Inom anslaget för de arbetsmarknadspolitiska medlen föreslås för det kommande året 600 miljoner kronor vara reserverade till s k otraditionella insatser. Dessa medel går till olika projekt men också till att bl a finansiera resekostnader i samband med de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna. De används också till att finansiera diverse andra kringkostnader vid t ex ALU-verksamheten.
Under åren har allt mer av de otraditionella medlens användning begränsats med dessa restriktioner av användningen. Detta innebär att allt mindre av de otraditionella medlen kan användas till just otraditionella insatser. Detta är ett problem men mer allvarligt är att fördelningen mellan länen av de otraditionella medlen inte tar hänsyn till de olika regionala förhållandena.
Detta slår speciellt hårt mot glesbygden i skogslänen. Kostnaderna för att täcka kringkostnader vid ALU, (resekostnader, traktamenten) är betydligt högre i skogslänen till följd av de mycket långa avstånden. De fördelningsmodeller som används inom Arbetsmarknadsverket förmår ej kompensera för dessa orättvisor.
Vi anser därför att regeringen i sitt regleringsbrev till Arbetsmarknadsstyrelsen avseende fördelningen av de s k otraditionella medlen bör kompensera skogslänen för de merkostnader som de långa avstånden medför.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen av de otraditionella medlen inom arbetsmarknadspolitiken.
Rune Berglund (s) |
Jörgen Persson (s) |
Gotab, Stockholm 1997