I jämförelse med den reguljära arbetsmarknaden är försäkringsskyddet i ALU-verksamheten i ett avseende sämre. Statens personskadeförsäkring, som bygger på skadeståndsrättsliga principer, ersätter inte de merkostnader som skadan kan medföra, enligt en särskild förordning.
I skadeståndslagen anges bl.a.: ”Skadestånd till den som tillfogats personskada omfattar ersättning för 1. Sjukvårdskostnad och andra utgifter 2. Inkomstförlust.........”
Utöver sjukvårdskostnader och kostnader för läkarbesök så kan det uppstå andra och mer omfattande utgifter för t.ex. egenkostnad för hemhjälp, barntillsyn, kostnader för tillsyn, skötsel, reparation av bostad, extrakostnader vid husbyggnation, planering och skötsel av trädgård, ombyggnad av fastighet p.g.a. handikapp etc.
Det är rimligt att det blir en förändring i den särskilda förordningen som gäller för ALU-verksamhet, så att skyddet får samma omfattning som för övriga på arbetsmarknaden.
Under hand har det kommit till kännedom att det finns privata försäkringslösningar för deltagare i ALU. Erbjudandet har riktats till kommuner, enskilda medlemmar m.fl. Försäkringslösningen är en vanlig TFF-försäkring med lägre invaliditetsbelopp men giltig under arbetstid. Vad avser själva kärnfrågan, dvs. ersättning för merkostnader, begränsas den till tre basbelopp och omfattar enbart kostnader för sjukvård och läkarvård. Försäkringen täcker dock inte merkostnader av det slag som jag har redogjort för här ovan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av försäkringsvillkoren för deltagare i ALU-verksamhet.
Ronny Olander (s) |