Motion till riksdagen
1997/98:A304
av Inger Segelström m.fl. (s)

Kortare arbetstid


S-kvinnorna har krävt sex timmars arbetsdag sedan 1972. Sex timmars arbetsdag är vårt mål, men förkortningen måste ske stegvis. Kostnaderna för arbetstidsförkortning bör betalas med delar av framtida löneökningar. Tid i stället för pengar. Samtidigt som vi kräver kortare arbetstid arbetar vi naturligtvis med alla andra frågor som hör ihop med kvinnors arbete, t.ex. lika lön för likvärdigt arbete, rätt till heltidsarbete, god arbetsmiljö, trygga anställningsförhållanden m.m.

Arbetstidskommittén har i sitt slutbetänkande gett exempel både från Sverige och Europa på hur arbetstidsförkortning gett ökad välfärd, räddat arbetstillfällen, möjliggjort för deltidsarbetslösa att få fler timmar samt bidragit till fler och nya jobb. Växjö kommun är den kommun som först gick ut med ett erbjudande till de anställda och nu går ut med ett förnyat erbjudande att korta arbetstiden. Det första erbjudandet var en succé och man beräknar att det gav ca 10–14 nya jobb. Fler fackliga organisationer för diskussionen. Svenska metallarbetareförbundet har under 1995 och 1996 kortat sin arbetstid med sammanlagt 24 minuter. Intresset för vår modell är stor och i dag en av diskussionsfrågorna på många arbetsplatser inom olika avtalsområden.

Därför är det nu dags att arbetstidsförkortningen får en starttidtabell.

Traditionell svensk politik är att först försöka avtalsvägen och om parterna misslyckas lagstifta. Det är också den vägen vi föreslår. En första förkortning av den generella arbetstiden bör avtalsvägen påbörjas senast 1999, men måste vid varje tidpunkt värderas i förhållande till effekterna av redan genomförda arbetstidsförkortningar och de andra krav som intecknar det ekonomiska utrymmet, som en utbyggnad av vård, omsorg och skola. De anställdas val mellan kortare arbetstid och reala löneökningar, liksom kraven på en bra förutsättning för produktionen, måste vara det avgörande för i vilken takt arbetstidsförkortningen ska ske.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att en första förkortning av den generella arbetstiden bör påbörjas avtalsvägen senast år 1999, annars bör lagstiftning övervägas.

Stockholm den 1 oktober 1997

Inger Segelström (s)

Monica Green (s)

Birthe Sörestedt (s)

Agneta Brendt (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Elisebeht Markström (s)

Eva Arvidsson (s)