Motion till riksdagen
1997/98:A39
av Bengt-Ola Ryttar m.fl. (s)

med anledning av prop. 1997/98:62 Regional tillväxt - för arbete och välfärd


Distansarbete

I skattelagstiftningen begränsas avdragsrätten för dubbel bosättning till tre år. Detta har visat sig vara ett hinder för distansarbete eftersom distansarbetare i många fall också behöver arbeta på företagets hemort. I de flesta fall är det enda ekonomiskt rationella att distansarbetaren har en bostad på företagets hemort, men med gällande regler kommer det inte att vara möjligt att göra skatteavdrag för denna kostnad efter tre år.

Många svenska företag, speciellt IT-företag planerar idag för distansarbete. Det finns helt enkelt inte kontorsyta och skrivbord längre för alla anställda. Företagen planerar för att personalen ska distansarbeta stora delar av arbetstiden. Distansarbete med IT-uppkoppling hemifrån innehåller en riktig skattebomb för dem som anpassat sig till den nya möjlighet till gles­bygds­boende som distansarbetet ger. Många företag planerar idag för att en del av personalen ska distansarbeta en del av arbetstiden. Hittills har man mest hört talas om arbetarskydds- och försäkringsproblem med distansarbete, men ingen talar om den personliga skattesmäll, som den föråldrade lagstiftningen ställer till med.

Det är dags att IT-anpassa skattelagstiftningen till glesbygdens förmån. Ge distansarbetet en ärlig chans nu när vi är på väg in i IT-samhället. Idag talar alla om det förnämliga med telependling, d.v.s. distansarbete hemifrån med telefon och datoruppkoppling mot jobbet. De flesta som talar om frågan bor på dagligt pendlingsavstånd; problemen uppstår om jobbet inte ligger inom samma kommun. Det är först när avståndet är ett par timmar som vecko­pendlingssituationen uppkommer.

Det är idag bara riksdagsledamöter som har rätt till telependling från hemorten utan nedslag från skattemyndigheterna. Med den vikt som syssel­sättningsfrågan ges i den regionalpolitiska propositionen är det naturligt att göra de förändringar av skatte- och folkbokföringslagstiftningen som krävs för att distansarbete långsiktigt skall kunna fylla sin regionalpolitiska roll.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förändringar av skatte- och folkbokförings­lagstiftningen för att långsiktigt möjliggöra distansarbete i glesbygd.

Stockholm den 25 mars 1998

Bengt-Ola Ryttar (s)

Laila Bäck (s)

Leo Persson (s)

Per Erik Granström (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)

Elanders Gotab, Stockholm 2002