Det är svårt att säga hur pass stor diskrimineringen mot invandrade personer på arbetsmarknaden verkligen är. Vi vet dock att ett förekommande skäl till varför arbetsgivare inte väljer att anställa invandrade personer är invändningar mot deras språkliga kompetens. Det hävdas att en smidig behärskning av språket såväl i tal som i skrift är så pass viktigt att personen inte kan anställas eftersom denna brister i detta hänseende. Detta hävdas samtidigt som en globalisering pågår och allt fler företag i någon form kommer i kontakt med utländska intressen. Vidare kan vi konstatera att invandrade personer är överrepresenterade i fråga om högskoleutbildning och detta dessutom inom naturvetenskap och teknik, där näringslivet idag har en stor efterfrågan på kompetenta personer. Diskriminering förändras framför allt via attitydförändringar men dessa tar förstås tid. Därför bör staten hjälpa utvecklingen på traven en aning och verka för att i praktisk mening undanröja ett av de vanliga hinder som arbetsgivare anger när det nekar invandrade personer arbete, trots att de i övrigt har den kompetens som efterfrågas.
Vi föreslår ett nationellt språkcentrum som med hjälp av modern teknik enkelt och snabbt kan garantera arbetsgivaren ett felfritt skriftspråk i de texter som fordras av den anställde. Via datakommunikation skulle en person enkelt kunna sända över en text till språkcentret som kan ligga nästan vart som helst i Sverige (där nödvändig infrastruktur är utbyggd) och efter en kort stund skulle texten sändas åter i korrekt skick till personen. Inledningsvis är det viktigt att staten, som arbetsmarknadspolitisk åtgärd, bekostar större delen av denna service och att arbetsgivaren endast beläggs med en mindre avgift. Arbetstagaren skall vara helt avgiftsbefriad. Tekniken bygger självklart på att arbetstagaren helt och hållet svarar för innehållet i texten och att stödet endast avser att korrigera språket och i viss mån även framställning så att texten fyller den funktion som avses. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna att denna bör återkomma till riksdagen med förslag på sådant språkcenter som beskrivits i motionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag på inrättande av ett sådant språkcenter som beskrivits i motionen.
Elisa Abascal Reyes (mp) |
|
Annika Nordgren (mp) |
Ragnhild Pohanka (mp) |