Utgiftsområde 15 Studiestöd
Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring
A Studiestöd
A 1 Studiehjälp m.m. 1 921 405 -40 000
A 2 Studiemedel m.m. 9 485 430
A 3 Vuxenstudiestöd m.m. 4 721 951
A 4 Timersättning vid vissa vuxenutbildningar 149 746
A 5 Bidrag till vissa studiesociala ändamål 22 576
A 6 Särskilt vuxenstudiestöd till studerande vid vissa lärarutbildningar 57 409 -57 409
A 7 Särskilt vuxenstudiestöd till studerande vid vissa naturvetenskapliga och tekniska utbildningar 525 571
TOTAL 16 884 088 -97 409
1 Inledning
De senaste årens utbildningssatsningar har inneburit att antalet studenter och antalet studiestödstagare ökat kraftigt. Ersättningsnivåerna i vuxenstudiestöden har också sänkts, vilket har bidragit till att många vuxenstuderande i stället valt att finansiera sina studier med studiemedel. De administrativa problemen med de olika stöden har blivit allt mer uppenbara.
Enligt vår uppfattning bör de olika studiestödsformerna samordnas i ett enda samlat, enhetligt studiestöd. Detta har vi också framfört i flera motioner. Hur studiestödet utformas har stor betydelse för den sociala snedrekryteringen till högre utbildning och för kvinnors möjlighet till studier. Kvinnor behöver i större utsträckning än män en kompletterande utbildning efter gymnasiet för att få en yrkesutbildning fastslår Högskoleverket i sin rapport "Kvinnor och män i högskolan". Kvinnor väljer oftare utbildningar med inriktning mot vård och utbildning. Yrken som är jämförelsevis lågbetalda, vilket leder till en tyngre skuldbörda för kvinnor än för män. Den ökande tillgängligheten till studier på olika nivåer måste kombineras med möjligheter att finansiera studierna som är rättvisa, lättadministrerade och som ger god rekryteringseffekt.
Studiestödet är relaterat till andra förmåns- och trygghetssystem. Vänsterpartiet anser att dessa system i princip bör möta särskilda behov av olika slag. Bostadshyran är en viktig faktor i den enskilde studentens ekonomi. Det faktum att ensamstående studenter över 29 år utan barn inte har rätt till bostadsbidrag är både orättvist och diskriminerande. Deras levnadsomkostnader skiljer sig inte från andra yngre studenters. Studerande med studiemedel befinner sig i samma ekonomiska situation oavsett ålder. Då det gäller studerandes boendekostnader hänvisar vi till vår motion om bostadsbidrag.
Regeringen aviserar att den avser att återkomma till riksdagen under 1997 med ett ställningstagande till Studiestödsutredningens (SOU 1996:90) förslag om ett sammanhållet studiestöd. Betänkandet remissbehandlas under hösten 1996. Vänsterpartiet välkomnar detta och menar att ett nytt studiestödssystem bör genomföras den 1 juli 1998.
2 Genomförande av utbildningssatsningen fr.o.m. hösten 1997
Som ett led i den stora sysselsättningspropositionen (prop. 1995/96:222) föreslog regeringen att ett särskilt utbildningsbidrag för främst arbetslösa skulle införas. Förslaget innebär att arbetslösa och i vissa fall anställda mellan 25 och 55 år ges möjlighet att under ett år studera på motsvarande grundskole- eller gymnasienivå med ett utbildningsbidrag som motsvarar a-kassan. Den som har rätt till kontant arbetsmarknadsstöd (KAS) erhåller ett motsvarande belopp. Det särskilda utbildningsbidraget skall gälla från och med den 1 juli 1997 till dess regeringen lagt ett förslag om nytt studiestödssystem.
Det särskilda utbildningsbidraget är identiskt med vad Vänsterpartiet tidigare föreslagit. Enligt vår mening bör ersättningsnivåerna höjas till en nivå som gör att ingen av ekonomiska skäl tvingas avstå från studier. Aktiv kompetenshöjning måste alltid betraktas som ett bättre alternativ än passiv arbetslöshet.
