Sammanfattning
Vänsterpartiet delar i många avseenden regeringens syn på forskningspolitiken. Vad som skiljer vårt förslag från regeringens är i första hand synen på förhållandet mellan grundläggande förskning och tillämpad forskning. Vänsterpartiet motsätter sig föreslagna nedskärningar på forskningens område och avsätter i förhållande till regeringens budget ytterligare 100 miljoner till fakultetsanslagen och 225 miljoner till forskningsrådet under 1997. Vänsterpartiet har träffat en överenskommelse med regeringen om löntagarfondsstiftelserna. Men vi menar att om forskningsprojekt skall kunna fortsätta, avslutas eller initieras på ett tillfredsställande sätt får inte ett finansieringsglapp uppstå under en övergångstid till dess kompensation kan utgå från löntagarstiftelserna. Vi anslår 286,6 miljoner för 1997 till teknisk forskning och utveckling. Vi uttrycker också vår oro över den förväntade lärarbrist som kan uppstå vid en kraftig utbildningsexpansion särskilt på de mindre och medelstora högskolorna. Vi lägger också flera förslag om forskning inom Arbetsmarknadsdepartementets område som är avsedda att bidraga till en lösning av arbetslöshetsproblemen.
Inledning
Forskningspolitik handlar ytterst om makt och inflytande över forskning. Staten har ett övergripande ansvar. Det viktigaste styrinstrumentet är anslagsfördelningen, men även organisationsfrågorna spelar stor roll och är nära förbundna med anslagsfrågorna. En större del av inflytandet över svensk forskning har nu flyttats från riksdagens omedelbara påverkan. Regeringen har ingen kontroll över de stora medel som lagts i forskningsstiftelserna, inte heller någon påverkan på dess styrelser eller styrelsebeslut. Nettoeffekterna av medlemskapet i EU har inneburit att stora medel överförs till EU vilka delvis tas från forskningsbudgeten. Andra medel tillkommer visserligen forskningen från EU men dessa ligger utanför riksdagens direkta inflytande. Vänsterpartiet anser att de effekter EU-forskningsmedlen har fått för svensk forskning borde utredas och utvärderas både då det gäller forskningens inriktning och omfattning.
Forskningens frihet får inte reduceras till att bli en illusion när man nu med visst fog kan fastslå att det är externa medel som till väsentlig del styr verksamheten. Den enskilde forskaren, läraren och studenten måste garanteras ett betydande inflytande över forskningen. Vi anser också i likhet med regeringen att det är angeläget att det omgivande samhället i större utsträckning än i dag berörs av och har kontakt med forskningen.
Vänsterpartiet satsar mer pengar än regeringen på forskning under budgetåret 1997. Vi motsätter oss inte en förändring av stiftelsernas styrelsesammansättning. Men vi menar att forskning kräver stabilitet. Att som regeringen föreslå nedskärningar redan under 1997 med hänvisning till att de senare kan täckas med stiftelsepengar menar vi är orimligt. Man kan räkna med att de nya stiftelsestyrelserna är i funktion och kan bistå med medel först under 1998. Vi föreslår därför att anslagen till forskningsråden inte skärs ned under 1997.
Övergripande forskningspolitik
Externfinansierad forskning utgör som vi tidigare nämnt en allt större andel av den sammanlagda forskningen. Andelen fakultetsmedel har kontinuerligt minskat sedan mitten på sjuttiotalet. Detta är allvarligt med tanke på att fakultetsanslagen utgör basfinansieringen för universitet och högskolor. All forskning är inte lika intressant för externa uppdragsgivare. Vänsterpartiet anser att staten måste ta ett större ansvar för helheten och därmed balansen mellan universitetens olika uppgifter.
Universitetens samarbete med näringslivet är utvecklande för båda parter. Men det finns en risk att grundforskningen hamnar i skymundan och att den tillämpade forskningen blir alltför dominerande. Naturvetenskap och teknik intresserar företagen men de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnena får för den sakens skull inte försummas. Det är inte enkelt att skilja forskning som är "nyttig" för företagen från annan forskning. För att motverka att de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnena försummas krävs det att universiteten i högre grad visar på kopplingarna mellan olika ämnen och mellan universitetens olika roller.
Vi vill prioritera forskarutbildningen och grundforskningen samt sträva efter att skapa kreativa miljöer vid universiteten. Högskolor och universitet har sedan en tid tillbaka fått utökade möjligheter att besluta i organisatoriska och ekonomiska frågor. Den decentralisering som genomförts är till största delen positiv och bör inte inskränkas.
Mål för forskningen och riktlinjer för forskningspolitiken
Regeringens förslag till övergripande mål och riktlinjer för forskningen anser vänsterpartiet vara ett steg i rätt riktning. En entydig och samordnad forskningspolitik kräver ett antal mer övergripande ställningstaganden. Men universitetens och högskolornas egenansvar måste mer medvetet nyttjas till prioriteringar för att uppnå klart uttalade mål. Kunskap är ett medel att möta dagens och framtidens utmaningar. För att tillgodose behovet av förnyelse i både utbildning och forskning behövs förändringar både då det gäller organisation och attityder. Vi ser regeringens förslag till allmänna riktlinjer för forskningspolitiken som en precisering och operationalisering av målen. De mål som skall vara vägledande för aktörerna inom forskningspolitikens område skall se till att högskolans samverkan med det omgivande samhället ökar, att forskningsetiska problem uppmärksammas och att sambandet mellan utbildning och forskning stärks.
