Motionen delad mellan flera utskott
1 Barnomsorg, förskola och grundskola 4
1.1.1 Bakgrund 4
1.2 Barnomsorg och förskola 4
1.2.1 Barnomsorg, förskola och årskurs 1 till 3 i grundskolan, en inte- grerad del i utbildningssystemet 5
1.2.2 Förskollärarutbildning och grundskollärarutbildning 6
1.3 Grundskolan 7
1.3.1 Stöd till elever med specifika läs- och skrivsvårigheter 8
1.3.2 Hemspråksundervisning 10
1.3.3 Lagstifta mot mobbning 10
1.3.4 Fritidsverksamheten 11
1.3.5 Tillsyn av skolan 11
1.3.6 Fristående och kommunala skolor, en dynamisk organisation av kommunens skolväsende 12
2 Gymnasieskolan 13
2.1.1 Fortsatt utvärdering 15
3 Universitet och högskola 16
3.1 Grundutbildning 17
3.1.1 Yrkesutbildning 17
3.1.2 Studiestöd 18
3.1.3 Studenternas valmöjligheter 19
3.1.4 Ekotekniker och miljöekonomer 21
3.1.5 Bruksanvisning för akademiska grundexamina 21
3.1.6 Jämställdhet i grundutbildningen 21
3.2 Forskarutbildning 22
3.2.1 Likvärdiga villkor för kvinnor och män i forskarutbildning 26
3.2.2 Ny tjänstestruktur för ökad rörlighet 26
3.2.3 Administration och rationaliseringsmöjligheter 26
3.3 Forskning vid universitet, mindre och medelstora högskolor, ett optimeringsproblem 27
3.3.1 Grundforskningsavdrag 28
3.3.2 Samordning och effektivisering av forskningsresurser 31
3.3.3 Rationalisera sektorsforskningen 31
3.3.4 Stärk sektorsforskningen inom miljöskydd, miljövänlig produktion och varuhantering samt miljöbetingade hälsorisker 31
3.3.5 Försvarets forskning i civil verksamhet 32
3.4 Stoppa onödiga djurförsök 36
3.5 Oinskränkt myndighetsansvar och etiska bedömningar vid vetenskapliga djurförsök 36
4 Vuxenutbildning 38
5 Tabell 1 39
6 Tabell 2 39
7 Hemställan 46
Miljöpartiets motion disponeras i sina huvuddrag efter regeringens budgetproposition för 1997 (Proposition 1996/97:1) utgiftsområde 16 Utbildning och universitets- forskning. Utgiftsområde 15 Studiestöd behandlas i anslutning till den utbildning stödet avser.
Barnomsorg, förskola och grundskola
Bakgrund
Miljöpartiet de gröna anser att skolan skall vara en skola för alla, där barn med olika förutsättningar, från olika miljöer och med olika religionsinriktningar fostras till att leva tillsammans och ha respekt för varandras egenart.
Skolan skall vara en arbetsplats dit alla går med glädje, där det är en lust att lära och arbeta och där alla känner ansvar för varandra och för verksamheten. Skolan är landets största arbetsplats. Eftersom barn arbetar där är det viktigt att ställa särskilt höga krav på skolans arbetsmiljö, både den fysiska och den psykosociala.
Utbildningen skall utgå från en medveten kunskapssyn. Miljöpartiet förkastar föreställningen om "objektiv kunskap". All kunskap och all undervisning rymmer värderingar och därmed ett mått av subjektivitet. De värderingar skolan står för ska vara öppet redovisade, kunna ifrågasättas och tåla denna prövning. Eleverna ska lära sig att själva söka kunskap på ett obundet, kreativt sätt.
En demokratisk grundsyn som utgår från att människan till sin natur är aktiv och vill vara deltagande ska enligt Miljöpartiets uppfattning prägla all utbildning. För att överleva som art på jorden och rätt skydda jordens många livsformer inför kommande generationer måste människan utveckla en ekologisk förståelse. Det räcker inte bara att känna till. Vi måste också förstå och respektera naturens lagar och värdesätta livets mångfald och livsformer.
Kunskap om och vördnad för livet i ett brett ekologiskt perspektiv är en väsentlig del av det som eleverna skall bära med sig från skolan. Vi måste också förstå vår kulturella särart och de historiska skeenden som format vårt och andra människors olika samhällen. Barnen behöver insikt i sin egen historia och vetskap om att de är med och formar framtiden. Ett brett och medmänskligt perspektiv på omvärlden är viktigt om denna framtid ska bli fredlig. Förståelsen och respekten för andra folk och kulturer är livsviktig. Idén om jämställdhet mellan könen måste förankras tidigt. Som individer behöver barnen tycka om sig själva sådana de är. Barn som är starka och trygga i sig själva vågar också ge av sig själva. Ett medmänskligt perspektiv på omvärlden blir då möjligt.
Miljöpartiet anser att undervisningen ska bygga på en helhetssyn där människan betraktas som en medvarelse i det stora ekologiska samspelet. Detta skall gälla alla skolformer, från förskola till högskola och annan vuxenutbildning. Kunskap och färdighet, teori och praktik är lika viktiga i en sådan process. Eleverna skall uppmuntras att använda och utveckla sin tankeförmåga, sina känslor, sin vilja, sin handlingskraft och sin fantasi.
Undervisningen skall vara en växelverkan mellan teori och praktik och ge eleven kunskaper som är förankrade i verkligheten. Det estetiska och konstnärliga skall ingå som en naturlig del i arbetet och användas som uttrycksmedel och kunskapskälla av alla elever. Olika elever har olika förmåga och arbetstakt inom olika områden. Undervisningen skall så långt möjligt anpassas efter individens egen förmåga och läggning.
Utbildningen i Sverige har genomgått stora förändringar under de senaste åren. Förändringarna gäller alla nivåer i utbildningssystemet. Barnomsorgen byggs ut till full behovstäckning. Sexårsverksamheten har fått nya former och möjligheterna för sexåringar att börja i grundskolan har ändrats. Den pedagogiska verksamheten vid förskolorna har fått en tydligare knytning till grundskolans lågstadium med förberedande pedagogiska inslag.
Skolplaner, kursplaner och timplaner för grundskolan är nya, och genom- gripande förändringar har skett inom gymnasieskolan. Förskolan, grundskolan och gymnasieskolan har 1992-1994 drabbats av hastigt påkomna, illa genomtänkta nedskärningar som motiverats av brist på pengar i kommuner och stat. Detta har bidragit till att personal avskedats under former som inneburit ytterligare svårigheter i en redan omtumlad verksamhet. Vuxenutbildningen har omorganiserats på ett genomgripande sätt. Så har t.ex. komvux inordnats i gymnasieskolans organisation. Bland åtgärder som riksdagen vidtagit för att minska den höga arbetslösheten på kort och lång sikt märks särskilt stora ökningar av utbildningsmöjligheter för arbetslösa och ett kraftigt ökat antal studieplatser vid universitet och högskolor, liksom på komvux och i viss utsträckning på folkhögskolor.
Trots att kortsiktiga åtgärder på grund av arbetslösheten måste ges hög prioritet så får inte det långsiktiga arbetet att anpassa utbildningarna till de nya krav som samhället står inför skjutas på framtiden. Utbildningsväsendet har ansvaret för att kommande generationer rätt kan tackla de nya och mycket stora svårigheterna. Miljöpartiet önskar därför att det som framförs i det inledande avsnittet om skolans allmänna målsättning i motionen skall genomsyra hela verksamheten i våra skolor.
Barnomsorg och förskola
Barnomsorgen skall idag vara utbyggd till full behovstäckning. Samtidigt har många kommuner, med hänvisning till den svaga ekonomin, pressat kostnaderna per barnomsorgsplats kraftigt. Antalet barn per förskollärare har ökat över vad som kan anses betryggande. Det finns, som flera aktuella undersökningar visat, risk för att barn tagit skada på grund av kvalitetssänkningarna inom barnomsorgen i vissa kommuner. Lärarförbundet har i en undersökning påtalat allvarliga brister i såväl förskolan som grundskolan, brister som framför allt drabbar de svagare eleverna.
