Motion till riksdagen
1997/98:A294
av Siw Persson (fp)

Sänkta arbetsgivaravgifter vid anställning av ungdomar


Arbetslösheten riskerar att permanentas på en för Sverige mycket hög nivå. 700.000 svenskar står utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Skåne är inte på något sätt förskonat från arbetslöshetens gissel. Arbetslösa och i "åtgärder" uppgår i augusti -97 till över 78.000 skåningar. Till detta ska läggas de som nu stoppas in i det s.k. Kunskapslyftet, dessa personer räknas ju inte som arbetssökande i första hand utan som studerande. Ungdomar drabbas alltid värre i arbetslöshetstider. Bristen på arbetslivserfarenhet gör att de hamnar utanför arbetsmarknaden.

Landstingens och kommunernas dåliga ekonomi gör att dessa inte kan ta emot ungdomar under sommarmånaderna i den utsträckning som skett tidigare. Vi riskerar en sysslolöshet som i värsta fall kan få allvarliga konsekvenser i form av missbruk och kriminalitet.

Arbetslösheten – socialdemokratins största misslyckande!

Socialdemokraterna gick till val på – och vann – att endast de kunde få ner arbetslösheten. Om bara socialdemokratin kom till makten skulle arbetslösheten minska, budgetunderskottet trollas bort och alla besparingar skulle vara ett minne blott.

Facit ser annorlunda ut. Visserligen börjar budgetunderskottet att rättas till. Det är bra! Men det har skett genom svikna vallöften, höjda skatter och en skyhög arbetslöshet.

Socialdemokraternas politik har inte skapat några nya jobb. Tvärtom! Det är fler människor utanför den ordinarie arbetsmarknaden idag, tre år efter valet, än det var i september 1994. Detta är socialdemokratins största misslyckande.

Det största sveket är mot alla arbetslösa ungdomar. En s.k. 100-dagarsregel utlovades där ungdomar skulle få erbjudande om jobb, praktik eller utbildning inom 100 dagar. Få kommuner lever idag upp till detta. Via datortek och andra "sysselsättande" åtgärder har några kommuner lyckats klara 100-dagarsregeln. Men ungdomarna i gymnasieålder får 650:-/månad. Det är 32:50/dag. Det var väl knappast vad ungdomarna förväntade sig. Ungdoms­arbetslösheten i Skåne talar sitt tydliga språk. Socialdemokraterna har svikit ungdomarna genom att lova utan att kunna hålla. Arbets­marknads­minister Margareta Winberg har två somrar i rad lovat att alla ungdomar som vill ska få sommarjobb, om inte innevarande år så åtminstone nästa. Sommarjobben skulle prioriteras. Av de fagra löftena sommaren 1996 blev det 5 miljoner inför sommaren 1997 som skulle satsas på information för att få arbetsgivarna att ställa upp och ordna jobb. Det var det mest offensiva som regeringen kunde komma på.

Jobb, jobb, jobb!

De tre viktigaste frågorna för framtiden är jobb, jobb och jobb. Vi måste få ner arbetslösheten, vi måste få igång nyanställningarna och vi måste tillåta småföretagen att växa. Ett annat klimat för företagandet i landet måste skapas. Människor måste tillåtas, uppmuntras och stödjas i sina idéer. Men för att människor ska vilja och våga satsa pengar på en affärsidé måste de få en rimlig chans att tjäna pengar på det och ha enkla och tydliga spelregler att följa. Det måste vara legitimt att tjäna pengar på företagande likaväl som att vinna miljoner på Bingolotto. Om inte en sådant klimat skapas riskerar vi att permanenta den höga arbetslösheten och Sverige som företagarnation riskerar att halka ytterligare efter.

En politik för fler jobb

Folkpartiet vill sänka arbetsgivaravgifterna med 18 miljarder kronor redan 1998. Det motsvarar sex procentenheter om hela sänkningen, som vi föreslår, riktas mot den privata tjänstesektorn. Förslaget innebär att avgifterna sänks från ca 33 procent till ca 27 procent i den sektor där potentialen för nya jobb bedöms vara som störst. Aktuella studier tyder på att en sänkning i denna storleksordning bör ge upphov till 70 000 nya jobb, om sänkningen finansieras med minskade offentliga utgifter – vilket Folkpartiet föreslår. Vi anser också att arbetsgivaravgifterna bör slopas helt för hushållsnära tjänster. Det höga skatteuttaget har i praktiken lagt en död hand över denna sektor. I kombination med vårt förslag om servicecheckar, som är en obyråkratisk lösning för dem som vill köpa vita tjänster, borde fler svarta jobb kunna bli vita. Vi har också många andra förslag som syftar till att göra det lätt att ”bli sin egen”, bland annat bör förenklad självdeklaration för egenföretagare införas. Det måste också bli mycket enklare att få sin F-skattsedel m.m. Detta är exempel på förslag som avsevärt förbättrar ungdomars chanser till jobb.

Försök i Skåne med befrielse från arbetsgivaravgifter för ungdom

I avvaktan på att Folkpartiets ovan refererade förslag genomförs anser jag att en försöksverksamhet med helt avskaffade arbetsgivaravgifter under tre sommarmånader för alla som anställer en eller flera ungdomar under 24 år bör införas i Skåne. Vi vet att många säsongsföretag driver verksamhet under denna period. Kan dessa, och självklart övriga företagare, få en sänkt kostnad med uppemot 40 % för en anställd bör det ge mycket gott resultat. Låt säga att det kan skapa 2000 nya arbetstillfällen inom den privata sektorn i Skåne under sommarmånaderna. Då minskas de kommunala kostnaderna för fritidssysselsättande åtgärder, utbetalningarna till KAS minskar, fler ungdomar kommer in på den ordinarie arbetsmarknaden och de får en chans att pröva

på ett riktigt jobb. Om företagaren är nöjd, kanske fortsatt anställning blir följden. Det tjänar vi alla på i längden. Det kan dessutom vara så att ett antal svartjobb, som vi vet förekommer under somrarna, blir vita.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att göra det billigare för företag att anställa ungdomar,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försöksverksamhet med avskaffade arbetsgivaravgifter under tre sommarmånader för ungdom mellan 18 och 24 år i Skåne.

Stockholm den 6 oktober 1997

Siw Persson (fp)