Motion till riksdagen
1997/98:A35
av Lisbeth Staaf-Igelström m.fl. (s)

med anledning av prop. 1997/98:62 Regional tillväxt - för arbete och välfärd


Utgångspunkten för regionalpolitiken ska vara att den med stor kraft ska stödja utvecklingen i de regioner som är särskilt utsatta och ge dem förutsättningar för utveckling och tillväxt som är mer likvärdiga dem i andra regioner.

Bergslagen har under de senaste 25–30 åren haft en kraftig befolknings­minskning som resultat av vikande basindustri och otillräcklig tillväxt i annan verksamhet samt av att jord- och skogsbruk, bygghandel och tjänster inte heller har någon tillväxt. Den enda tillväxten har tidigare skett i offentliga tjänster men även där är det i nuläget en tillbakagång. Som exempel kan vi peka på att basindustrin har minskat med c:a 30 000 personer sedan 1970. Av 24 kommuner är det enbart fyra som kan visa på ökad befolkningsutveckling mellan 1970 och 1996. Samtliga övriga kommuner har minskat under perioden.

Under 1980-talet gjordes särskilda insatser i Bergslagen genom framför allt det speciella paket som medförde bildandet av Bergslagsdelegationen 1984. De kommuner som drabbades hårt av omstruktureringen av stål­branschen behövde stöd för att möjliggöra framväxt av ny företagsstruktur. Detta var en bra och nödvändig satsning men inte tillräcklig för att vända den negativa trenden i Bergslagen. I dag är tyvärr nyföretagandet generellt sett lägre i Bergslagen än i riket som helhet. Totalt registreras c:a 75 000 nya företag i vårt land, motsvarande c:a 0,85 % av befolkningen. Motsvarande andel i Bergslagen är 0,6 % av befolkningen, men det som är glädjande är att tillväxten av nyregistreringar ökar något inom området.

I dag ingår Bergslagen med sina 24 kommuner i regionalt stödområde inom EU, Mål 2. Vidare tillhör flera kommuner det nationella stödområdet 2 (fast och tillfälligt stödområde). I samband med att Sverige blev medlem i EU 1995 och Bergslagens kommuner kom att utgöra Målområde 2 beslöt samtliga kommuner och de fem landstingen inom målområdet att bilda intresse­föreningen Bergslagen. 1997 ställde sig kommunerna och land­s­tingen inom området bakom ett handlingsprogram inför millennieskiftet, ”Kraftsamling Bergslaget”, där man har formulerat en strategi inför 2000-talet.

I ”Kraftsamling Bergslaget” pekas ett antal områden ut där särskilda stödinsatser positivt kan bidra till en förändring av företagsklimatet i delar av och i hela Bergslagen. Exempel på sådana områden är bland annat en kraftfull IT-satsning genom nätinvesteringar och stödjande struktur, ett program för miljöaktiviteter för att skapa ett Miljöforum Bergslagen, omfattande satsningar på kompetensutveckling m.m. När det gäller IT-frågan så ligger Bergslagen efter i datoranvändning, både bland enskilda personer och i arbetslivet, och därför måste infrastrukturen för IT-användning förstärkas. Framför allt behöver fler tätorter i regionen lokal nätutbyggnad. Med ny teknik kan fler så kallade lärcentra byggas upp för att ta itu med behovet av kompetensutveckling som skulle kunna ske lokalt. Vidare skulle förutsättningarna skapas för lägre kommunikationskostnader inom informa­tionsöverföringen vilket skulle innebära en positiv förutsättning för företags­etableringar och utveckling av befintliga företag i Bergslagen.

I ”Kraftsamling Bergslaget” beskrivs också ett utvecklingsprojekt för vitalisering av hela Bergslagens näringsliv kallat ”Bergslagets Utvecklings- och Handelscentrum – BUC”. Intresseföreningen vill med BUC skapa en professionell, stödjande resurs för regionen som kan driva på närings­utvecklingen i nära samspel med nationella, regionala och lokala aktörer. BUC:s viktigaste uppgifter är att verka för ökade exportaktiviteter, öka samarbetet mellan större och mindre företag, ge stöd vid företagsetableringar och investeringar samt systematisk bevakning av offentlig upphandling både nationellt och inom EU.

Av det som redovisats framgår att det i Bergslagen, trots ett aktivt arbete för att uppnå en positiv utveckling, krävs ytterligare åtgärder för att bryta den fortfarande pågående negativa befolkningsutvecklingen.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av särskilda åtgärder för utveckling av Bergs­lagen.

Stockholm den 25 mars 1998

Lisbeth Staaf-Igelström (s)

Maud Björnemalm (s)

Per Erik Granström (s)

Marina Pettersson (s)

Sven-Erik Österberg (s)