Risken är stor att kommunerna med hänvisning till den dåliga ekonomin fortsätter på den inslagna vägen och låter de minsta barnen få de största känningarna av prutningarna inom den offentliga sektorn. Miljöpartiet accepterar inte en politik som inte garanterar trygga och goda villkor för barnen i våra förskolor. Vi skall inte pruta på kvaliteten i barnomsorgen. I den mån nedskärningar inom denna sektor skall göras så måste de åtföljas av en motsvarande ökning i den informella sektorn så att kvaliteten kan bibehållas.
Fristående förskolor i föräldraregi har redan tagit steg i denna riktning. Vid så kallade föräldraaktiva förskolor avlastas personalen vissa arbetsuppgifter som utförs av föräldrarna själva (städning, inköp, vissa enklare reparationer, matlagning, etc.) och förskollärarna kan därmed hålla en god kvalitet i den pedagogiska verksamheten och omsorgen om barnen. Vid förskolor där föräldrarna utför relativt stora insatser (upp till 2 timmar/vecka) är vinsterna så stora att avgifterna, trots lägre bidrag, kan hållas lägre än vid de kommunala förskolorna.
För att ge föräldrarna vid de kommunala förskolorna samma möjlighet som föräldrakooperativen redan har, så måste nu gällande skattelagstiftning ändras så att den ekonomiska vinsten av föräldrarnas arbete inte beskattas som lön för arbete eller betraktas som skattepliktig förmån vid eventuell reduktion av barnomsorgsavgiften.
Vi föreslår därför en ändring i skattelagstiftningen så att värdet av föräldrars arbete vid alla former av föräldraaktiva förskolor undantas från beskattning. En sådan förändring skulle medföra så stora fördelar att även med relativt blygsamma föräldrainsatser skulle kommunen få lägre kostnad per barn, föräldern minskad barnomsorgstaxa och barnen väsentligt förbättrad barnomsorg.
Barnomsorg, förskola och årskurs 1 till 3 i grundskolan, en integrerad del i utbildningssystemet
Sexårsverksamheten och den förberedande verksamheten för femåringar som skall börja skolan vid sex års ålder är en viktig del i förskolans verksamhet. Förskolans hela pedagogik har på ett annat sätt än tidigare siktet inställt på fortsättningen i grundskolan. Miljöpartiet har upprepade gånger föreslagit att barnomsorg och förskola får en mer genomtänkt målsättning kopplad till grundskolans mål och planer. Likaså bör innehållet i lek och undervisning anges i sina väsentliga delar (utan att man därför skall ta steget fullt ut och införa motsvarighet till specificerade läroplaner och kursplaner). Likaså bör en rad andra moment i barnomsorg och förskola fastläggas. Det kan t.ex. gälla krav på individuell uppföljning av barnens sociala, språkliga och motoriska utveckling, liksom uttalade rättigheter för barn på daghem eller förskola med kommunala bidrag att få den hjälp i sin utveckling som de behöver. Man bör också ställa minimikrav på föräldrakontakt med t.ex. återkommande utvecklingssamtal etc. Regeringen har i år föreslagit att en integration av förskolan med grundskolan skall utredas.
Skillnaden mellan förskola och barnomsorg är inte alltid tydlig. Tanken att den pedagogiska verksamheten skall lösas för sexårsverksamheten och att man först därefter skall beakta de yngre barnens situation har klara nackdelar. Förutsättningarna för vad som kan göras i förskolan beror i hög grad på vad som tidigare gjorts i framför allt verksamheten med barn i åldrarna 3-5 år. Därför vore det naturligare att redan nu utvidga regeringens utredningsuppdrag till att gälla även åldrarna 3-5 år, vilket Miljöpartiet föreslår. Barnomsorg och förskola skall inte åtskiljas.
Genom att förskolan numera har en så tydlig pedagogisk uppgift bör anvisningar för verksamheten redan nu tas fram så att förberedelserna för grundskolans arbete synliggörs och lättare kan utvecklas. Ansvaret för detta bör läggas på enskilda kommuner och en förskoleplan skulle med fördel kunna ingå som en del i den skolplan som varje kommun skall ha för den kommunala skolan. Skolverket bör därvid ha det övergripande ansvaret och bland annat ge kommunerna vägledning i vad en förskoleplan skall innehålla. När förskoleplaner så småningom tagits fram bör Skolverket också få det övergripande ansvaret för tillsynen av förskolans pedagogiska verksamhet. Ansvaret för den direkta tillsynen skall ligga på kommunerna. Redan nu bör dock kommunerna mer uppmärksamma verksamheternas innehåll i daghem och förskolor, inte minst för att bygga upp en egen kompetens inom detta ansvarsområde.
Förskollärarutbildning och grundskollärarutbildning
Den pedagogiska inriktningen har speciellt i fem- och sexårsverksamheten fokuserats på grundskolans första år. Förskolan är målmedvetet förberedande för grundskolan. Förskolans pedagogiska arbetsuppgifter har därmed också ändrat karaktär. Så vet vi t.ex. idag att systematiska språklekar i förskolan väsentligt kan reducera senare problem med läs- och skrivsvårigheter i grundskolan. Genom att förskollärare får tid att göra regelbundna, systematiska observationer kan också varje barns utveckling följas. Dessa nya inslag och möjligheter i förskollärarens pedagogiska arbete skall uppmärksammas i lärarutbildningen. Så bör t.ex. kunskaperna i förberedande språkträning för att minska problemet med dyslexi i grundskolan ges i förskollärarutbildningen. Kunskaper och färdigheter i observationsteknik och kopplingen mellan dessa observationer och åtgärdsprogram i det dagliga arbetet bör stärkas (inklusive träning i effektiva utvecklingssamtal med föräldrar).
Att arbeta som förskollärare (eller barnskötare) vid en föräldraaktiv förskola innebär en något annorlunda lärarsituation än den som råder vid en vanlig kommunal förskola. Rätt skött innebär denna situationen stora positiva inslag genom närmare kontakt mellan föräldrar och personal, snabb respons från föräldrar och barn vid olika pedagogiska och praktiska åtgärder vid förskolan, etc. Det finns dock skäl att uppmärksamma detta relativt nya inslag i förskollärarnas verksamhet. I förskollärarutbildningen bör den nya situation, som samarbetet med föräldrar innebär, behandlas så att förskolläraren rätt kan utnyttja den nya pedagogiska situationen till barnens bästa.
Grundskolan
Grundskolan har under de senaste åren fått ändrade arbetsdirektiv i en rad olika hänseenden, från nya skolplaner, kursplaner och krav på lokala arbetsplaner till ny organisation och nytt huvudmannaskap. Det skolan framförallt behöver under den närmaste perioden är arbetsro. De redan beslutade förändringarna måste få sättas i verket och utvärderas i lugn takt. De förändringar som är påkallade är i huvudsak sådana åtgärder som krävs med hänsyn till de nedskärningar som skett i skolans resurser. På några punkter behövs åtgärder så att elevernas trygghet och rätt till adekvat hjälp kan garanteras. Bland annat på grund av att antalet vuxna på skolorna minskats så måste mobbningsproblemet uppmärksammas särskilt. Nedskärningarna har också minskat möjligheterna för barn med specifika läs- och skrivsvårigheter att få det stöd de är berättigade till. Miljöpartiet vill särskilt rikta uppmärksamheten mot dessa två problem och föreslår i det följande kraftfulla åtgärder för att snabbt komma tillrätta med problemen.
