Vi föreslår att Västerbotten får bli ett försökslän för ett friare användande av de arbetsmarknadspolitiska medlen för att få ett glesbygdlän som jämförande försök till de redan beslutade. Enligt vår mening erbjuder Västerbottens län ett alternativ med stor bredd som måste kunna utgöra ett utmärkt komplement till Skåne län.
Västerbotten är landets till ytan näst största län och sträcker sig från kust till fjäll över fem klimatzoner. Inom länet finns sex av landets tio minsta kommuner liksom en av landets mest expansiva kommuner. De allra flesta kommunerna utom Umeå minskar sin befolkning. Umeås expansion tenderar att dölja de andra västerbottenskommunernas negativa utveckling.
Under de senaste åren har endast två av femton kommuner kunnat behålla eller marginellt öka sin befolkning. Länet har dock en större del av befolkningen i åldern 0–15 år och också en mindre andel än riket i övrigt över 65 år. Också här är skillnaderna stora inom länet: Umeå har den yngsta befolkningen medan fjällkommunerna har en åldrande befolkning.
Arbetslösheten har under senare år legat något över riksgenomsnittet, men även här finns en spridning inom länet som troligtvis är större än på något annat håll i landet. Samtidigt som arbetslöshetstalen i Vännäs kommun väl kan jämföras med de mest expansiva smålandskommunerna, har några av fjällkommunerna en arbetslöshet som under ett antal år berört nära var femte innevånare, ett av de högsta arbetslöshetstalen i landet.
Länsarbetsnämnden i Västerbotten har gjort en västerbottnisk anpassning av de förhållanden som beskrivs i AMS rapport ”Arbetsmarknaden till 2003 – fyra scenarier”. Rapporten visar på komplexa utvecklingstendenser. Allt tyder dock på att länet kommer att ha en utveckling som är svagare än riket i alla fyra alternativen. En jämförelse med Skåne län, med sitt markanta storstadsinslag, kommer med säkerhet att ge betydande utslag och därigenom också vara av stort intresse i försöksverksamheten. En sak står helt klar: Oavsett vilket scenario som kommer att inträffa, så kommer arbetsmarknadspolitiken att tvingas ha en markant roll i länets utveckling. Dess funktionalitet på denna kontrastrika och komplexa marknad har självfallet mycket stor betydelse.
Just bredden, de stora kontrasterna i länet, gör det särskilt angeläget och intressant att inom ramen för ett ”frizonförsök”, med fokus på de nationella målen, utveckla arbetsmarknadspolitiken med större hänsyn till lokala förutsättningar. Skellefteå kommun är en av de kommuner som bedriver försök med en friare användning av arbetsmarknadsmedel. Andra kommuner och arbetsförmedlingsnämnder i Västerbotten har också framfört önskemål i samma riktning.
Vi är övertygade om att en friare användning av de arbetsmarknadspolitiska medlen skulle kunna bidra till att utveckla en smidigare och mer välfungerande arbetsmarknad. Det skulle ge möjlighet till en mobilisering kring de länsstrategiska målområdena, bland annat IT-, trä- och besöksnäringarna. I länet pågår också ett jämställdhetsprojekt, så kallat mainstreaming, vilket också borde påverkas positivt av ett friare nyttjande av arbetsmarknadsmedlen. Det finns också både stort kunnande och bred erfarenhet i länet genom Umeå universitet för en utvärdering före, under och efter en sådan försöksverksamhet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Västerbotten som frizon för arbetsmarknadspolitiska medel.
Carin Lundberg (s) |
|
Mats Lindberg (s) |
Rinaldo Karlsson (s) |
Lena Sandlin (s) |