Obalansen på arbetsmarknaden har varit kraftig under 1990-talet. Arbetslösheten har fyrdubblats. Antalet personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder har ökat enormt. Under budgetåret 1995/96 var omkring 344 000 personer öppet arbetslösa vilket motsvarar ca 8 procent av arbetskraften.
Antalet personer i handikappåtgärder har varit relativt oförändrat. I genomsnitt sysselsattes 53 000 personer/månad, varav 48 000 hade anställning med lönebidrag och ca 5 000 osa. Antalet sökande med arbetshandikapp på arbetsförmedlingen (AF) och hos Arbetsmarknadsinstitutet (AMI) har ökat markant under 1990-talet. Andelen långtidsinskrivningar är högre bland sökande med arbetshandikapp än bland övriga sökande. Medelåldern för sökande med arbetshandikapp är också högre än för övriga. Arbetshandikappade sökande har också en lägre utbildningsnivå än övriga sökande hos arbetsförmedlingen.
LOSAM-utredningen visar att samhällets kostnader för funktionshindrade eller arbetsoförmögna personer minskar när dessa genom rehabilitering och aktiva åtgärder får sysselsättning på arbetsmarknaden. Utredarna visar att rehabilitering är lönsam för samtliga aktörer inklusive staten ända upp till ett lönebidrag på 79 procent. Skräddarsydda lösningar, som t.ex. lönebidrag och täckning av merkostnader hos Samhall, är både mänskligare och billigare än långtidssjukskrivning och för tidig pensionering. Lönebidragen är lönsamma för samhällsekonomin, i regel ger de tillbaka en och en halv gånger de satsade pengarna. En anställning hos Samhall ger en nettovinst på mellan 50 000 och 70 000 kronor. Båda arrangemangen är dessutom oftast övergångslösningar, d.v.s. man slussas in på den ordinarie arbetsmarknaden. Det behövs således ett rejält tillskott av lönebidrag, så att de som finns på Samhall men anses kunna klara ett arbete med lönebidrag hos annan arbetsgivare får den chansen och att arbetshandikappade som står i kö på arbetsförmedlingar och arbetsinstitut med behov av lönebidrag får den hjälpen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom ramen ge utrymme för tillräckligt antal lönebidrag.
Ann-Marie Fagerström (s) |
|
Bengt Kronblad (s) |
Krister Örnfjäder (s) |
Agneta Ringman (s) |
Håkan Juholt (s) |