Enligt 8 § i lagen om arbetslöshetsförsäkring är vård av eget barn eller adoptivbarn som inte fyllt två år, överhoppningsbar. Det vill säga den tid man varit ledig för att vårda barnet räknas bort när man bedömer om den försäkrade är kvalificerad för ersättning.
Enligt 4 kap 5 § i lagen om föräldraförsäkring skall ”Som adoption anses även att någon tar emot ett barn i avsikt att adoptera det. Tidpunkten då den försäkrade fått barnet i sin vård jämställs därvid med tidpunkten för barnets födelse.”
I arbetslöshetsförsäkringen saknas tydliga bestämmelser om att den överhoppningsbara tiden skall räknas från och med den tidpunkt då den försäkrade fått adoptivbarnet i sin vård. En strikt tolkning av bestämmelsen ger i stället till resultat att den överhoppningsbara tiden börjar räknas först när adoptionen är klar. Det finns flera exempel på försäkrade som nekas rätt att avräkna den tid de vistats utomlands för att vårda och hämta ett barn de avser att adoptera. De har fått besked om att denna tid inte är överhoppningsbar och i något fall har det inneburit att den försäkrade avstängts från rätten till arbetslöshetsersättning. För att få rätt till ersättning måste de åter kvalificera sig enligt 6 §. Det förtjänar att påpekas att det kan dröja länge mellan den tidpunkt då blivande adoptivföräldrar får barnet i sin vård tills den formella adoptionen är genomförd.
Vi menar att 8 § i lagen om arbetslöshetsförsäkring skall utformas så att det tydligt framgår att när någon tar emot ett barn i avsikt att adoptera det skall tidpunkten då den försäkrade får barnet i sin vård jämställas med tidpunkten för barnets födelse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär ett förtydligande av 8 § lagen om arbetslöshetsförsäkring enligt vad i motionen anförts om att när någon tar emot ett barn i avsikt att adoptera skall tidpunkten när den försäkrade får barnet i sin vård jämställas med barns födelse.
Ulla Hoffmann (v) |
Ingrid Burman (v) |