Det ofrivilliga deltidsarbetet är ett av de stora jämställdhetsproblemen på dagens arbetsmarknad. Det är oftast kvinnor som deltidsarbetar. Deltidsarbete innebär lägre inkomst. Den som deltidsarbetar får ofta stå tillbaka i löne- och karriärutveckling. Den deltidsarbetande får ofta utföra samma mängd arbete som en heltidsarbetande, men på kortare arbetstid.
Inom t.ex. detaljhandeln arbetar en majoritet av de anställda deltid. Av de deltidsanställda kvinnorna i detaljhandeln vill 45 procent ha ökad sysselsättning. Ofta är deltidsarbetet följden av en bristfällig arbetsorganisation. Med ökade ambitioner inom personalplaneringen och med mer delegering av ansvaret till de anställda så kan mycket av det ofrivilliga deltidsarbetet undvikas. Ambitionen skall vara att heltidsanställning är en rättighet och deltidsanställning en möjlighet.
Innebörden av detta måste vara en tydlig signal att samhället vill minska det ofrivilliga deltidsarbetet och att detta måste återspegla sig på arbetstidslagstiftningen. Arbetsgivaren skall vara skyldig att planera arbetets organisation med utgångspunkt från heltidsanställningar. Deltidsarbete skall alltid motiveras utifrån särskilda omständigheter, som de anställdas egna önskemål eller arbetets särskilda beskaffenhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten till heltidsarbete.
Ingemar Josefsson (s) |
Gotab, Stockholm 1997