Stöd till elever med specifika läs- och skrivsvårigheter
I utbildningen av speciallärare måste kunskap om dyslexi och metodik för dyslexibehandling få en framskjuten plats. Få speciallärare har idag tillräckliga kunskaper för att rätt omhänderta elever med läs- och skrivsvårigheter. Även i den ordinarie lärarutbildningen måste läs- och skrivsvårigheter behandlas mer omsorgsfullt. Man räknar med att ca 10 procent av barnen har specifika läs- och skrivsvårigheter. Det innebär att ca 100 000 barn skall tas om hand och få en adekvat hjälp så att de inte lämnar skolan med ett livslångt handikapp med stora psykosociala konsekvenser. För att påskynda möjligheterna att få adekvat hjälp till dessa elever bör fortbildning anordnas för de speciallärare som redan arbetar i grundskolan. Kortare informationskurser bör också ges för låg- och mellanstadielärare.
En lösning av dyslexiproblemet kräver utnyttjande av en rad olika kunskapsområden, från kunskap om språkförståelse, språkinlärning, perception till kunnande om teknik för information och kommunikation, datorer och bildhantering. FOA är unikt i det avseendet att organisationen täcker många av dessa specialiteter. En samverkan mellan FOA och SIH, Skolverket, de universitetsforskare som arbetat med dyslexi (Göteborgs universitet och Karolinska institutet i Stockholm) och de aktiva intresseorganisationerna skulle ge närmast perfekta förutsättningar för att nå väsentliga framsteg i dyslexifrågan.
Den samlade kompetensen och resurserna i övrigt för en lösning av dyslexiproblemet finns alltså inom landet. En effektiv samverkan mellan institutioner som tidigare ej samverkat krävs och samordningen och ledningsansvaret måste utformas i samverkan mellan deltagande parter. Vi föreslår att FRN, som enligt sina direktiv har just denna samverkande funktion och dessutom har mångårig erfarenhet av sådant arbete, får uppdraget att samordna och administrativt leda verksamheten.
Projektet har en rad sinsemellan olika verksamhetsfält att täcka. Det gäller t.ex. framtagande av hjälpmedel, diagnosinstrument etc. men också massiva insatser för att utveckla och sprida god information om dyslexi och möjligheter att få och ge hjälp till lärare, skolledning och allmänhet. Det handlar om utbildning av lärare och speciallärare, uppföljning och utvärdering under projektets gång osv. Vilka delar som skall prioriteras och i vilken ordning olika insatser skall göras blir en uppgift för deltagande parter och FRN gemensamt att avgöra.
Miljöpartiet föreslår att i samhället redan befintliga resurser skall samordnas så att kraftfulla insatser kan göras med början redan nästa år. En fullgod insats skulle kunna ske genom samordning av resurserna vid Svenska Dyslexistiftelsen, Svenska Dyslexiföreningen, FMLS, Skolverket, SIH, Karolinska institutet, vissa universitetsinstitutioner samt FOA och FRN. En tung del i denna samlade resurs skulle FOA utgöra. FOA:s roll i sammanhanget förklaras närmare i ett senare avsnitt av motionen. Dyslexiprojektet skall startas omgående så att verksamheten kan påbörjas redan 1997.
Miljöpartiet anslår i partiets budgetmotion 43 miljoner kronor för projektet fördelade över utgiftsposterna A 4 (20 miljoner kronor), A 6 (10 miljoner kronor), D 1 (2 miljoner kronor) och D 2 (1 miljon kronor) samt utgifts- område 6, D 4 (10 miljoner kronor).
Hemspråksundervisning
Hemspråksundervisning för invandrarbarn är en fråga om rätt till egen identitet och möjligheter att med bibehållen självkänsla och trygghet kunna växa in i det svenska samhället. Elever med ett visst hemspråk är ofta utspridda på olika skolor och i olika klasser; det är svårt att finna kompetenta hemspråkslärare, det är svårt att samordna scheman på ett praktiskt sätt med undervisning i andra ämnen etc. Dessa svårigheter får inte leda till att man brister i verksamhetens kvalitet. Kravet på god hemspråksundervisning får inte svikas med hänvisning till svårigheter som faktiskt går att övervinna med rimliga insatser och god planering.
När skolan drabbas av sparkrav på grund av kommunernas försämrade ekonomi så är det stor risk att just hemspråksundervisningen drabbas extra hårt. Miljöpartiet vill särskilt framhålla att minoritetsgruppers rätt till hemspråksundervisning skall skyddas. En viktig förutsättning är naturligtvis tillgången på goda hemspråkslärare. Hemspråkslärare skall ha god lärarutbildning och erbjudas möjlighet till lärarutbildning i flera ämnen. Deras verksamhet skall inte särbehandlas vid skolan utan hemspråksläraren skall inordnas i kollegiets arbete och få en fastare plats i lärarlaget. De hemspråkslärare som nu är verksamma och inte har lärarutbildning skall erbjudas kvalificerad fortbildning. Skolledningen måste ansvara för att organisation och schemaläggning av hemspråksundervisning sker på samma sätt och med samma krav på smidighet som ställs för övriga ämnen i skolan. Detta ställer stora krav på skolledningen; att samordna mellan rektorsområden och ofta även över kommungränser.
Hemspråksundervisning skall tydliggöras även för de elever som har svenska som modersmål så att alla vid skolan rätt förstår och kan värdesätta att hemspråksundervisning ges vid skolan. Detta fordrar medvetna insatser från skolledningens sida. Risken finns annars att attityder mot hemspråksundervisning uppstår som kan hämma studielusten för dem som följer undervisningen och i olyckliga fall underblåsa främlingskap mellan olika grupper av elever. Svenska som andraspråk bör prioriteras. Möjlighet till kompletterande språkhjälp för elever som på grund av brister i språkförståelse får svårigheter med kunskapsinhämtande i andra ämnen måste finnas för att inte dessa elever skall löpa risken att sacka efter i studierna i en omfattning som senare kan vara svårt att ta igen.
Lagstifta mot mobbning
Det är en grundläggande demokratisk rättighet för en elev att kunna känna sig trygg i skolan och slippa bli föremål för övergrepp och förnedrande behandling. Ingen elev skall vara rädd för att gå till skolan på grund av mobbning och ingen förälder skall behöva oroa sig för att hans eller hennes barn skall utsättas för något sådant. Ändå är det så att mobboffren är en stor och av många skolor försummad elevgrupp, som genomlever sin skoltid med ständig ångest, otrygghet och dålig självkänsla.
Rapporter från Skolverket och Barnombudsmannen innevarande år visar att åtgärderna mot mobbning varit alldeles otillräckliga. Det har t.ex. inte uppmärksammats att ett program mot mobbning inte bara skall innehålla förslag till åtgärder när ett mobbningsfall blir känt. Ett program mot mobbning måste också innehålla klara regler för hur man aktivt skall kontrollera om mobbning förekommer, regler för hur mobbning förebyggs genom att frågan uppmärksammas och diskuteras återkommande såväl inom skolan med eleverna som med föräldrar och personal. Elever, föräldrar, personal och skolledning skall engageras aktivt i arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda mobbning. Hur mobboffer och mobbare skall tas omhand skall klart anges liksom beredskapen att följa upp ett ärende under lång tid.
Såväl Skolverkets som Barnombudsmannens rapporter visar att problemet är stort och att hittillsvarande rekommendationer och regler inte är tillräckliga. Miljöpartiet har tidigare som enda parti krävt lagstiftning i frågan. Med hänsyn till utvecklingen har Barnombudsmannen nu kommit till samma slutsats. Det krävs lagstiftning.
Miljöpartiet föreslår att en lag mot mobbning utarbetas med kravet på att ett fullständigt program för hantering av mobbningsproblemet skall finnas vid varje skola, att ansvaret för att detta finns och att programmet följs skall ligga på skolans rektor. Lagen bör också tydligt ange att det åligger kommunen att övervaka att skolorna inom kommunen verkligen följer lagen genom utvärderingar i samverkan med skolorna. Programmet och utvärderingsmetoderna skall tydligt anges i kommunens skolplan.