Vänsterpartiet menar att regeringens förslag till allmänna riktlinjer behöver kompletteras med en riktlinje som fokuserar på förutsättningarna för olika grupper i samhället att delta i forskningsprocessen. Den sociala snedrekryteringen till högre utbildning anser vi vara ett allvarligt problem. Eftersom den socioekonomiska och etniska bakgrunden är av avgörande betydelse för val till högre utbildning påverkas också forskarsamhällets sammansättning. Forskningspolitiken bör syfta till att göra alla grupper i samhället delaktiga i forskningen. Detta är en fråga både om demokrati och kvalitet.
Stiftelser inrättade med löntagarfondsmedel
Vänsterpartiet anser att offentliga medel skall kontrolleras av offentliga organ. Den borgerliga regeringens beslut att inrätta stiftelser med löntagarfondsmedel som ligger utanför riksdag och regerings kontroll var därför fel. Vänsterpartiet ger den socialdemokratiska regeringen sitt stöd i frågan om ändring av stiftelselagen för att regeringen skall få inflytande över stiftelseförordnandena. Regeringen bör få möjlighet att utse och entlediga ledamöterna i stiftelsernas styrelser. Formerna för nominering och val måste dock uppfylla vissa krav. Forskarvärlden skall kunna påverka processen, stiftelserna behöver stabilitet och förutsägbarhet i sina styrelser och könsrepresentationen i styrelserna skall vara jämn. Det är också viktigt att studentrepresentationen i stiftelsehögskolornas styrelser garanteras.
Problemet för enskilda forskningsledare är osäkerheten om den omedelbara framtiden. Det finns i nuläget inga garantier för att forskningsprojekt skall kunna fortsätta, avslutas eller initieras på normalt sätt under en övergångsperiod som kan bli ganska utdragen. Ett officiellt besked om huruvida kompensationen från stiftelserna skall ske, alternativt om hur det sannolika finansieringsglappet under 1997 skall överbryggas, är av mycket stor vikt.
Forskningens kvalitet och relevans
Det är forskarna själva som skall avgöra vad som är vetenskapliga rön, vad som är god och dålig kvalitet. Men för att vi skall kunna tala om en forskning värd namnet fordras att forskaren öppet redovisar utgångspunkter, värderingar, metoder och resultat. Detta material skall sedan kunna granskas av andra forskare som kan bedöma kvaliteten. Det är också avgörande att forskning som är kritisk mot etablerade metoder och tankemönster ges utrymme. Vänsterpartiet instämmer i regeringens bedömning att extern utländsk expertis i ökad utsträckning skall utnyttjas för att säkra kvaliteten.
Jämställdhet och genusforskning
Vänsterpartiet verkar för att könsaspekter skall tillämpas på alla politiska områden. Vi ser den ökade insikten, som finns hos allt fler aktörer inom den högre utbildningen, om hur forskarsamhället förstärker och återskapar könsskillnader i samhället som glädjande och hoppfull. Den självklara utgångspunkten för en analys måste vara att problematisera utbildningsväsendet i stället för de kvinnor som finns i det. Vi har långt kvar till ett samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter att ta del av och bidra till kunskapsutvecklingen. Med den medvetna jämställdhetspolitik som regering och riksdag, under pågående mandatperiod, formulerat på utbildningsområdet förväntar vi oss stora och positiva förändringar. Regeringen föreslår att ett sekretariat för genusforskning inrättas vid Göteborgs universitet, att de kvinnohistoriska samlingarna blir ett nationellt ansvarsbibliotek, att Jämställdhetscentrum i Karlstad skall få statliga anslag och att Linköpings universitet får medel för att inrätta tema Genus. Dessutom föreslår man att arton tjänster med inriktning mot genusforskning inrättas.
Till skillnad från regeringen vill Vänsterpartiet hålla isär frågorna om jämställdhet och genusforskning. Vissa beröringspunkter finns naturligtvis men effektiva åtgärder för att befrämja dessa mål ser ofta olika ut. Jämställdhet handlar om att förbättra kvinnors tillgång till universitetens högre tjänster och är en fråga om demokrati och i viss mån kvalitet. Genusforskning handlar om att förbättra villkoren för den forskning som utvecklar vår kunskap om kön som samhällsorganiserande och meningsskapande princip.
Det sekretariat för genusforskning som regeringen föreslår skall inrättas bör samverka med de aktörer som redan finns inom området såsom centra/fora för kvinnoforskning och Kvinnovetenskaplig tidskrift.
Genusforskning
En av de forskningsinriktningar som växer och får allt större betydelse världen över är forskning med ett könsteoretiskt perspektiv, som regeringen i sin proposition kallar för genusforskning. Människan är antingen kvinna eller man, och har man ett könsteoretiskt perspektiv i sin forskning gör man en poäng av detta faktum. Som regeringen påpekar är genusperspektivets relevans för naturvetenskap och teknik ifrågasatt ofta utifrån en snäv fokusering på problemlösningsfasen. Det är särskilt i den inledande problemvalsfasen och i den avslutande resultatanalysen och erfarenhetsåterföringen som genusperspektivet kan bidra och tillföra den tekniska och naturvetenskapliga forskningen ny kunskap. Men problemidentifiering medför alltid ett teori- och metodval. Dessa val kan genusforskningen vara med om att kreativt utveckla, bredda och skapa större medvetenhet om.
