Mot slutet av 1998 väntas arbetslösheten ligga under 6 %, vilket är den lägsta siffran sedan 1991. Det innebär att ca en halv miljon svenskar fortfarande kommer att vara arbetslösa. Därför krävs ytterligare insatser mot arbetslösheten. Arbetslösheten måste bekämpas med alla medel, även nya och oprövade. Arbetslöshet leder till att människor passiviseras mot sin vilja. Ju mer det går att förkorta vägen tillbaka till yrkeslivet och ju mer det går att underlätta för företagsbildning och företagsutveckling, desto fler arbetstillfällen kan skapas. Eftersom de flesta nya arbetstillfällen idag tillskapas inom tjänstesektorn krävs särskilda insatser för dessa. Det skulle också gynna kvinnligt företagande eftersom de ofta har ofta har karaktären av tjänsteföretag.
I den forskningsrapport från Högskolan i Växjö som nyligen presenterades visades att den totala kostnaden för arbetslösheten 1997 uppgick till 150 miljarder kronor. Det understryker vår uppfattning att den nuvarande arbetsmarknadspolitiken har misslyckats och att den därför måste förändras i grunden. För att skapa ökade möjligheter till en mer decentraliserad arbetsmarknadspolitik måste regionala och lokala olikheter mötas med lokala lösningar. Det krävs ökad flexibilitet.
För att minska ”krånglet”, onödig byråkrati och samtidigt se till att de arbetsmarknadsresurser som står till buds används på det mest effektiva sättet måste hela landet göras till en ”frizon”. Förslaget i propositionen med friare användning av olika arbetsmarknadsresurser i fyra försökslän är otillräckligt. Hela landet måste få samma möjligheter att utvecklas och besluta om hur tillgängliga medel bäst kan användas för att skapa förutsättningar för fler jobb.
Tillväxten i den privata tjänstesektorn blir ca 3 % per år enligt Konjunkturinstitutet. Trots detta väntas sysselsättningseffekten bli låg. Tjänstesektorn består av olika delar med olika förutsättningar. De s k hushållstjänsterna väntas få en svag utveckling om inte speciella insatser direkt riktas mot denna del av arbetsmarknaden. Många skäl talar för att utnyttja möjligheten att stimulera en sådan marknad.
Det går enligt vår uppfattning att göra hushållstjänster lönsamma utan extra kostnad för samhället. De samhällsekonomiska effekterna varierar naturligtvis beroende på vilken modell som kommer att användas. Det finns många olika lösningar att studera och välja bland, både inhemska och utländska exempel. Den modell vi anser enklast att snabbt införa och administrera är en parallell till ROT-avdragen, ett RUT-avdrag. Vi föreslår en 30-procentig skattereduktion och ett maximalt avdragsgillt belopp på 10 000 kr per år. Den som får en tjänst utförd får avdragsrätt i deklarationen. Den som utför tjänsten kommer att betala kommunalskatt på lönesumman, vilket i sin tur leder till att svarta jobb tvättas vita.
Dagens situation på arbetsmarknaden kännetecknas av en paradox. De arbetslösa vill inget hellre än att arbeta samtidigt som det finns mängder av arbetsuppgifter som inte blir utförda. Behovet av hushållstjänster är stort och växande. Barnfamiljer, äldre och sjuka har stora behov av service som idag inte kan tillfredsställas på ett godtagbart sätt. De hushållstjänster som erbjuds av seriösa företag anses för dyra för de flesta. För de äldre har hemtjänsten försämrats och blivit dyrare. Var tionde pensionär anser sig inte ha råd med hemtjänsten, än mindre bekosta hjälp med städning och annat nödvändigt hushållsarbete genom att köpa tjänster på den öppna marknaden. Ett stort problem för nationen är att den svarta arbetsmarknaden växer. Den omsatte 70 miljarder kronor redan år 1994, vilket framgår av en statlig utredning.
Med tillgång till billiga hushållstjänster i hela landet kan en ny stor marknad öppna sig inom tjänstesektorn med jobb både för kvinnor och män. Dessa arbetstillfällen är inte heller geografiskt bundna. Det handlar således både om att tillfredsställa ett stort och växande behov av dessa tjänster och att göra svarta jobb vita. Det skulle i sin tur medföra tusentals nya arbetstillfällen eftersom vi utgår från att efterfrågan blir betydligt större när tjänsterna erbjuds till ett rimligt pris på en vit marknad. Kommunerna skulle dessutom få ökade skatteintäkter.
Hushållstjänster till rimliga priser skulle också kunna bidra till att det arbete som kvinnor utfört oavlönat skulle värderas på ett annat sätt. Tryggheten skulle öka. De som utför hushållsarbete mot svart betalning, vilket till största delen idag är kvinnor, skulle komma att omfattas av samhällets trygghetssystem. Samtidigt skulle de som får avlastning få mer tid över för familj och fritid eller tid och möjlighet att höja sin kompetens.
Att öppna en arbetsmarknad som idag knappast ger några skatteintäkter, som kan ge arbetstillfällen över hela landet och som bidrar till ökad jämställdhet måste vara en angelägen uppgift för hela samhället.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra hela landet till en ”frizon”,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förbilligande av hushållstjänster.
Ingbritt Irhammar (c) |
Margareta Andersson (c) |