Motion till riksdagen
1997/98:A280
av Christina Axelsson m.fl. (s)

Arbetsbyte mellan generationerna


Sverige lider av en rekordhög arbetslöshet. Att minska arbetslösheten är arbetarrörelsens viktigaste uppgift. Nya lösningar måste prövas om vi ska lyckas med detta. De senaste årens ekonomiska kris inom den kommunala sektorn har från arbetsgivarnas sida mötts med omfattande varsel, där stora grupper anställda sagts upp. Det har resulterat i en stor ökning av arbetslösheten bland kommunalt anställda. Eftersom de senast anställda sägs upp först har en radikal höjning av medelåldern ägt rum på många kommunala arbetsplatser. I dagens kärva arbetsmarknadsläge måste vi arbeta för ökade möjligheter till sysselsättning och minskad social utslagning. Därför behöver nya idéer prövas inom arbetsmarknadspolitiken.

En idé är att kombinera de äldres behov av kompetensutveckling med ungdomars intresse av att få ett jobb. Detta kan ske genom ett arbetsbyte mellan generationerna. Förslaget går ut på att anställda som uppnått 45 års ålder och som har arbetat minst 15 år ska kunna ta studieledigt upp till två år. Den anställda ska erhålla ersättning motsvarande arbetslöshetsersättning under utbildningstiden. Det arbete som på detta sätt blir ledigt förmedlas till en arbetslös ungdom, förslagsvis under 25 år. Den unge anställs på ett vikariat med avtalsenlig lön. Den anställde som studerar ska fritt kunna välja vilken utbildning han/hon ska genomgå. Det kan vara en vidareutbildning i yrket eller något som ligger helt utanför jobbet. Det finns många fördelar med ett arbetsbyte mellan generationerna. Den som har en anställning får möjlighet till kompetensutveckling. Den som är arbetslös får ett jobb.

Hela arbetsmarknaden genomgår dramatiska förändringar. Därför behöver de anställda utveckla och förnya sitt kunnande. Sveriges ekonomiska framtid är starkt beroende av att vi i alla branscher kan göra rejäla kompetenslyft. Ungdomar som ofta har en gedigen utbildning får möjlighet att prova sina krafter i meningsfulla arbetsuppgifter. Vi får en jämnare åldersfördelning på arbetsplatserna. Rätt blandning av yngre och äldre ger goda förutsättningar för en konstruktiv dialog om hur framtidens arbetsplatser ska formas. Det har stor betydelse för ungdomarnas vilja att stödja idén om en solidariskt finansierad välfärd att kommunala jobb inte upplevs som reserverade för medelålders och äldre. Det föreslagna arbetsbytet mellan generationerna kan genomföras utan ökade kostnader vare sig för staten eller arbetsgivarna. Däremot kan de ge många positiva effekter. Arbetslösa ungdomar får ökade möjligheter till meningsfullt arbete. Äldre och lågutbildade får en chans till kompetensutveckling. Detta förslag är inte enbart tillämpbart inom den kommunala sektorn, utan kan också ge positiva effekter i andra branscher.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsbyte mellan generationerna vid upp till två års studieledighet.

Stockholm den 30 september 1997

Christina Axelsson (s)

Eva Arvidsson (s)

Anita Johansson (s)

Ola Rask (s)

Dag Ericson (s)