Fritidsverksamheten
Skolbarnsomsorg i form av fritidsverksamhet i anslutning till skolan är numera en lagstadgad rättighet för barn t.o.m. årskurs 6. Detta motiveras naturligtvis av att det snarare är regel än undantag att båda föräldrarna förvärvsarbetar utanför hemmet. Barn under 13 år skall inte behöva vara nyckelbarn. Fritidsverksamheten har också stora och viktiga uppgifter i samarbetet med skolan. Fritidspedagogernas verksamhet är på många skolor integrerad i klassrumsarbetet. Programmen på fritids kompletterar också ofta klassundervisningen genom olika aktiviteter som är kopplade till aktuella undervisningsmoment. Det är viktigt att skolorna inte av besparingsskäl gör avkall på kvalitetskrav inom fritidsverksamheten. Tillsynen över denna del i skolans verksamhet är illa organiserad. Skolverket bör få tydliga direktiv om att skolbarnsomsorgen vid en skolas fritidsverksamhet faller inom Skolverkets tillsynsansvar.
Fritidshemmens personal är en viktig vuxenkontakt för barnen och kan för barn med sociala problem i familjen få avgörande betydelse. Skolbarnsomsorgen borde därför knytas till kommunernas ungdomsverksam- het vid fritidsgårdar och ungdomsgårdar. De fritidspedagoger som också deltar i dessa verksamheter skulle kunna bli en viktig resurs för ungdomar som av olika skäl tillhör en riskgrupp med tanke på alkohol, narkotika och kriminalitet. Betydelsen av en trygg kvarstående vuxenkontakt, etablerad före 12 års ålder, kan vara avgörande för den pojke eller flicka som under tonåren hamnar i sociala situationer som är osäkra och riskfyllda. Denna samord- ningsmöjlighet bör uppmärksammas och de formella förutsättningarna borde finnas inom ramen för redan påbörjade gemensamma projekt för de olika sektorerna. Kanske kan initiativet och samordningen i detta fall läggas vid länsstyrelserna. Frågan bör belysas och förslag till praktiska lösningar tydliggöras för att underlätta för kommunerna att utnyttja de fördelar som den utökade fritidsverksamheten vid skolorna kan ge.
Tillsyn av skolan
Beslut och ansvar för skolans verksamhet har decentraliserats. Mycket av tidigare SÖ:s uppgifter har förts över på kommuner och enskilda skolor. Detta gagnar möjligheterna till lokala initiativ och utnyttjande av lokala fördelar. Det stimulerar också till större engagemang i skolfrågor i kommunerna och vid de enskilda skolorna. Skolan har under samma period också genomgått stora förändringar i sin verksamhet, med nya skolplaner, etc. Detta har dessutom skett i en tid när skolorna i många kommuner fått vidkännas mycket kraftigt minskade ekonomiska resurser. Decentralisering av verksamhetsplaneringen, nya skolplaner och minskade resurser är, var och en, förändringar som borde leda till ökad uppmärksamhet på elevernas situation. Tillsynen borde i en sådan situation skärpas så att elevernas rättigheter till likvärdig utbildning och trygghet i skolan kan garanteras.
Skolverket har huvudansvaret för tillsynen av skolan. Kommunerna har ansvar för att den direkta tillsynen sker. Det naturliga vore att Skolverket, med ett övergripande ansvar, tillser att kommunerna får information om vad som förväntas av dem och sedan kontrollerar att kommunerna verkligen bedriver en aktiv tillsyn enligt anvisningarna. Riksdagens revisorer konstaterade i sin granskning av tillsynen (1993/94: RR11) att det förelåg, milt uttryckt, stora brister i tillsynsverksamheten. Skolverket har fått ett mycket tydligt uppdrag att förbättra tillsynsarbetet. Detta arbete har påbörjats och bör vidareutvecklas i snabb takt.
För närvarande sker tillsynen endast i vissa mycket snäva avseenden, som ligger nära kraven på tillstånd att driva skola. Tillsyn av undervisningens innehåll och kvalitet, förekomst av mobbning, möjligheter till elevdemokrati, resurser för barn med läs- och skrivsvårigheter, risk för otillbörlig indoktrinering, tillgång till god skolhälsovård, etc. förekommer i alltför liten utsträckning.
Frågan om tillsyn aktualiseras i och med att många fristående skolor tillkommit under de senaste åren. Kommunerna har ingen tillsyn av fristående skolor och Skolverket, som ansvarar för tillsynen, har mycket glesa besök och ett alltför grovmaskigt bedömningsnät. Inte minst med tanke på de fristående skolornas framtid och den ryktesflora som vuxit fram kring vissa av dessa skolor (speciellt de med skolans målsättning förankrad i någon speciell religion), borde tillsynen ske med extra stor omsorg. Elevernas rättigheter, enligt vad skollagen som helhet omfattar, måste garanteras även vid fristående skolor. Miljöpartiet är för en mångfald av pedagogiska metoder och speciella inriktningar. Vi vill emellertid inte medverka till fristående skolor där samhällets tillsyn sviktar och elevernas rättigheter och personliga integritet inte kan garanteras av samhället. Tillsynen bör alltså utökas så att den även täcker undervisningens innehåll och sociala aspekter.
Fristående och kommunala skolor, en dynamisk organisation av kommunens skolväsende
Utvecklingen av den kommunala skolan går i riktning mot ökad decentralisering av ansvaret, större frihet för den enskilda skolan att utveckla egna mål och undervisningssätt. Skolan skall ha en egen arbetsplan. Varje skola betraktas som en självständig enhet med eget ekonomiskt ansvar. Föräldraaktiviteten stimuleras. Riksdagen har nyligen beslutat om möjligheter att inrätta styrelse med föräldramajoritet vid en skola. De kommunala skolorna har tagit ett stort steg i riktning mot den frihet och det egenansvar som tidigare bara de fristående skolorna haft. Den nya friskolereformen ger friskolorna samma ekonomiska villkor som de kommunala skolorna har men med bibehållen frihet. Genom förändringarna i det kommunala skolväsendet kommer friskolorna och de kommunala skolorna att ingå i ett dynamiskt system som har delvis sammanfallande intressen. Utvecklingen av den svenska skolan kan ske genom samverkan mellan skolor som har olika verksamhetsprofiler.
Fördelning av anslag till skolor sker inom kommunen enligt av kommunerna utarbetade resursfördelningsmodeller där fördelningen sker med hänsyn tagen till barnens behov. Anslagens storlek återspeglar olika sociala faktorer och antal barn med speciella behov. Genom den nya friskolereformen gäller fördelningssystemet gemensamt för kommunala skolor och fristående skolor. Eftersom systemet med resursfördelnings- modeller är relativt nytt skall Skolverket ges i uppdrag att kontrollera att kommunerna verkligen uppfyller kraven på att ha tydliga och offentligt redovisade resursfördelningsregler för bidrag till skolor.
Den fristående skolans pedagogiska verksamhet utgör ett viktigt bidrag till det pedagogiska arbetet inom kommunen och kan i det ömsesidiga utbytet ofta fungera som banbrytare och anvisa nya alternativ för pedagogiken vid de kommunala skolorna. Det är därför också naturligt att kommunen upplåter utrymme för friskolorna att beskriva sin pedagogiska verksamhet i den kommunala skolplanen.
Gymnasieskolan
Gymnasieskolans organisation och innehåll har under den förra mandatperioden genomgått stora förändringar. Den nya ordningen tillåter stor variation inom givna ramar. Detta skapar goda förutsättningar till lokala förändringar av gymnasieskolan med ledning av de erfarenheter som växer fram. Tyvärr genomfördes reformen alldeles för snabbt utan möjligheter för skolledningar och lärare att anpassa organisation och undervisningsmetodik till de delvis helt nya arbetsuppgifterna med nya kategorier elever. En kommitté arbetar med direktiv att följa den pågående utvecklingen i gymnasieskolan. Kommittén har avgivit ett delbetänkande vilket tillsammans med Skolverkets rapporter visar på allvarliga brister som kräver omedelbara åtgärder. Bristerna drabbar två olika grupper av elever. Den ena gruppen är eleverna på yrkesförberedande program som möter krav som delvis sammanfaller med de som utformats för elever på de teoretiska programmen. Skolan kan ofta inte hantera denna situation utan oacceptabelt stor del av eleverna (upp till 30 procent) passerar kurserna med icke godkänt resultat. Här handlar det om ren utslagning av unga människor i stället för utveckling. Den andra gruppen utgörs av de elever som går teoretiska program och skall vidare på olika högskoleutbildningar. Många av dessa har på grund av konkurrensläget vid antagningen till många utbildningar på universitet och högskolor en mycket tung studiebörda, som lägger hinder i vägen för alla de andra aktiviteter som unga människor behöver för sin personlighets- och sociala utveckling.