Centra/fora för kvinnoforskning har en dubbel strategi. Den ena delen som består i att integrera forskning om könsrelationer i de traditionella ämnena och därigenom påverka ämnets kärna. Den andra delen av strategin är att skapa en autonom organisation. Den dubbla strategin har varit effektiv i den svåra balansgången mellan risken att marginaliseras genom en autonom organisation och risken att underordnas i männens organisation. Foras unika tillgång är den tvärvetenskapliga kunskapsbasen.
Jämställdhet
Mycket av statistiken om högskolan och universitetet är användbart vid en analys av hur jämställda verksamheterna är. De nedslående siffror som finns över den mycket sneda könsfördelningen på de högre tjänsterna på högskolor och universitet måste förändras. Men det mest grundläggande är att siffrorna finns. Vänsterpartiet anser att regeringen bör överväga åtgärder för att säkerställa att högskolor, universitet, sektorsorgan och forskningsråd presenterar könsuppdelad statistik.
Universiteten är av tradition en mansdominerad arbetsplats. Vi befarar att de värderingar som avgör och bekräftar vad som är intressant forskning, kriterier för vetenskaplighet, värdefulla meriter vid antagning och tjänstetillsättning med mera diskriminerar kvinnor. Regeringen ämnar till våren lägga förslag om en ny tjänstestruktur inom universiteten. Hur de föreslagna förändringarna påverkar mäns och kvinnors villkor inom universiteten kommer att vara viktigt för Vänsterpartiets ställningstagande. Vänsterpartiet anser det angeläget att regeringen verkar för att jämställdhetsaspekten beaktas inom de forskningsprogram inom EU som Sverige är delfinansiär av.
Forskning vid mindre och medelstora högskolor
Vänsterpartiet stödjer regeringens förslag om fasta forskningsresurser till mindre och medelstora högskolor. Men uppbyggnad av en forskningsorganisation vid dessa högskolor är ett långsiktigt åtagande och medel för ändamålet måste garanteras för en lång tid framöver. I regeringens proposition saknar vi de stabila villkor som är önskvärda för de högskolor som nu får fasta forskningsresurser.
Lärarbrist
Vänsterpartiet vill påminna om den ansträngda lärarsituationen som redan i dag råder på främst de mindre och medelstora högskolorna, men även inom vissa ämnesområden vid universiteten och fackhögskolorna. En situation som ytterligare kommer att förvärras om regeringen väljer att föreslå en förkortad forskarutbildning, eftersom en icke obetydlig del av handledning och även undervisning på grundutbildningen genomförs av doktorander. Vi anser att regeringens bild av nuläget och framtidsutsikterna är alltför optimistisk. Vi saknar också en närmare analys av hur rekryteringen av nya lärare skall gå till. Risken är att allt färre lärare får ta hand om allt fler studenter, vilket i högsta grad försvårar det pedagogiska utvecklingsarbetet.
Samverkan mellan högskola och samhälle - högskolans tredje uppgift
Förutom högskolans två uppgifter att stå för utbildning och forskning föreslår regeringen att det i högskolelagen skall införas en tredje uppgift, nämligen att förmedla och sprida ny kunskap. Vänsterpartiet delar regeringens syn att samarbetet mellan högskolan och det omgivande samhället bör stärkas. Forskningens samhällsrelevans bör betonas. Dagens snabba tekniska utveckling och samhällets strukturproblem kräver att nya arbetsformer utvecklas. Forskning är inget självändamål. Om förmedlingen av ny kunskap åsidosätts blir den en exklusiv vara endast för ett fåtal.
Forskningsinformation
Enligt en ny rapport från Riksrevisonsverket (RRV) så sköter universitet och högskolor dåligt uppgiften att på ett öppet och begripligt sätt presentera forskningsresultat. Enligt RRV saknar universiteten och högskolorna en medveten policy och strategi när det gäller att föra ut forskningsrön till omvärlden. Det saknas också en ändamålsenlig organisation och administrativa rutiner för detta. RRV anvisar vissa rutin- och regeländringar, men går inte djupare in på den kanske viktigaste frågan, nämligen att det i mycket hög grad handlar om attityder och förhållningssätt. I gjorda undersökningar framhåller drygt en tredjedel av forskarna att de karriärmässigt inte har något att vinna på att avsätta tid för att försöka nå en bredare publik än den inomvetenskapliga. Det tycks råda en Jantelag även inom forskarvärlden. Det är inte meriterande att synas och göra sig begriplig. Men forskningen och dess resultat är en angelägenhet för hela folket. Det är medborgarna som ytterst är forskarnas uppdragsgivare och finansiärer. Det är en demokratisk rättighet att få ta del av forskningens resultat. Vänsterpartiet välkomnar därför regeringens initiativ om att lagstadga om den tredje uppgiften för högskolan och att ge Högskoleverket i uppdrag att genomföra ett projekt med syfte att öka forskarnas engagemang i folkbildningen och populärvetenskapliga redogörelser. Vi vill i detta sammanhang hänvisa till vårt förslag om ett folkligt universitet med distansutbildning som skulle kunna utgöra en brygga mellan forskning och fält.
