År 1996 infördes en försöksverksamhet med lokal samverkan mot arbetslösheten (prop. 1995/96:148, bet AU:13). Avsikten var att kommuner skulle engageras i större utsträckning.
Utskottet skriver att en större handlingsfrihet och en klarare rollfördelning mellan AMV och de lokala aktörerna är önskvärd. Arbetet på att förenkla och harmonisera dagens arbetsmarknadspolitiska åtgärder måste fortsätta.
Utskottet utgår också från att det skall resultera i att flertalet hinder som i dag begränsar de lokala initiativen försvinner och att större utrymme skapas för lokala lösningar.
Mycket har hänt, det går åt rätt håll, men det går långsamt.
Ännu efter snart ett år har arbetsförmedlingsnämnderna svårt att finna sin roll. Det är fortfarande stelbent och centralstyrt. Kommunerna har både ordförandeposterna och majoriteten i nämnderna och kan ta egna initiativ och driva igenom sina idéer. Så fungerar det också i många nämnder men i alltför många är det fortfarande arbetsförmedling och länsarbetsnämnd som styr.
I budgetpropositionen för 1998 skriver regeringen att decentraliseringen av arbetsmarknadspolitiken fortsätter och att arbetsförmedlingsnämndernas delaktighet i planeringen och uppföljningen av den arbetsmarknadspolitiska verksamheten skall stärkas. Att de otraditionella medlen utökas och att de kvantitativa uppföljningarna av de arbetsmarknadspolitiska insatserna skall kompletteras med kvalitativa uppföljningar är bra.
Eftersom det fungerar på vissa håll men inte på andra trots att det är samma regler man arbetar efter torde det vara tillämpningen det är fel på, inte reglerna. En utvärdering och översyn av arbetsförmedlingsnämndernas organisation och arbete är nödvändigt för att alla nämnder skall kunna fungera som det var tänkt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utvärdering och översyn av arbetsförmedlingsnämndernas organisation och arbete.
Eva Arvidsson (s) |
|
Carin Lundberg (s) |
Åsa Stenberg (s) |