Det arbetas för högtryck i gymnasierna för att komma tillrätta med problemen. Vid flera gymnasier har man redan funnit arbetsformer som fungerar. För att den närmaste framtiden skall passeras utan att nya årskullar drabbas krävs emellertid redan nu åtgärder. Miljöpartiet föreslår att lärare och skolledare får stöd i form av effektiva fortbildningar i organisatoriska och metodiska frågor i den nya gymnasieskolan med exempel från gymnasier som lyckats bemästra problemen. Miljöpartiet anslår också för detta ändamål särskilda medel under A 4 (20 miljoner kronor) i partiets budgetmotion.
När betygen infördes hävdades att de hade två funktioner, dels som motivationshöjande pedagogiskt inslag, dels som urvalsinstrument för antagning till högre studier. Då en så stor del av eleverna på vissa kurser inte når ens till godkänt så är nog betygen snarast motivationssänkande. Eftersom huvuddelen av eleverna på de teoretiska linjerna alla ligger på de två högsta betygen så fungerar inte heller betygen som urvalsinstrument. De diskriminerar inte på denna nivå. Dessutom tillkommer att lärare tolkar betygsanvisningar på mycket olika sätt. I det tidigare, s.k. relativa, betygssystemet antogs eleverna vara normalfördelade över betygsskalans olika steg. I det nya systemet är det sannolikt i stället så att en stor del av variationen i betyg beror på att det är lärarnas tolkning av betygsnivåerna som varierar (och förmodligen är normalfördelad).
Betygssystemet har således, helt i linje med vad Miljöpartiet hävdade då det infördes, visat sig olämpligt. Betygen bör tas bort och ersättas med andra former för bedömning även när det gäller antagningsförfaranden. Om inte detta går av politiska skäl så måste under alla omständigheter kunskapskraven och reglerna för betygssättning ses över. Miljöpartiet föreslår att en utredning tillsätts med uppdraget att mycket skyndsamt föreslå åtgärder så att gymnasiet befrias från den belastning som de nya betygen och kunskapskraven innebär.
En viktig del i gymnasieutbildningen utgör den arbetsplatsförlagda utbildningen (APU). Den har särskild betydelse för de yrkesförberedande programmen och möjligheterna att bygga ut verksamheten ytterligare är önskvärd. Tyvärr har många gymnasier haft stora problem med att bygga upp en meningsfull APU. Orsaken till detta ligger säkert i att såväl företag som skolledning saknar tradition på området. Det behövs ytterligare information och vägledning om hur ett effektivt samarbete med ortens företag byggs upp och ett gemensamt APU formas. Miljöpartiet föreslår att man i första skedet koncentrerar insatserna från Skolverket på att få den redan beslutade APU att fungera och först därefter utreder möjligheterna till en utökad APU som ett led i en bättre yrkesförberedande utbildning.
Fortsatt utvärdering
Det är mycket angeläget att utvecklingen i gymnasiet följs och att nödvändiga korrigeringar görs snabbt. Gymnasiekommittén skall speciellt uppmärksamma kvaliteten i undervisningens innehåll. Det är viktigt att den ökade undervisningen i vissa basämnen verkligen också ger till resultat en ökad kvalitet i kunskapen och att inte priset för detta, i form av sänkta kunskaper och färdigheter i andra ämnen och i form av hinder i andra viktiga utvecklingshänseenden, blir för högt.
Många elever har ett annat språk än svenska som hemspråk. Deras situation bör uppmärksammas speciellt. Mycket av det som anförts om hemspråksundervisning för grundskolan i denna motion gäller även gymnasieskolan och skall granskas speciellt av kommittén. För den grupp gymnasieelever som ännu ej tillägnat sig svenska språket så väl att de kan följa undervisningen i alla ämnen är det viktigt att stöd kan ges i de ämnen där så behövs. Hemspråksundervisning som ett av flera ämnen, som kan väljas inom ramen för individuellt val, bör också ägnas speciell uppmärksamhet.
Det finns en stor risk att utvärderingen av gymnasieskolan får en slagsida mot kontroll av ämneskunskap i betyg mätt. Det är viktigt att man i uppföljningen av den nya gymnasieskolan även uppmärksammar övriga aspekter på skolans uppgifter. Elever som lämnar gymnasieskolan skall framför allt ha med sig en stark lust att lära, en vördnad för livet och förståelse för livsvillkoren på jorden samt en djupt förankrad insikt om demokratiska värden. Gymnasieskolan får inte brista i dessa sina tre viktiga huvuduppgifter. Miljöpartiet vill att utvärdering i dessa aspekter får en framskjuten plats i Gymnasiekommitténs arbete.
Universitet och högskola
1990-talets utbildnings- och forskningspolitik fokuseras på två sinsemellan starkt beroende huvudsyften: dels att hålla tillbaka den öppna arbetslösheten, dels att öka konkurrenskraften i svenskt näringsliv. Samma målsättningar gäller i stort såväl för den borgerliga som för den socialdemokratiska regeringen. Inte oväntat, eftersom båda har ekonomisk tillväxt som ideologisk grundförutsättning. Under de två senaste regeringarna har två stora satsningar gjorts. En ökning av antalet utbildningsplatser (och en regional spridning av dessa) samt ytterligare en mycket stor förstärkning av den tillämpade forskningen genom medlemskapet i EU och bildandet av löntagarfondsstiftelserna.
I årets budget domineras inriktningen av regeringens forskningspolitik helt av två samhällsproblem, arbetslösheten och näringslivets behov av kvalificerad arbetskraft. Universitet och högskolor skall öka sin samverkan med näringslivet och fler skall få möjlighet att läsa vid universitet och högskolor.
Kanske är universitet och högskolor den del i det svenska utbildnings- väsendet som under 1992-1994 genomgått de mest genomgripande för- ändringarna. Många förändringar har varit till det bättre. Så fungerar t.ex. det nya resursfördelningssystemet någorlunda väl. Många åtgärder rörande universitet och högskolor har emellertid varit hastigt påkomna och dåligt genomtänkta. Här behövs en översyn och åtgärder för att rätta till uppkomna missförhållanden. Det gäller till exempel de hastiga och svajiga överföringarna av mycket stora kapital från löntagarfonderna till nystartade stiftelser för forskning. En dylik låsning av stora resurser utgör allvarliga begränsningar i riksdagens möjligheter att i demokratisk ordning forma en effektiv forskningspolitik. Den har redan resulterat i ökade svårigheter att frigöra resurser för att åtgärda de brister som grundforskningen vid svenska universitet och högskolor dras med sedan lång tid.
Grundutbildningen har fått en kvalitetssänkning som resultat av alltför snabba ökningar i studerandeantal. Forskarutbildningen har försämrats, yngre forskares möjligheter har inte förbättrats och grundforskningens resurser är otillräckliga och osäkra. Problemet med snedrekrytering, såväl social snedrekrytering som skev könsfördelning, har inte beaktats och låsningen av tjänstestrukturen har lett till ett i internationella hänseenden mycket stelt system. Här behövs åtgärder av olika slag på alla nivåer men framför allt inom högre utbildning (forskarutbildning) och universitetsforskningen.
