Tilläggsdirektiv till Distansutbildningskommittén (U 1995:07)

Innehåll

Dir. 1996:17

Beslut vid regeringssammanträde den 4 mars 1996

Sammanfattning av uppdraget

Utredningen skall lägga fram förslag om vilken roll Sveriges Utbildningsradio skall spela inom utbildnings- och folkbildningsområdet. Uppdraget skall redovisas före utgången av oktober 1997.

Bakgrund

Sveriges Utbildningsradio AB är ett avgiftsfinansierat programföretag som producerar och sänder utbildningsprogram i TV och radio. Sändningarna sker i de kanaler som i övrigt används av Sveriges Television och Sveriges Radio. Utbildningsradion producerar och säljer även tryckta läromedel och annat material som komplement till programmen. Den totala sändningstiden för TV uppgick till 570 timmar år 1994. Det motsvarar ca 10% av sändningstiden i Sveriges Television det året.


I delbetänkandet (SOU 1995:120) redovisade Distansutbildningskommittén sina överväganden med anledning av uppdraget att pröva om en eventuell framtida fjärde markbuden TV-kanal kan utnyttjas för nationell utbildnings- och bildningsverksamhet.


I sammanfattning anförde kommittén att det i första hand behövs utökad sändningstid för utbildande och folkbildande program i de kanaler som sänder för en allmän publik. Utbyggnad av ett fjärde analogt sändarnät för television borde inte prioriteras ur perspektivet av utbildning, bildning och folkbildning. Nya stora utbildningssatsningar på TV-området borde ha digital teknik som plattform. Kommittén angav som sin avsikt att återkomma med en bedömning av Utbildningsradions framtida roll på utbildnings- och folkbildningsområdet.


Utredningen om tekniska förutsättningar för utökade sändningar av radio och television till allmänheten (U 1991:10) har avgett betänkandet (SOU 1996:00) Från Massmedia till multimedia. I betänkandet föreslår utredningen en övergång till digital marksänd TV i Sverige. En utbyggnad av digitala sändarnät bör inledas senast år 1997. Nätet bör ha kapacitet för 24 rikstäckande TV-kanaler.

Utredningsuppdraget

Distansutbildningskommittén har enligt sina direktiv (Dir. 1995:69) som "huvuduppgift att föreslå en strategi som långsiktigt främjar utvecklingen i hela landet av de möjligheter till distansutbildning som den moderna informationstekniken erbjuder".


Den tekniska utvecklingen in distributions- och lagringstekniken aktualiserar frågan om Utbildningsradion framtida roll. Om en utbyggnad av digital marksänd TV i enlighet med förslaget i SOU 1996:00 kommer till stånd ökar sändningsmöjligheterna avsevärt. Det innebär också ökade möjligheter att sända utbildningsprogram i TV, liksom även andra program med inriktnng på särskilda målgrupper. Det kan också få till följd att flera TV-kanaler med en allmän inriktning på särskilda målgrupper. Det kan också få till följd att flera TV-kanaler med en allmän inriktning kommer att tävla om publikens uppmärksamhet.


Användningen av förproducerat ljud-, bild- och textmaterial i samverkan med interaktiv modern informationsteknik kommer sannolikt att få en ökad betydelse i framtidens utbildning. Distributionen av sådant material kommer att ske med användande av flera olika medier, däribland som eterburna marksändningar. Radio- och TV-sändningar till allmänheten med utbildande och folkbildande syfte kommer därjämte sannolikt att vara av fortsatt stor betydelse även om möjligheterna till interaktivitet saknas eller är begränsade.


Utbildningsradion har en särställning genom att företaget har sändningsrätt i allmänt tilltängliga radio- och TV-kanaler och genom att det är finansierat via mottagaravgifter.


Distansutbildningskommittén skall i perspektivet av de förändringar som är att vänta inom teknik- och medieområdena särskilt överväga vilken roll som Utbildningsradion med sin speciella ställning bör spela i en utveckling som går mot en mera omfattande användning av modern informationsteknik i utbildande och folkbildande syfte. Därvid skall kommittén pröva om det är lämpligt att ett sådant företag får en utvidgad roll inom utbildning och folkbildning bl.a. som producent av läromedel i huvudsak avsedda för distribution i andra former än genom rundradioteknik eller som anordnare av kurser som bygger på interaktiv användning av sådant material.


Kommitténs förslag till verksamhetsinriktning skall åtföljas av kostnadsuppskattningar och förslag till finansieringssätt. Kommittén skall redovisa dessa förslag före utgången av oktober 1997.