Forskning inför 2000-talet
Regeringen föreslår att ett antal forskningsområden skall bli föremål för särskilda åtgärder. Vi anser att det är många angelägna ämnen som prioriteras. Flera områden har det gemensamt att de berör problemkomplex som möter oss dagligen. Bristerna i den mänskliga miljön, naturförstöringen, våldet, den djupt orättvisa ekonomiska världsordningen, kvinnornas situation i en värld dominerad av män, för att nämna några. Det är viktigt att problem av den här typen uppmärksammas och belyses även vetenskapligt.
Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning att forskning om ojämlikhet i hälsa bör prioriteras (3.11.5). Vi vill tillägga då det gäller resursförstärkningen för uppbyggnad av databaser för longitudinell forskning att det är angeläget att få mer kunskap om vilka insatser som är effektiva för barn som far illa. Vi vet i dag alldeles för lite om vilka åtgärder som bör prioriteras i arbetet med barn som far illa.
Uppmärksamhet behöver ägnas åt teknikanvändning. Det är ett väsentligt demokratiskt intresse att tekniken blir tillgänglig för envar och att teknik utvecklas för att tillfredsställa sociala behov.
Forskningsfinansiering
De olika finansieringsformerna som finns inom svensk forskning i dag kompletterar varandra. Universitetens och högskolornas fakultetsanslag utgör forskningens basresurser och svarar för långsiktighet och kontinuitet. De används huvudsakligen till finansiering av tjänster och infrastruktur. Forskningsrådsmedel fördelas efter inomvetenskapliga kriterier till tidsbegränsade projekt och tjänster.
Nedan följer några av Vänsterpartiets ställningstaganden om forskning inom de olika departementsområdena.
Försvarsdepartementets verksamhetsområde
Vänsterpartiet föreslår i motion till budgetpropositionen utgiftsområde 6 besparingar utöver regeringens förslag inom totalförsvaret. De uppgifter som försvarsrelaterad forskning har minskar därmed. Detta medför mindre anslag till Försvarets forskningsanstalt och Flygtekniska försöksanstalten än de som regeringen föreslår i budgetpropositionen.
Socialdepartementets verksamhetsområde
Fibromyalgi
Mellan 150 000 och 200 000 människor i vårt land har fibromyalgi (FM). Flertalet av dessa är kvinnor. De dominerande symptomen vid FM kommer från muskulaturen och utgörs av värk/smärta, stelhet och ökad uttröttbarhet. Kunskapen om sjukdomen är relativt liten både hos medicinsk personal och försäkringskassorna. Enligt Reumatikerförbundets studie betalar försäkringskassan ersättning för 17,5 miljoner arbetsdagar per år för gruppen fibromyalgisjuka. Samma studie visar att de drabbade får vänta åtta år i genomsnitt på rätt diagnos. I dag finns inget etablerat vårdprogram för människor med fibromyalgi.
Utredningen om bemötande av kvinnor och män inom hälso- och sjukvården hade uppdraget att också se över kunskapsläget när det gäller fibromyalgi. Utredningen visar att det finns mycket stora brister när det gäller kunskaper och att konsensus om behandlingsprogram saknas.
Fibromyalgi innebär för samhället stora ekonomiska kostnader och mycket lidande för den enskilde patienten. Det är viktigt att mekanismerna bakom detta smärtsyndrom blir klarlagda så att metoder för såväl förebyggande insatser som effektiv behandling kan utvecklas. Det är därför angeläget att resurser prioriteras på forskning om fibromyalgi. Vänsterpartiet föreslår i sin budgetmotion utgiftsområde 14 att Rådet för arbetslivsforskning får 5 miljoner kronor för detta ändamål.
Elkänslighet
Regeringen anser att ytterligare forskning behövs på området. Vänsterpartiet instämmer och anser också att detta medför ett ansvar att fördela pengar till ändamålet. Inom ramen för vår budgetmotion utgiftsområde 14 föreslår vi därför att 5 miljoner kronor ges till Rådet för arbetslivsforskning.
Kommunikationsdeparteme ntets verksamhetsområde
Resurser för övergripande kommunikationsforskning m.m. (8.5)
Regeringen medger på det här området ett resurstillskott för att förstärka forskning, utveckling och demonstrationsverksamheten inom området kollektivtrafik och samhällsbetalda resor. Vänsterpartiet anser att den satsningen är värdefull men vill poängtera att forskning kring effekter av nya transportmedel inte finns under denna rubrik. Det vi främst tänker på är forskning kring effekter av de nya snabbtågen, vilka konsekvenser utbyggnaden och ombyggnaden av järnvägsnätet får, samt snabbtågen ur ett samhälleligt framtidsperspektiv.
Vi ser gärna att detta tas med under samma rubrik och innefattas av samma budgetmedel som den föreslagna förstärkningen vad gäller forskning, utveckling och demonstrationsverksamhet inom området kollektivtrafik och samhällsbetalda resor.
Finansdepartementets verksamhetsområde
Det ekonomiska rådet är ett exempel på ett mellanting mellan ett politiskt styrt utredningsorgan och en grupp politiskt obundna forskare, en konstruktion som förekommer också inom andra forskningsområden. Den oklarhet som sådana hybrider skapar om vem som i själva verket ansvarar för resultaten av forskningen är särskilt olycklig på detta område. Det är ju inte för inte som nationalekonomin en gång kallades för politisk ekonomi. Att till exempel utreda konsekvenser av ett eventuellt svenskt medlemskap i EMU är omöjligt att göra oberoende av politiska värderingar och aspekter.
