Den höga arbetslösheten är ett stort problem även i glesbygden. Det är därför angeläget att en del av de åtgärder som vidtas för att skapa arbetstillfällen speciellt riktar sig till de glest befolkade delarna av landet.
Utbudet av arbetstillfällen i glesbygden är oftast litet och de jobb som finns, finns för det mesta inom jord- och skogsbruket. Det är därför naturligt att de insatser som görs för att åstadkomma arbetstillfällen på landsbygden till stor del riktar in sig mot dessa näringar.
Den avbytarverksamhet som hittills funnits inom jordbruket har gett ett icke obetydligt tillskott av arbetstillfällen i glesbygden. Ofta har det dessutom varit unga kvinnor som haft dessa jobb, vilket naturligtvis varit särskilt värdefullt.
Genom att de statliga bidragen till avbytarverksamheten nu dragits in finns det en uppenbar risk för att den verksamhet som blir kvar av ekonomiska skäl bara kommer att kunna utnyttjas av större jordbruksföretag i de mera tätbefolkade delarna av landsbygden. För de mindre familjejordbruken i de glesaste områdena kommer kostnaderna för avbytartjänsten troligen att bli för höga för att man skall ha möjlighet att utnyttja den.
Skälet till det är framför allt att man för avbytartjänsten förutom arbetskostnad får betala för restid och resekostnader. Eftersom avbytarverksamheten förutsätter att någon vid minst två olika tillfällen varje dag utför arbete hos uppdragsgivaren är resekostnaderna av avgörande betydelse. Dessutom är för det mesta reseavstånden längst till de allra minsta gårdarna.
Genom indragningen av bidragen till avbytartjänsten kommer troligen ett antal arbetstillfällen i glesbygden att försvinna. Ofta drabbar det yngre jordbruksutbildade personer. Det är därför rimligt att det som en arbetsmarknadsåtgärd görs något för att möta detta problem.
En sådan åtgärd bör vara att öppna en möjlighet för mindre jordbruksenheter som p g a reseavstånden inte kan bära kostnaderna för avbytare att av arbetsmarknadsmedel kunna få bidrag för en del av resekostnaderna, förutsatt att det ger ett nytt arbetstillfälle eller ökar sysselsättningsgraden för någon som inte har full arbetstid.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resekostnadsbidrag för sysselsättningsskapande åtgärder inom jordbruket.
Roland Larsson (c) |
Gotab, Stockholm 1997