Motion till riksdagen
1997/98:A250
av Carl Erik Hedlund (m)

Undantag från arbetsmarknadslagstiftningen för småföretag


Lagen om obligatorisk platsanmälan innebär att företagaren får sätta mycket tid på att hantera rekryteringsprocessen. Det nuvarande mycket stora regelsystemet, som är oöverblickbart även för experter inom arbetsrättsområdet, medför att oklarheter och missförstånd lätt uppstår. Denna osäkerhet om bland annat vilka regler som klargör anställningens form är ett direkt hinder för många småföretagare att nyanställa.

I alla partier framhålls vikten av att småföretagen expanderar och anställer ny personal. Det är därför få saker som är så viktiga som att undanröja de hinder som företagarna själva upplever som de direkta orsakerna till att de inte vågar anställa. Ett sätt att snabbt åtgärda detta är att undanta alla företag med färre anställda än tio personer från en stor del av de arbetsmarknads­lagar som i dag gäller.

En invändning mot detta förslag om ”time out” skulle kunna vara att det skapar en tröskeleffekt och att inget företag skulle vilja bli större än tio anställda. Det är därför viktigt att man samtidigt föranstaltar om en genom­gång av de arbetsmarknadslagar som innebär direkta hinder för en expansion av sysselsättningen, så att konkurrensneutralitet mellan stora och små företag i detta avseende inte rubbas. Under en kortare tid bör det gå att ha olika regler på arbetsmarknaden för stora och små företag. Detta inte minst med tanke på att nuvarande regelsystem i allt väsentligt har skrivits för de större företagen, och ingen eller mycket liten hänsyn tagits till de mindre företagens situation. De har tvingats anpassa sig under alltför lång tid, varför en provperiod på tre år inte kan anses vara säkert.

En annan invändning skulle kunna vara att man på detta sätt skapade ett A- och ett B-lag på arbetsmarknaden. De anställda i de mindre företagen skulle få så mycket sämre villkor än andra. Detta kommer knappast att hända. För de mindre företagen som lever mycket nära sina medarbetare är man mycket mer öppen för flexibilitet och anpassning av arbetstider m.m. än vad man kan vara i större organisationer. Tvärtom är väl det sannolikt att avsaknaden av ett stort och komplext regelverk skulle innebära att arbetstagarna för det första skulle få ett riktigt jobb, för det andra själv kunna påverka formerna för anställningsavtalet.

Mitt förslag är således, att det införs en provperiod på tre år, under vilken företag med färre anställda än tio personer är undantagna för merparten av det tunga regelsystem som nuvarande arbetsmarknadslagar innebär. Under samma period skall en grundlig genomgång av nuvarande arbetsmarknads­lagar ske i syfte att åstadkomma enklare och mer flexiblare regler.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett för småföretag tidsbegränsat undantag från delar av arbetsmarknadslagstiftningen,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av arbetsmarknadslagstiftningen.

Stockholm den 5 oktober 1997

Carl Erik Hedlund (m)