Om Finansdepartementet vill få ett visst slags ekonomisk utredningsuppgift med ett klart politiskt syfte utförd bör denna utföras inom ramen för departementets ordinarie organisation. Handlar det om forskning där man vill stärka allmänhetens förtroende för att resultaten skall vara maximalt politiskt neutrala bör uppdragen kunna läggas ut som beställningar på fristående myndigheter som Konjunkturinstitutet eller Statistiska centralbyrån. Man kan naturligtvis också vända sig till de av regeringen utsedda representanterna i olika forskningsanslagsbeviljande organ och framhålla vikten av att en viss sorts forskning blir utförd. I det senare fallet får man naturligtvis acceptera att det är det aktuella anslagsbeviljande organet som väljer forskare. Anslaget kan dras in från 1 januari 1997. Eventuella avvecklingskostnader får klaras inom ramen för regeringskansliets anslag (se även motion till riksdagen med anledning av prop. 1996/97:1 Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning).
Utbildningsdepartementets verksamhetsområde
Inledning
Regeringen redovisar i en tabell hur den föreslår att medel för forskning inom utgiftsområde 16 skall fördelas. Här blir det tydligt att anslagen till forskningsråden m.m. minskas med cirka 10 procent. (från 1 679 miljoner för året 1995/96 till 1 521 för 1997). Vänsterpartiet är inte berett att göra dessa neddragningar utan föreslår att ytterligare 225 miljoner läggs på forskningsråden och 100 miljoner på fakultetsanslagen.
Forskningsrådsorganisationen
Forskningsråden har en viktig roll för förnyelse och kvalitet i forskningen. Vi instämmer i att den tvärvetenskapliga forskningen bör ges stärkta förutsättningar att utvecklas. Att forskningsråden får möjlighet att inrätta och tillsätta professurer och att en samverkansgrupp för att främja tvärvetenskaplig forskning samt jämställdhetsfrågorna inrättas är mot den bakgrunden positivt.
Regeringens bedömning att Forskningsrådsnämnden särskilt bör prioritera informationsinsatser riktade mot grupper i samhället med låg utbildningsnivå och grupper utan akademisk tradition stämmer väl överens med Vänsterpartiets uppfattning.
Sektorsforskning inom Utbildningsdepartementets område
Skolforskning
Vänsterpartiet anser att läraryrket behöver en starkare forskningsanknytning. Kunskapssamhället kräver en väl utbyggd forskning om lärandet och lärandets villkor. En sådan forskning bör rimligen organiseras i anslutning till lärarutbildningarna så att de kan fungera som förmedlande länk mellan utvecklingsarbetet i skolan och de olika forskningsinriktningarna som finns inom högskolan. I dag finns ett alltför stort gap mellan praktiker- och akademikerpedagoger; en låsning som hindrar ett fruktbart utbyte mellan skolans och forskarnas värld. Skolverkets forskningsprogram skall öka den vetenskapligt grundade kunskapen om den svenska skolans förutsättningar och resultat och också effektivt sprida forskningsresultaten, något som vi bedömer som oerhört viktigt i ett dynamiskt utvecklingsskede. Det är därför förvånande att regeringen föreslår en så pass kraftig besparing som 20 miljoner inom skolforskningens område. En stor del av besparingen skall visserligen, enligt förslaget, senare kunna kompenseras med medel från löntagarfondsstiftelserna. Något som vänsterpartiet inte motsätter sig. Men vi vill värna om kontinuiteten och stabiliteten och menar att ett eller ett par års kraftiga nedskärningar inom skolforskningen kan orsaka betydande problem längre fram. Vi föreslår att skolforskningen och därmed också forskarutbildningen vid lärarhögskolorna förstärks med resurser motsvarande 30 miljoner kronor i förhållande till regeringens budgetförslag.
Jordbruksdepartementets verksamhetsområde
Ekologisk produktion inom jordbruk och trädgårdsnäring (11.5)
Här redovisar regeringen vad man tänkt sig att göra med den kompensation för revalvering som vi erhållit från EU. Totalt handlar det om 173 miljoner kronor åren 1996-1998.
Skogs- och jordbrukets forskningsråd får 36,5 miljoner kronor under 1997. Medlen disponeras för forskning och utveckling av ekologisk produktion inom jordbruket och trädgårdsnäringen. Stiftelsen lantbruksforskning får 122 miljoner kronor under 1997 för forskning och utveckling samt marknadsbefrämjande åtgärder inom jordbrukssektorn. Vad de marknadsbefrämjande åtgärderna består av redovisar inte regeringen, inte heller vilket syftet är. Totalt handlar det om 168,5 miljoner kronor under perioden 1996 till 1998.
Vänsterpartiet har även tidigare motsatt sig tanken att dessa pengar ska användas till annat än forskning och då med ekologisk forskning som prioriterat område. Detta krav ställs fortsättningsvis på användningsområden för dessa 173 miljoner kronor. Utöver detta finns 4,5 miljoner kronor som ska reserveras för övriga ändamål enligt regeringen. Vänsterpartiet anser att det är beklagligt att dessa pengar inte redovisas i propositionen.
