar per hushåll som går flera tusen mil årligen.
Särlagstiftning och höga punktskatter snedvrider konkurrensen och hämmar den sedan urminnes tider betydelsefulla gränshandeln mellan Sverige och Finland.
Laxfiskeförbudet utanför de outbyggda älvarna är ytterligare åtgärder som får negativa effekter och sannolikt leder till att yrkesfisket tvingas upphöra.
Man kan inte bortse från risken att utflyttningen fortsätter och den redan rekordstora arbetslösheten ökar ytterligare.
Det är angeläget att hänsyn tas till de sammantagna effekter som förändringar i den statliga politiken får för olika delar av landet. Det är därför angeläget att riksdag och regering gör noggranna konsekvensanalyser innan beslut fattas. Om hela Sverige skall leva måste åtgärder vidtas för att uppnå balans mellan alla delar av vårt avlånga land.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att åtgärder vidtas för att utjämna de regionala skillnaderna i landet.
Olle Lindström (m) |