Motion till riksdagen
1997/98:A276
av Roland Larsson och Kerstin Warnerbring (c)

API för arbetshandikappade


Arbetshandikappade och funktionshindrade har i dag en mycket hög arbetslöshet. I SCBs senaste rapport redovisas en arbetslöshet på uppemot 50 %.

Det är viktigt att vi i första hand använder oss av generella arbets­mark­nadspolitiska åtgärder som t ex arbetsmarknadsutbildning och API också för denna grupp arbetssökande, men också riktade åtgärder som Samhall och lönebidrag är nödvändiga.

En av de viktigaste åtgärderna för att arbetshandikappade ska kunna komma ut på arbetsmarknaden och få pröva ett arbete är API. Det är ett utmärkt sätt att få visa sin förmåga för arbetsgivaren och visa att man kan utföra ett arbete trots ett funktionshinder. Arbetsgivare som inte kommit i kontakt med funktionshindrade är ofta osäkra och vågar därigenom inte satsa på en direkt anställning. Dessutom krävs det många gånger längre inlärningstid och lite mer hjälp av arbetskamraterna för att den som har ett funktionshinder skall kunna fungera i arbetet. Med tanke på att det både finns ett initialt motstånd och dessutom ofta kostar mer i arbetstid att ha en arbetshandikappad i API skulle det underlätta betydligt om arbetsgivare inte behöver betala någon finansieringsersättning alls för att pröva en arbets­handikappad.

Erfarenheten har visat att när man väl vågat pröva en tid i arbetslivet leder APIn många gånger till ett arbete. Som exempel kan nämnas att under första halvåret i år har 500 ungdomar i åldern 18–24 år med funktionshinder fått ett arbete sedan de varit i API.

När nu regeringen föreslår ett finansieringsbidrag att betalas av arbets­givaren på 1000 kr i månaden för bl a arbetshandikappade kommer detta att slå hårt mot funktionshindrade. Färre kommer att få möjlighet att få en anställning via API p g a arbetsgivarens extra kostnad. Tidigare erfarenheter visar detta. När t ex utbildningsbidraget tidigare minskades vid reguljär utbildning och deltagarna i stället skulle få låna till resten, rasade antalet arbetshandikappade i denna form av utbildning. Vem vågar sätta sig i skuld när ens framtid till följd av ett funktionshinder är så oviss på dagens arbets­marknad? Detta förhållande är nu ändrat.

Följden av att genomföra regeringens förslag att införa ett finansierings­bidrag på 1000 kr som arbetsgivaren ska betala kommer att bli färre arbets­handikappade till API och därmed att färre får anställning. Detta kommer i sin tur att innebära en större kostnad för sjukersättning och förtidspension, för att inte tala om de konsekvenser det innebär för den enskilde att inte ha ett arbete och därmed kunna klara sig själv.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förslaget om ett arbetsgivarens finansieringsbidrag på API för arbetshandikappade slopas.

Stockholm den 3 oktober 1997

Roland Larsson (c)

Kerstin Warnerbring (c)