Arbetsmarknadsdeparteme ntets verksamhetsområde
Institut för utvärdering av arbetsmarknadspolitiken (12.2)
Utvärdering av och forskning om arbetsmarknadspolitiken måste öka. Arbetsmarknadspolitikens stora omfattning i kombination med arbetslöshetens förändrade bestämningsfaktorer gör att samhällets behov av kunskap om dessa frågor är stort. Regionala, könsmässiga, åldersmässiga och andra socio-ekonomiska olikheter behöver analyseras. Vänsterpartiet efterlyser makroekonomiska studier där exempelvis förändringar som den ökade målstyrningen och kommunernas allt intensivare engagemang och inflytande fokuseras. Det kan ge värdefullt underlag för utarbetandet av alternativ ekonomisk politik.
Det är dock viktigt att olika intressenter finns företrädda för att inte skevhet skall uppträda. Området är starkt politiskt laddat och otaliga exempel finns på att forskningsresultat utan tillräcklig grund utnyttjats för politiska ställningstaganden, inte sällan av forskarna själva. Det är värdefullt att AMS egen utredningsavdelning har intensifierat sitt arbete att granska forskningsrapporter vad gäller sakligt innehåll och relevans. AMS har en stor kompetens på detaljnivå, något som ofta saknas i den fria akademiska forskningen. AMS kan dock inte fullgöra samhällets uppdrag att granska sin egen verksamhet.
Som komplement till AMS och den fria akademiska forskningen där kontinuitet saknas borde idén om ett oberoende institut för utvärdering av arbetsmarknadspolitiken prövas. Det är viktigt att ett sådant institut får tillgång till en forskningsenhet så att metodutveckling och forskningsresultat kvalitetssäkras och håller en vetenskapligt god nivå. Vänsterpartiet var kritiskt till regeringens förslag att lägga institutet direkt under Arbetsmarknadsdepartementet i samband med att idén presenterades i somras. Vi tolkar dock uttrycket "oberoende institut" som att verksamheten garanteras oberoende och integritet när det gäller att genomföra sitt uppdrag, även om det inte är administrativt fristående utan läggs under Arbetsmarknadsdepartementet. En politiskt styrd utvärdering skulle givetvis vara förödande för trovärdigheten och även försvåra en kompetent rekrytering. Vi noterar också att en referensgrupp möjliggör parternas medverkan vilket är viktigt för bedömning av relevans och för att ge spridning åt forskningsresultaten. Vi förutsätter att även AMS finns representerad inom ramen för institutets verksamhet.
Arbetsmarknadsforskningens inriktning (12.3)
Det är iögonfallande hur demokrati- och maktperspektivet kommit i bakgrunden i regeringens formuleringar av forskningsinriktningen för Rådet för arbetslivsforskning och Arbetslivsinstitutet. Vänsterpartiet menar att internationaliseringen och utvecklingen av en "just in time" - arbetsmarknad med en rad nya anställnings- och entreprenadformer i grunden har förändrat maktförhållandena i arbetslivet. I många fall är utvecklingen till nackdel för löntagarnas inflytande och trygghet. Å andra sidan blir företagen alltmer beroende av de anställdas kompetens, vilket kan ge ett ökat personligt inflytande i vissa fall. Hela frågan om det fackliga inflytandet över arbetsorganisationen, arbetsvillkoren, investeringarna och över huvud taget verksamhetens framtid måste ges en större tyngd.
Den senaste utvecklingen inom det arbetsrättsliga området visar att arbetsgivarintressets effektivitetskrav kraftigt dominerar till nackdel för löntagarnas demokratiska inflytande. Medbestämmande ses alltmer enbart som ett medel att i vissa lägen skapa ökad lojalitet med verksamheters målsättningar och ökade lönsamhetskrav. Egenvärdet av demokrati i arbetslivet tonas ner. Maktfrågorna i arbetslivet negligeras. Ett demokratiskt arbetsliv är förutsättningen för ett utvecklat demokratiskt samhälle. Det är därför viktigt att betona att demokrati i arbetslivet inte enbart är en arbetsorganisatorisk fråga.
När forskningsorganisationen kring arbetslivet organiserades om (prop. 1994/95:158) betonades det särskilt i vänsterpartiets motion att arbetslivets demokratiproblem måste uppmärksammas. "Om demokrati i arbetslivet är ett viktigt mål för riksdagen så måste det också slås fast att arbetslivsforskningen skall synliggöra och uppmärksamma arbetslivets demokratiproblem." Motionen fick en mycket välvillig behandling av arbetsmarknadsutskottet. Utskottets betänkande (1994/95:AU09) blev också riksdagens beslut. Vänsterpartiet fann därför heller ingen anledning att inlämna någon reservation till utskottets betänkande i denna del eller till riksdagens beslut.
Forskningspropositionen förbigår dock arbetslivets demokratiproblem med tystnad. Detta är otillfredsställande. Vänsterpartiet anser att demokrati i arbetslivet skall utgöra ett prioriterat forskningsområde.