Det särskilda utbildningsbidraget är av temporär karaktär fram tills dess riksdagen tagit ställning till ett nytt studiestödssystem. Stödet föreslås lämnas under längst ett studieår, normalt nio månader. Vi menar att en tidsbegränsning på ett år omöjliggör för många kortutbildade och studieovana att uppnå avsedd kompetensnivå. Dessutom är möjligheten att klara resterande studietid med enbart svux-ersättning för många familjeförsörjare obefintlig. Regeringen säger i budgetpropositionen att ett förslag om nytt studiestödssystem är att förvänta under 1997. Med hänsyn till detta vill vi avvakta förslaget och avstår i nuläget att hemställa om utökning av tiden för särskilt utbildningsbidrag. Vi förutsätter att det nya studiestödssystemet kommer att vara genomfört den 1 juli 1998. Om så inte är fallet avser vi att återkomma med förslag om rätt för den som beviljats särskilt utbildningsbidrag under 1997 att erhålla stödet under hela den studietid som krävs för att uppnå kompetens i kärnämnena motsvarande 3-årigt gymnasium.
Vi är mycket positiva till regeringens förslag då det gäller möjligheten att få särskilt utbildningsbidrag för heltids- och deltidsstudier. Detta har framför allt stor betydelse för kvinnor som många gånger inte kan få heltidsarbete trots att de önskar det. Vi vill också uttrycka vår tillfredsställelse över att utländska medborgare inte längre särbehandlas då det gäller rätten till studiestöd.
3 Särskilt vuxenstudiestöd till studerande vid vissa naturvetenskapliga och tekniska utbildningar
För att stimulera intresset för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar gjordes en tillfällig utbildningssatsning om 9 000 platser inom högskolan våren 1995. De studerande på dessa utbildningsplatser erbjuds särskilt vuxenstudiestöd (svux) under hela studietiden. Utbildningssatsningen var resultatet av en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Försöket skulle bland annat ge erfarenhet av att använda högskolestudier som arbetsmarknadspolitiskt instrument. I budgetpropositionen sägs att regeringen noggrant följt utbildningssatsningen och att den inhämtat erfarenheter både från antagningsmyndigheterna och CSN. Vi menar att det finns ett allmänt intresse av att ta del av dessa kunskaper och föreslår att regeringen snarast öppet redovisar materialet på lämpligt sätt. Som svar på motion 1994/95:17 (v) angående uppföljning och utvärdering av projektet anförde utbildningsutskottet följande (1994/95:UbU15). "Utskottet konstaterar i likhet med motionärerna att regeringens förslag om överföring av resurser för arbetsmarknadspolitiska åtgärder är ovanligt omfattande" och vidare "Mot denna bakgrund anser även utskottet att det får betydelse att de nu aktuella åtgärderna följs upp och utvärderas. Betydande medel ställs till förfogande för satsningen. Det är enligt utskottet av intresse att veta t.ex. hur högskolan klarar expansionen, i vilken omfattning kvinnor rekryteras till NT-utbildning och i vilken utsträckning näringslivet och den gemensamma sektorn ger de anställda ledighet för studier och anställer vikarier."
4 Anslag
A 1 Stipendier för basår
Av statsfinansiella skäl föreslår vi att stipendier för dem som uppnått godkänt resultat vid genomgång av basåret inom kommunal och statlig vuxenutbildning slopas. Kostnaden för detta är beräknad till 40 miljoner kronor för 1997.
A 6 Särskilt vuxenstudiestöd till studerande vid vissa lärarutbildningar
Specialpedagogutbildningen anordnas numera i allt större utsträckning genom kortare kurser och genom deltidsstudier. Därför anser vi att anslaget för dessa utgifter bör utgå. Medelsbehovet beräknas uppgå till 57,4 miljoner 1997.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett sammanhållet studiestöd,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ett nytt studiestöd bör genomföras från den 1 juli 1998,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om redovisning av erfarenheter av särskilt vuxenstudiestöd till studerande vid vissa naturvetenskapliga och tekniska utbildningar,
4. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 15 Studiestöd enligt uppställning: Anslag Regeringens förslag Anslags- förändring
A Studiestöd
A 1 Studiehjälp m.m. 1 921 405 -40 000
A 7 Särskilt vuxenstudiestöd till studerande vid vissa lärarutbildningar 57 409 -57 409
TOTAL
2 446 976 -97 409
Stockholm den 7 oktober 1996
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v)