Arbetsmarknadsutbildning är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som i första hand vänder sig till arbetslösa. Men det är också en omställningsutbildning för dem som behöver förnya sina kunskaper för att kunna fortsätta arbeta inom sitt yrkesområde eller som behöver utbildning för att byta yrkesområde.
Arbetsmarknadsutbildningen har en klar yrkesinriktning. Den består av särskilt upphandlad arbetsmarknadsutbildning och utbildning i det reguljära utbildningsväsendet.
Med starten av Kunskapslyftet ökade andelen teoretisk utbildning som inte direkt ger yrkeskunskaper i ett speciellt yrke. Kunskapslyftet ger goda möjligheter för dem som behöver förbättra sin allmänna kompetens och förbereda sig för högskolestudier eller kvalificerad yrkesutbildning.
Samtidigt som vi når dessa positiva resultat ser vi tendenser till brist på yrkesutbildad arbetskraft inom vissa område. Det handlar om utbildningssektorn, dataområdet och tillverkningsindustrin. Det är viktigt att vi inte försätter oss i en situation där vi inte klarar att fylla dom lediga platserna med yrkesbildad arbetskraft.
Samtidigt som den nya inriktningen på vuxenutbildningen och den kraftigt ökade volymen ger fler människor nya möjligheter att utvecklas, få arbete och inkomst, ställer det också ökade krav på flexibilitet när det gäller de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna. Det är vikigt att länsarbetsnämnder och arbetsförmedlingar från tid till annan kan välja olika inriktning på åtgärderna. Även när det gäller utbildning. Det bör var möjligt att styra över resurser till exempelvis mer yrkesinriktad utbildning när det bedöms att den lokala arbetsmarknaden efterfrågar arbetskraft med specifik yrkesutbildning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om flexibilitet i val av åtgärder för att möta arbetslösheten och arbetsmarknadens behov av utbildning.
Hans Karlsson (s) |