Tilläggsdirektiv till kommittén (Fi 1995:12) Förbättrade analys- möjligheter av Statsbudgeten och Nationalräkenskaperna (FASON)

Innehåll

Dir. 1996:86

Beslut vid regeringssammanträde den 1996-10-17

Sammanfattning av uppdraget

Kommittén (Fi 1995:12) Förbättrade analysmöjligheter av Statsbudgeten och Nationalräkenskaperna inkom våren 1995 med ett första betänkande om analysmöjligheterna mellan de olika redovisningssystemen. Kommittén tilldelas härmed tilläggs direktiv för sitt fortsatta arbete.

Utredaren skall sammanställa och vid behov föreslå förbättringar av de definitioner och begrepp som används vid redovisningen av statsbudgeten, nationalräkenskaperna och statens totala verksamhet samt göra en översyn av de produkter som framställs inom området. Utredaren skall även utarbeta ett förslag till hur en kvalitetsmätning av det material som myndigheterna lämnar till den statliga redovisningen bör genomföras.

Bakgrund

Den 1 juli 1995 förordnades överdirektören Arne Gadd som särskild utredare med uppdraget (dir. 1995:103) att som ett första steg beskriva skillnader mellan redovisningen av statsbudgetens inkomster och utgifter och den redovisning som görs i nationalbudgeten. I detta sammanhang skulle utredaren undersöka möjligheterna att ta fram s.k. nycklar eller på annat sätt möjliggöra jämförelser mellan de olika redovisningssystemen.


Utredningen har antagit namnet "Förbättrade Analysmöjligheter av Statsbudgeten och Nationalräkenskaperna" (FASON).

I enlighet med givna direktiv överlämnade utredaren den 29 mars 1996 till regeringen en delrapport. I denna har utredaren kartlagt skillnaderna mellan de olika redovisningssystemen. Dessa skillnader har speciellt under de första åren av 1990-talet varit mycket stora och oregelbundna. Detta gör att utredaren ansett att metoden att förbättra jämförbarheten med hjälp av s.k. nycklar i form av kvoter inte på detta stadium är en framkomlig väg. För detta skulle mer djupgående studier och andra metoder krävas enligt utredaren. För att öka förståelsen för de olika redovisningssystemen föreslår nu regeringen följande direktiv för den fortsatta utredningen.

Uppdraget

I dagsläget görs beräkningar och sammanställningar av statens finanser av flera olika myndigheter. De fyller olika syften och bygger på olika redovisningsprinciper vilket försvårar avstämningar mellan de olika beräkningarna. Utredaren skall göra en genomgång av och dokumentera befintliga produkter på området. Av materialet skall det även framgå hur produkterna sammanhänger med varandra. Utredaren skall även vid behov föreslå nödvändiga förändringar.


Analysmöjligheterna försvåras i dagsläget av att det i många fall saknas precisering av och en kongruent användning av de grundläggande definitioner och begrepp för budgetering och redovisning som tillämpas i makroekonomiska produkter och system avseende statens finansiella utveckling. Utredaren skall därför göra en översyn av de definitioner och begrepp som används inom de olika redovisningarna av statsbudgeten, statens totala verksamhet och nationalräkenskaperna. Utredaren skall även föreslå sådana förändringar av definitioner och begrepp som underlättar en jämförelse mellan redovisningarna och som också tar hänsyn till det nya nationalräkenskapssystemet (SNA 93) och  det europeiska nationalräkenskapssystemet (ENS 95). Nationalräkenskapernas pågående omlägging av beräkningarna enligt de nya systemen skapar ytterligare begrepp och definitioner som bör harmoniseras. Utredaren skall i detta sammanhang  samarbeta med de myndigheter som är ansvariga för att ta fram statlig finansiell information, t.ex.
Riksrevisionsverket, Konjunkturinstitutet och Statistiska centralbyrån.


Utredaren skall även ta fram förslag till hur en statistisk kvalitetsstudie av det material som myndigheterna lämnar till den statliga redovisningen bör genomföras. En sådan kvalitetsstudie skulle kunna ske genom direktmätning vid ett antal utvalda myndigheter. Då osäkerheten är stor om hur de nya räkenskapssystemen kommer att påverka myndigheternas inrapportering skall utredaren i detta skede inte genomföra själva kvalitetsstudien. Utredaren skall även i detta sammanhang samarbeta med berörda myndigheter.


Utredaren kan överväga även andra frågor som har ett direkt samband med utredningsuppdraget.


Utredaren skall senast den 31 augusti 1997 redovisa resultatet av sitt arbete.