Ett betydelsefullt forskningstema borde även utgöras av vad som torde tillhöra det sociala och finansiella arbetsgivaransvaret i ett föränderligt arbetsliv. Kostnadsansvar vad gäller rehabilitering av arbetsskadade och tillskapande av anpassade arbetsplatser för personer med funktionshinder, inrättande av praktikplatser för nytillträdande på arbetsmarknaden som ungdomar och invandrare, och nya system för kompetensutveckling i arbetslivet borde utgöra ett väsentligt område för forskning. Uppenbarligen måste nya system tas fram där inte suboptimering och kostnadsövervältring undandrar arbetsgivarna ansvar, med marginalisering och ökade klyftor som följd. De stora samhällskostnaderna som belastar oss idag gör att detta forskningsområde borde ges stor tyngd.
Både för att åstadkomma en välbehövlig arbetsorganisatorisk utveckling och för att få ett jämlikt och jämställt arbetsliv, d.v.s. ge både kvinnor och män möjlighet till "det goda arbetet", behövs forskning som syftar till att ta fram könsneutrala arbetsvärderingar. Det finns många enskilda erfarenheter men ännu saknas forskning för att etablera underbyggda kriterier för värdering och jämförelse. Sådan forskning kan bli ett effektivt verktyg i kampen mot lönediskriminering på grund av kön. Detta borde vara ett prioriterat forskningsområde.
Forskning kring arbetstidsfrågor släpar efter i Sverige. Det gäller arbetstidens fördelning mellan individer och kön. Det gäller sysselsättningseffekter av arbetstidsförkortning under olika strukturella antaganden. Det gäller produktivitets- och kostnadseffekter inom olika branscher och i samhällsekonomin som helhet. Den omfattande politiska diskussionen om arbetstidsförkortning som ett moment i en jämlik och jämställd sysselsättningspolitik lider brist på vetenskapligt underlag. Historiska analogier fungerar inte utan vidare i ett samhälle där högproduktiv industriproduktion sysselsättningsmässigt ger vika för ett tjänstesamhälle. Det borde pekas ut som ett högprioriterat område.
Mycket av vad som sägs i propositionen är viktigt och relevant vad gäller forskningsinriktning, inte minst när det gäller köns- och genusperspektivet, men det borde kompletteras och konkretiseras enligt vad som anförts när det gäller makt/demokratiperspektivet, det sociala/finansiella arbetsgivaransvaret, arbetsvärderingssystem och arbetstidsfrågan.
Kulturdepartementets verksamhetsområde
Vänsterpartiet anser att det behövs en förstärkning av forskningen på kulturområdet. Det sker lämpligen vid Mimer, det nätverk för folkbildningsforskning som inrättades 1990 vid Linköpings universitet. Vänsterpartiet föreslår därför i sin budgetmotion i utgiftsområde 17 att Mimer tilldelas en miljon kronor för ändamålet.
Närings- och handelsdepartementets verksamhetsområde
Teknisk forskning och utveckling (14.2)
Regeringen minskar anslaget till teknisk forskning och utveckling med 286,6 miljoner för 1997. Man hänvisar till att stiftelsemedel skall kompensera för denna nedskärning.
Under anslaget för teknisk forskning och utveckling skall man bl.a. stimulera näringslivets teknikutveckling, göra företagen konkurrenskraftiga gentemot utlandet och sammanföra högskola och industri genom kompetenscentra över hela landet. Dessa kompetenscentra är en relativt ny konstruktion och i dagsläget finns 28 stycken. Forskning bl.a. vid Linköpings universitet visar att Sverige under de senaste tjugo åren har haft en mycket svag utveckling vad gäller forskningsintensiva företag. Om vi följt övriga OECD-länders utveckling på detta område, hade vi idag haft ytterligare 150 000 jobb inom forskningsintensiva företag. För att inhämta denna eftersläpning krävs kraftsamling inom alla områden som påverkar en sådan utveckling i positiv riktning. Vänsterpartiet motsätter sig inte en förändring av forskningsstiftelsernas styrelsesammansättning. Vi menar dock att tempot är viktigt för utvecklandet av forskningsintensiva företag. Värdefull tid riskerar emelleritid att gå till spillo. Vi föreslår, om riksdagen bifaller den föreslagna neddragningen av anslagen till teknisk forskning, att anslaget för teknisk forskning och utveckling behålls på sin nuvarande nivå för att möjligen minskas under 1998 när, förhoppningsvis, de nya styrelserna i stiftelserna är i funktion och kan bistå med medel till anslaget.
Regionalpolitisk forskning (14.5.4)
I samband med att Statens institut för regionalforskning, SIR, får regeringens uppdrag att formulera ett forskningsprogram för åren 1997-99 bör förutom de två nämnda huvudområdena, regional utveckling ur jämställdhetsperspektiv och konsekvenser av medlemskap i EU, ytterligare två områden ges prioritet. Dels bör nuvarande regionalpolitiska åtgärdsarsenal utvärderas med avseende på kostnadseffektivitet och måluppfyllelse, och dels bör frågan om "den stora regionalpolitiken" och dess effekter bli föremål för kvalificerad analys. Såväl i bilaga 5 till Långtidsutredningen -95 "Sveriges ekonomiska geografi" (NUTEK) som i bilaga 4 till NUTEK:s anslagsframställning 1997-99 finns viktigt analysmaterial som påvisar regionalpolitiskt starkt negativa effekter av avregleringar och bristen på statlig regional samordning liksom av besparingar inom statsbudgeten och socialförsäkringssystemet. Det är viktigt att SIR kan fördjupa kunskapsbilden.