Grundutbildning
Grundutbildningen har tidigare omstrukturerats med i vissa avseenden goda resultat. Ett myller av linjer har reducerats till en mer flexibel och överskådlig struktur, bättre anpassad till studenternas behov av fria val av studievägar. Bristande överskådlighet är dock fortfarande ett problem liksom svårigheter för tvärvetenskapliga utbildningar över fakultetsgränserna.
I och med att antalet studerande har ökat och kommer att öka ännu mer så accentueras behoven av en anpassning av undervisningen till de nya betingelserna med stora heterogena grupper och nya studerandekategorier. Kraven på lärarnas undervisningsskicklighet ökar och själva undervisnings- metoderna måste i mycket högre grad än tidigare ta individuella hänsyn till de enskilda elevernas olika grundförutsättningar.
Det är nu dags att även högskollärarna får en professionalitet på undervisningsområdet. Miljöpartiet föreslår att det inrättas en särskild högskollärarutbildning om ett år eller möjligen en termin efter fullbordade ämnesstudier. Denna utbildning skall ledas av erfarna högskolelärare med stort intresse för utveckling av metodik för undervisning av vuxna. Den skall vara förlagd till högskola och ha goda möjligheter till övningar - hela utbildningen skall ske i nära anknytning till den praktiska undervisnings- situationen. En sådan utbildning kan också fylla en lucka i utbildning av lärare för vuxenutbildning utanför universitet och högskolor.
Yrkesutbildning
Många yrkesutbildningar ligger kvar eller har förts in under universitet och högskolor med motiveringen att utbildningen skall vara forskningsanknuten. Det är emellertid långt ifrån självklart att detta gagnar alla yrkesutbildningar. Hushållslärare, vårdpersonal, psykologer, osv. har kanske inte i första hand behov av att få utbildning i forskningsmetodik och egen vetenskaplig verksamhet. Många utbildningar förflackas och blir otydliga genom att lärare i utbildningen har sina kvalifikationer inom ämnesområdets vetenskapliga del men kanske saknar den yrkesmässiga erfarenheten. Många klagar över att utbildningar inte ger en yrkesidentitet, att undervisande personal inte duger som yrkesförebilder, att undervisningen inte sker i nära kontakt med den verklighet som yrket sedan gäller, etc.
Lärarutbildningen är ett bra exempel på en yrkesutbildning som i många fall drabbats hårt av att den fördes till universitet och högskolor. Ofta har utbildningen blivit splittrad på en mängd olika institutioner och praktikmöjligheterna är ofta bristfälliga. Miljöpartiet föreslår att lärarutbildningarna bryts ut från universitet och högskolor och förläggs i anslutning till övningsskolor. Undervisningens tyngdpunkt skall förskjutas mot den praktiska verksamheten i skolmiljö och teoriundervisningen skall på ett helt annat sätt än för närvarande knytas samman med erfarenheterna från den verkliga skolvardagen. Det handlar om att ersätta en splittrad, något verklighetsskild utbildning med en samlad, praktiskt inriktad, där lärarna har stor yrkeserfarenhet och där lärarkandidaterna redan från början får möjlighet att utveckla sin identitet som lärare.
Miljöpartiet föreslår att en utredning tillsätts för att ta fram förslag till en lämplig utformning av de rena yrkesutbildningar som nu är förlagda till universitet och högskolor och utarbetar förslag till hur dessa utbildningar bäst lokaliseras och struktureras.
När det gäller lärarutbildningarna så bör Högskoleverket kunna snabbutreda möjligheten att bryta ut dessa och förlägga utbildningarna till särskilt inrättade lärarhögskolor i direkt anslutning till övningsskolor med en inriktning enligt vad som ovan anförts.
Ett annat exempel på en verklighetsankytning av yrkesutbildningarna utgör de så kallade lärlingsutbildningarna. Dessa är förlagda till företag och har många fördelar när det gäller specifika utbildningar för olika branscher. Miljöpartiet föreslår att lärlingsutbildningen utvecklas ytterligare i samråd med företagarorganisationer och berörda myndigheter. Införande av lärlingsutbildning har behandlats utförligt i tidigare motioner från Miljöpartiet.
Studiestöd
De nya formerna för studiestöd som föreslås i Studiestödskommitténs betänkande bör kunna ge stora fördelar jämfört med det gamla. Det leder inte till en orimlig skuldsättning och amorteringsplanerna borde innebära en bättre fördelning av kostnaderna över tiden. Betänkandet remissbehandlas och vissa delar behöver ändras och kompletteringar på några punkter skall göras. Bland annat detaljer i studiehjälpen för ungdomar i vissa åldrar samt stöd till studerande över 45 år (se separat motion). Det är viktigt att en rullande utvärdering sker så att olägenheter snabbt kan upptäckas och åtgärdas om så krävs.
Studenternas valmöjligheter
Möjligheter att fritt välja ämneskombinationer skall underlättas. Kurserna bör utformas så att det i större utsträckning än vad som nu är fallet går att kombinera ämnen från olika fakulteter, t.ex. tekniska ämnen med biologi och psykologi. Denna typ av tvärvetenskapliga utbildningsvägar måste aktivt underlättas för att de av hävd hårda restriktionerna för denna typ av tvärvetenskapliga studier skall kunna brytas. Universiteten bör öka samordningen i kursplaneringen och förbättra informationen till studenterna om olika möjligheter till ämneskombinationer. Universiteten bör också eftersträva en tydligare profilering så att landets resurser samlas till kraftfulla enheter på ett ställe. Kurser inom specialområden skall vara öppna för studerande från andra universitet och högskolor. En ökad rörlighet hos studenter innebär också vidgade erfarenheter.
I detta sammanhang aktualiseras åter frågan om CSN-kortet som inte längre finansieras över statsbudgeten. Den gamla formen av CSN-kort bör återinföras just för att öka möjligheterna för studenter att röra sig mellan olika universitet och högskolor.
Här kan också tas upp regeringens förslag till fördelning av det ökade antalet grundutbildningsplatser. Miljöpartiet föreslår att regeringens ökning med 30 000 platser på grundutbildningen disponeras så att universiteten får ta emot en större del än vad regeringen föreslår. Ett alternativt förslag på fördelning till universitet ges i följande tabell, och Miljöpartiet föreslår att fördelningen av resterande platser på små och medelstora högskolor ses över och ett välmotiverat förslag till platsfördelning för dessa tas fram av regeringen.
Lärosäte 1997 1999 Totalt
Uppsala universitet 400 400 800 (500)
Lunds universitet 400 400 800 (500)
Göteborgs universitet 450 450 900 (700)
Stockholms universitet 400 400 800 (500)
Umeå universitet 600 600 1 200 (1 000)
Kungliga Tekniska högskolan 500 500 1 100 (800)
Ökning för dessa lärosäten relativt regeringens förslag 1 600 platser
Ekotekniker och miljöekonomer
En yrkesgrupp som samhället i en snar framtid kommer att efterfråga är ekotekniker, d.v.s. personer med utbildning inom teknik och biologi, teknik och medicin, ekonomi och biologi och med gedigen kunskap i ekologi. Personal som har kunskap inom gränsområdet mellan biologi, ekologi, ekonomi och teknik behövs i arbetet att anpassa byggnation, sophantering, avloppsrening, energiproduktion, varuproduktion och återvinning, dricksvattenhantering, osv. till moderna krav. Denna personal behövs för att miljövänligare alternativ skall kunna ersätta otidsenliga lösningar som genom tradition har fäste i den nuvarande verksamheten. Deras kunskap kan också bidra till att nu verksamma, traditionellt utbildade ingenjörer och ekonomer får lättare att ta till sig nya tekniker och nya synsätt.
Dylika utbildningar har införts i mindre skala och då ofta i speciella syften, t.ex. utbildning av miljöskyddsinspektörer. Behovet av miljökunnig personal inom olika sektorer (teknik, trafik, ekonomi, etc) bör kartläggas. Vi föreslår att en utredning tillsätts för att utvärdera existerande utbildningar på området samt med ledning av denna utvärdering utarbeta ett förslag till en ordnad utbildning i stor skala av de olika ekotekniker, miljöekonomer och miljö- och hälsoskyddsinspektörer som behövs för att möjliggöra en effektiv övergång till ett hållbart samhälle. I utredningen skall också särskilt beaktas möjligheterna att införa miljökunskap i redan existerande utbildningar.
