Motion till riksdagen
1997/98:A296
av Ingemar Josefsson (s)

Företagshälsovård


I arbetet för en bättre arbetsmiljö är kravet på en bra företagshälsovård helt centralt. Under 70- och 80-talet skedde en uppbyggnad av den svenska företagshälsovården. Utvecklingen baserades dels på generösa statsbidrag, dels på överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter. Företagshälsovårdsläkare, sköterskor och skyddsingenjörer har utfört ett bra förebyggande hälsovårdsarbete, med hälsoundersökningar och anpassningar av arbetsmiljön. Dagens insikter i den psykiska arbetsmiljöns betydelse har inneburit en större roll för beteendevetare.

1992 försämrades dock förutsättningarna för en bra företagshälsovård. Statsbidragen till företagshälsovården togs bort. Resultatet har blivit varierande förutsättningar på olika arbetsplatser att bedriva ett förebyggande arbetsmiljöarbete beroende av om det finns avtal om företagshälsovård, och innehållet i dessa avtal. I synnerhet är det på de små arbetsplatserna som arbetsmiljön riskerar att bli eftersatt.

Förutsättningarna för arbetsmiljöarbetet har försämrats på andra sätt. Den höga arbetslösheten gör det över huvud taget svårare att driva krav på bättre arbetsvillkor. Kriterierna för rätt till ersättning för arbetsskada har omde­fini­e­rats på ett sätt som gör att sambandet mellan arbetssjukdomar och arbets­miljö inte erkänns, vilket i sin tur leder till minskade kunskaper och en eftersatt forskning kring fysisk och psykisk arbetsmiljö.

Dessa omständigheter gör det angeläget att genomföra en ”kvalitetssäkrad företagshälsovård”.

En kvalitetssäkrad företagshälsovård måste innebära en skyldighet för företagen att organisera eller ansluta sig till en företagshälsovård av god kvalitet. Hur organisationen av företagshälsovården skall se ut måste fort­farande avgöras genom överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter.

I en kvalitetssäkrad företagshälsovård måste ingå krav på tydligt ansvar, hälso­kontroller, tillsyn och återkommande uppföljning av fysisk och psykisk arbets­miljö.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en kvalitetssäkrad företagshälsovård.

Stockholm den 1 oktober 1997

Ingemar Josefsson (s)