Inrikesdepartementets verksamhetsområde
Byggforskning är ett viktigt instrument för utvecklingen av byggmaterial och byggprocesser på vägen mot ett ekologiskt hållbart samhälle. För att få fler fullskaleprojekt så bör anslaget för byggforskningen ökas med 40 miljoner kronor. Neddragningen av anslagen till byggforskningen gör det svårt att bidra till sådana projekt. Fullskaleprojekt är mycket värdefulla för forskningen, där ett samarbete mellan byggare och forskare utvecklar byggteknik och metoder. Att bygga billigare och effektivare är viktigt, men minst lika viktigt är att bygga ekologiskt hållbart och sunda inomhusmiljöer.
I de övergripande målen för stöd till byggforskningen bör också nämnas satsningar på forskning och utveckling av energisnåla produktionslösningar med material där energianvändningen är minimal vid materialtillverkningen. I den programstruktur som regeringen vill betona för forskningsprojekt, och som Byggforskningsrådet skall stödja, bör också frågan om energieffektiva produktionslösningar och energiminimering i framställningen av byggmaterial vara en prioriterad fråga. När byggforskningen på energiområdet dras ned, är risken stor att omfattande kompetens och kunskap går förlorad. Forskningen på energisidan bör naturligtvis fortsätta i obruten takt utan att något energipolitiskt beslut inväntas. Extramiljonerna som vänsterpartiet föreslår till byggforskningen i sin budgetmotion i utgiftsområde 18 skall även användas på energiforskningsområdet.
Miljödepartementets verksamhetsområde
Ökad samordning av miljöforskning
I stort sett är regeringens förslag när det gäller miljöforskningen bra prioriterade och väl avvägda. Vi uppskattar tanken på att föra ut forskningen till allmänheten och övriga samhällsinstitutioner och menar att den delen av forskningsverksamheten är central. Vi förutsätter att regeringen återkommer till frågan om forskningens finansiering. Enligt regeringens förslag ska det i fortsättningen finnas tre organ som är statligt tillsatta och har övergripande kontroll över de statliga forskningspengarna. Av dessa tre finns två redan idag, Forskningsrådsnämnden och Avfallsforskningsnämnden. Det nya är den statliga utnämningen av styrelsen för MISTRA.
Vänsterpartiet tror att det kan finnas avsevärda fördelar med samordning av dessa tre nämnder. Bättre prioriteringar och lättare översikt över verksamheten är exempel på direkta effekter. Hur stora vinster detta skulle kunna ge är dock svårt att ange, men alla möjligheter till effektivisering är värda att ta tillvara.
Det är dock inte möjligt att direkt sammanföra Forskningsrådsnämnden, Avfallsforskningsnämnden och MISTRA i en och samma styrelse eftersom MISTRA är en fristående stiftelse. Vänsterpartiet vill dock att dessa tre sammanförs i en samverkansgrupp för att vikten av samordning på ett tydligt sätt skall markeras. Vänsterpartiet föreslår också att regeringen undersöker möjligheten och fördelarna med att slå ihop Forskningsrådsnämnden och Avfallsforskningsrådet till en och samma styrelse.
Prioriterade områden
Regeringens prioriteringar för innevarande forskningsperiod är
fysisk påverkan/biologisk mångfald
kretslopp och varuflöden
samhälls- och tvärvetenskaplig forskning
Dessa samlas i olika temaområden föreslagna i SNV:s rapport 4514-8, vilka regeringen godkänner;
kunskap för miljöanpassning - olika finansiärer
uthållig markanvändning - SJFR
nordiska kusthav - SNV
uthålliga städer - Byggforskningsrådet
miljöanpassat energisystem - NUTEK
miljöanpassad transport - Kommunikationsforskningsberedningen
miljöanpassad produktion och konsumtion - SNV
Vänsterpartiet saknar framtidsforskning om det som kallas miljöutrymme, dvs hur mycket var och en kan konsumera för att vi tillsammans ska kunna leva i ett ekologiskt hållbart samhälle. Miljöförbundet Jordens Vänner, framförallt den internationella delen, har påbörjat ett sådant arbete och har utifrån små resurser presenterat mycket intressanta underlag för vidare diskussion. Vi anser att denna typ av diskussion måste prioriteras och därför vill vi avsätta fyra miljoner kronor för utvecklande av beräkningar av ett svenskt miljöutrymme vilket vi föreslår i vår budgetmotion utgiftsområde 20. Vänsterpartiet anser att regeringen bör verka för att de forskningsprogram inom EU som Sverige är delfinansiär av får en tydlig miljöprofil.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om övergripande forskningspolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mål och riktlinjer för forskningspolitiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sekretariatet för genusforskning,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämställdhet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lärarbrist,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkligt universitet med distansutbildning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om institut för utvärdering av arbetsmarknadspolitiken,1
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om arbetsmarknadsforskningens inriktning,1
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad samordning av miljöforskning.2
Stockholm den 3 oktober 1996
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Lars Bäckström (v) Owe Hellberg (v) Tanja Linderborg (v) Eva Zetterberg (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v)
1Yrkandena 7 och 8 hänvisade till AU.
2Yrkande 9 hänvisat till JoU.
Gotab, Stockholm 1996