Bruksanvisning för akademiska grundexamina
Många C- och D-kurser vid universitet och högskolor har det dubbla syftet att dels vara den bas från vilken de studerande skall fortsätta till forskarutbildningen, dels (för flertalet studerande) vara avslutningen på den utbildning som ligger till grund för deras yrkesverksamhet. För flertalet ämnen vid t.ex. humanistiska och samhällsvetenskapliga fakulteterna är denna dubbla funktion otydlig. Studenterna vet ofta inte ens vilka villkor som gäller för en fortsatt forskarutbildning och vad den leder till för arbetsmöjligheter. Inte heller vet de vilka förvärvsmöjligheter som står öppna med den utbildning som de just genomgått.
Samma okunnighet finns på avnämarsidan. Arbetsgivare såväl inom näringslivet som inom den offentliga sektorn saknar god information om vad olika utbildningar ger för yrkesmässig kompetens. Det duger inte att hävda att många utbildningar är "fria" och inte avser att vara direkta yrkesutbildningar. I dessa fall är behovet större än någonsin av en genomlysning av utbildningens möjliga användbarhet i samhället. Här bör en myndighet med övergripande ansvar, t.ex. det nya kanslersämbetet, få i uppdrag att med hjälp från olika universitet och högskolor ta fram bra informationsmaterial; ett riktat till studenter som information inför studieval och yrkesval och ett för marknaden för rätt utnyttjande av utbildad arbetskraft. Viss sådan information finns men är alldeles otillräcklig.
Jämställdhet i grundutbildningen
Sett i stort så råder inte någon allvarlig skevhet i könsfördelningen i grundutbildningen vid universitet och högskolor. Undantag finner vi i vissa ämnesgrupper, t.ex. tekniska och medicinska utbildningar. I dessa senare ämnen kan man förvänta sig en långsam utjämning med tiden. Insatser som behövs handlar sannolikt i första hand om olika typer av information samt om att lärare i gymnasiet i tekniska ämnen uppmärksammar problemet och anpassar pedagogiken så att skillnader i grundinställning till ämnet initialt inte resulterar i onödiga könsskillnader i kunskapsinhämtande.
Trots att ungefär lika många kvinnor som män deltar i grundutbildningen så är det en markant övervikt för män bland dem som går vidare till forskarutbildning. En del av orsakerna till detta står antagligen att finna i grundutbildningens slutskede. Ofta används det mindre forskningsarbete som utförs på C- och D-nivå som merit vid antagningen till forskarutbildningen. Det finns många tecken på att män i större utsträckning än kvinnor väljer uppsatsämnen direkt inom handledarens forskningsprojekt. Resultatet blir att kvinnor får en något svårare uppgift samt att de eventuellt inte är lika välkomna i forskarutbildningen som de manliga studerande som redan arbetar i handledarens projekt. Institutionerna bör uppmärksammas på detta problem och vidta åtgärder så att kvinnliga studerande inte drabbas av skillnader i förutsättningar att gå vidare till forskarutbildning.
Tänkbara åtgärder är många och olika för olika institutioner; från tydlig information om för- och nackdelar med olika strategier vid val av uppsatsämne till aktiva åtgärder för att kompensera brister i handledning och kursgivning. Frågan om skillnader för män och kvinnor vad gäller yttre, institutionella betingelser för studieframgång måste tas på stort allvar. Universiteten bör få tydliga direktiv om behovet av åtgärder samt krav på redovisning av vidtagna åtgärder och deras resultat.
Forskarutbildning
Många skäl anförs för att forskarutbildningen behöver förbättras. Kvaliteten är hög men kan bli högre och antalet utbildade forskare är för litet. Efter avslutad grundutbildning skall det ta fyra till fem år att genomföra en forskarutbildning vid svenskt universitet. För flertalet studerande tar utbildningen betydligt längre tid. Statistiken visar att studerande vid teknisk eller medicinsk forskarutbildning lyckas betydligt bättre än studerande vid t.ex. humanistisk eller samhällsvetenskaplig fakultet. Detta ger en viss vägledning om var problemet ligger. Det är också så att studerande med doktorandtjänst har betydligt bättre studieresultat än sådana som ej har sådan tjänst. Sammanfattningsvis kan man, inte oväntat, konstatera att hög begåvning, lön under studietiden och väl ordnad och genomtänkt forskarutbildning (väl planerade kurser och bra handledning) leder till effektiva forskarstudier. Doktorandtjänsterna, som bekostar den forskarstuderandes uppehälle under studietiden betalas via universitetsanslag (fakultetsanslag). Däremot finns inga pengar anslagna för den forskning som vederbörande skall bedriva (mycket små bidrag kan erhållas från det helt otillräckliga fakultetsanslaget för ograduerade forskares vetenskapliga verksamhet). Detta betyder i praktiken att den forskarstuderande är hänvisad till att använda handledarens utrustning, anslag för datoranvändning, laboratoriemateriel, litteratur, kopiering etc. Detta i sin tur förutsätter att den studerande verkligen utför sitt avhandlingsarbete inom handledarens projekt. Handledaren, en universitetsforskare, finansierar vanligtvis sin forskning via anslag från forskningsråd. Detta beroende mellan handledaren och den forskarstuderande innebär vissa fördelar. Det är lättare att effektivt fullfölja sina studier när man har tillgång till litteratur, apparatur, handledarens kunskap etc. Man hör ofta sägas att bästa forskarutbildningen får man om man deltar i en forskargrupp.
Självfallet innebär beroendet av handledarens anslag också en risk för att nya idéer hämmas. Ett annat hinder är att handledaren ofta inte handleder inom hela sitt kompetensområde utan koncentrerar sina insatser onödigt hårt på sitt eget aktuella forskningsprojekt. Detta leder till en begränsning av bredden i forskarutbildningen.
Det tycks vara så att kvinnor i forskarutbildningen oftare än män väljer egna avhandlingsämnen, ämnen som inte faller direkt inom någon handledares projekt. Detta medför svårare studieförhållanden med mindre resurser och hjälp för kvinnor. Studietiden blir längre. Till bilden hör också att handledarna som regel är män (mer än 85 procent av handledarna är män).
Förmodligen missgynnas kvinnliga studerande mer än män av att den forskning som doktorander utför saknar egen finansiering. Miljöpartiet ser det som angeläget, både för att öka möjligheten för nya idéer att prövas av unga forskare och för att minska ett av hindren för kvinnliga forskarstuderande, att till forskningsråden anslå särskilda medel för stöd till forskarstuderande. Ofta krävs minst docentkompetens för att det skall vara meningsfullt att söka anslag vid statliga forskningsråd.
Det största problemet är alltså att antalet doktorandtjänster är alldeles för litet och att de forskarstuderande i stort sett saknar möjligheter att få egna medel för sitt avhandlingsarbete. Trots den allvarliga situationen har regeringen i årets budget inte vidtagit några åtgärder för att lösa problemet. Man nöjer sig med att referera till en tillsatt utredning.
Miljöpartiet föreslår en radikal ökning om cirka 50 procent av anslaget till forskarutbildning (doktorandtjänster samt forskningsmedel för forskar- studerande). Finansieringen möjliggörs genom ett grundforskningsavdrag varigenom medel överförs från tillämpad forskning till fakultetsanslag och forskningsråden.
