Motion till riksdagen
1997/98:A210
av Ronny Olander (s)

Mobbning på arbetsplatserna


När vi talar om mobbning är det vanligt att det är barn och ungdomar vi tänker på. Men mobbning är ett utbrett problem även på våra arbetsplatser. Omkring 22 000 vuxna slås varje år ut från arbetsplatserna på grund av mobbning.

Enligt SCB har närmare fem procent av de anställda utsatts för något slag av kränkande särbehandling. Det blir omkring 200 000 personer. Enbart inom försäkringskassan i Stockholm räknar man med att sex procent av rehabiliteringsärendena har mobbningsbakgrund. Det innebär 1 800 sjukskrivna bara inom Stockholmsområdet. Sjukskrivning på grund av mobbning kostar i storleksordningen en miljon kronor om dagen bara i detta område. Utöver det mänskliga lidandet.

Mobbning är för det mesta att betrakta som en arbetsmiljöfråga. Många tror att det är särskilt ”knepiga” personer som blir mobbade, men så är det inte. Vem som helst kan råka ut för detta och ofta kan det vara kompetenta personer som vill förändra arbetsförhållanden som blir utsatta. Kränkande särbehandling av någon eller några anställda är vanliga på arbetsplatser där ledningen inte fungerar och ökar i tider av omstrukturering och nedskärningar, då konkurrensen hårdnar. Någon utses till syndabock och beskylls för alla problem på arbetsplatsen. När mobbning uppdagas är det sällan man börjar diskutera arbetsmiljön. Arbetsledningen drar sig för att ta i problemet och de som mobbar upplever inte sitt beteende som kränkande utan ofta som rättvist. Den ”enkla” lösningen blir då att få bort den ”besvärliga” personen från arbetsplatsen. Den mobbade får då ofta problem med sviktande självförtroende som sakta men säkert bryts ner. Möjligheterna till rehabilitering är inte så stora som det vore önskvärt och forskningen om vuxenmobbning är begränsad.

Ett större forskningsprojekt kring vuxenmobbning som skulle ge tillförlitliga kunskaper att sprida bland dem som i sitt arbete kommer i kontakt med detta problem vore mycket önskvärt och skulle skapa större kännedom om detta förhållande. Regeringen borde ta initiativ till en forskning kring vuxenmobbningen.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vuxenmobbning.

Stockholm den 29 september 1997

Ronny Olander (s)