Utformningen av forskarutbildningen måste ändras med hänsyn till de nya krav som möter en ung forskare i dagens samhälle. De problem som den forskarutbildade idag möter kräver ett perspektiv långt utöver specialistperspektivet. Den unga forskaren möter idag en problematik som är långt mer komplicerad och vittomfattande än vad forskare för några decennier sedan reflekterade över. Problemen har globaliserats och effekter av olika tekniska åtgärder på vår omvärld är stor. Även forskning inom samhällsvetenskap och humaniora har trätt in i ett vidgat perspektiv med krav på ett globalt perspektiv, solidaritet långt utanför våra egna gränser och medvetenhet om hur våra handlingar har effekter långt ut i omvärlden.
För att kunna hantera forskning på ett sätt som leder mot en hållbar utveckling måste dagens forskare ha en medvetenhet om villkoren för liv på jorden, förståelse för människans plats i det ekologiska systemet och en insikt om de begränsade ramarna för mänskliga kunskapers räckvidd samt en insikt om att dagens sanningar inte alltid är framtidens sanningar. Framtiden kommer att utvärdera våra handlingar utifrån kunskaper och perspektiv som vi idag saknar. Forskaren måste med de resurser han eller hon förfogar över ta ett ansvar för att begränsningarna i vår kunskap också sätter gränser för våra handlingsmöjligheter. Styrkan i specialistens prediktionsförmåga ligger i det snäva perspektivet, vilket också utgör ett av de största hoten mot en hållbar utveckling. Detta har direkta konsekvenser för utformningen av en lämplig forskarutbildning. All forskarutbildning måste innehålla studier av de biologiska och ekologiska livsvillkoren för allt liv på jorden. Forskarutbildning måste också ge insikt om de kunskapsteoretiska villkoren och begränsningarna för mänskligt vetande. Miljöpartiet föreslår att dessa undervisningsmoment i biologi, ekologi och filosofi införs som obligatorium i all forskarutbildning i Sverige.
Likvärdiga villkor för kvinnor och män i forskarutbildning
Den ålder när man normalt genomgår forskarutbildning sammanfaller med den tid i livet när man skaffar barn. Självfallet innebär detta andra förutsättningar för kvinnor än män att genomföra en forskarutbildning på förväntade fyra- fem år. Många familjer där kvinnan går i forskarutbildning väntar med det första barnet tills kvinnan tagit sin doktorsexamen. Barnafödande innebär då en fördröjning av kvinnans fortsatta karriär, att genom egen forskning meritera sig för forskarassistenttjänst. Vid svenska universitet och högskolor finns det bara en tjänst efter doktorsexamen som är avsedd för vidaremeritering i forskarkarriären, nämligen tjänsten som forskarassistent. Genom att konkurrensen om forskarassistenttjänster är hård och meriter ofta endast räknas från de fem första åren efter doktorsexamen (trots att femårsregeln formellt tagits bort) så är många kvinnor näst intill chanslösa att gå vidare mot ett arbete som självständig forskare vid ett svenskt universitet med nuvarande system. (Om kvinnan vill ha familj och barn före 30 års ålder.)
Redan dessa tydliga skillnader i förutsättningar för män och kvinnor i forskarutbildningen pekar på vissa typer av lämpliga åtgärder för att förbättra situationen. Ändra handledningssituationen på C- och D-nivån, så att kvinnliga studerande inte drabbas av konkurrenshinder redan i ingången till forskarstudierna (jämför 4.1.7 Karriärhinder för kvinnor i grundutbildning) och i forskarutbildningen enligt samma riktlinjer. Vad gäller val av avhandlingsämne så gäller vad som tidigare nämnts i motionen i samband med uppsatsskrivande på C- och D-nivåerna i hög grad också för kvinnors val av ämne för doktorsavhandlingen. Universitet och högskolor bör få tydliga direktiv om åtgärder för att handledningen av kvinnliga studerande skall anpassas med särskild uppmärksamhet riktad på kvinnornas speciella situation.
Ändra meriteringskraven så att en fördröjning genom barnafödande inte lägger onödiga hinder i vägen vid konkurrens om tjänster i forskarkarriären. Öppna möjligheten för forskarstuderande att söka egna forskningsmedel, så att de inte är helt hänvisade till handledarnas resurser och välvilja (t.ex. genom rådsanslag för avhandlingsarbeten). Inför olika typer av tidsbegränsade tjänster i forskarkarriären (t.ex. med tjänster i fyra nivåer mellan doktorandtjänst och professor, jämför 4.3).
Regeringens förslag inskränker sig till att handla om att några tjänster skall inrättas för kvinnor och att genusforskning skall få ett mindre statligt stöd. Det sista är i och för sig en god investering för att gynna ett eftersatt forskningsområde. Ingen av åtgärderna bidrar till att lösa det akuta problemet med ojämlika förutsättningar för kvinnor och män i forskarkarriären.
Miljöpartiet föreslår att Högskoleverket får i uppdrag att aktivt verka för att universitet och högskolor vidtar åtgärder i linje med vad ovan anförts i syfte att nå likvärdiga förutsättningar för kvinnor och män i forskarutbildningen.
Ny tjänstestruktur för ökad rörlighet
Alla universitet och de högskolor som har forskarutbildning och forskning i sin verksamhet måste få möjligheter till ökad rörlighet och större flexibilitet i anställningsförhållanden. Den stela struktur som råder idag med en tjänstehierarki bestående av forskarassistent (tidsbegränsad), lektor och professor låser systemet på ett olyckligt sätt. Forskarassistenttjänsterna är för få. Den i många länder vanligt förekommande postgraduala utbildningen saknas vid de flesta institutionerna i Sverige.
Forskar- och lärartjänsterna vid universiteten ses över med målet att få en större rörlighet i anställningsförhållanden, institutions- och kursansvar etc. En ökad rörlighet skulle bidra till en ökad kompetens inom näringslivets forskning och inom den offentliga sektorns forskning. En ökad rörlighet är också en nödvändighet för att skapa möjligheter för yngre forskare och lärare att komma in i universitetens verksamhet. Våra svenska universitet har en närmast unik tröghet inbyggd i systemet som hämmat den vetenskapliga utvecklingen under flera decennier.
Adjunkttjänsterna, som huvudsakligen knyts till grundutbildningen var ursprungligen tänkta som tidsbegränsade lärartjänster införda för att öka utbytet med gymnasier, högre yrkesutbildningar utanför universitet och högskolor samt näringslivet. Denna tanke har man sedan länge släppt. Adjunktstjänsterna har istället blivit rena lärartjänster med så mycket undervisning att innehavaren saknar alla praktiska möjligheter att bedriva egen vetenskaplig verksamhet. Dessutom är innehavet som regel inte tidsbegränsat. Dessa tjänster bör bort eller ändras.
Miljöpartiet föreslår att tjänstestrukturen ses över och ändras radikalt för att åstadkomma den för universitet och högskolor så viktiga rörligheten och möjligheter till förnyelse. Regeringen har äntligen tillsatt en utredning för att granska just tjänstestrukturen. Miljöpartiet vill betona vikten av att utredningen också uppmärksammar de aspekter som vi anfört på nackdelarna med det nuvarande systemet och vilka förändringar som särskilt bör prövas inför ett förändringsförslag.
Administration och rationaliseringsmöjligheter
Det är inte bara tjänstestrukturen som lägger hinder i vägen för universitetens och högskolornas utveckling. En av anledningarna till att universiteten ackumulerat brister över mycket långa tider är naturligtvis att universitetsledningarna har varit mycket svaga. Rektorerna har säkert varit väl så skickade men rektorsämbetet är av tradition en relativt kraftlös institution. Fakulteterna är alltför uppbundna av mellaninstitutionella hänsyn för att kunna åstadkomma några effektiva rationaliseringar.
Ett lovvärt försök till sanering gjordes av den förra regeringen när man gav universiteten större självständighet och frihet. Förändringarna skedde emellertid alldeles för snabbt och ogenomtänkt. Man borde ha gjort universitetsorganisationen bättre rustad att kunna ta till vara fördelarna med en större frihet innan man tog steget. Nu sitter universiteten där i sin frihet, uppbundna av låsta tjänstestrukturer, inkrökta finansieringskanaler och oklara verksamhetsuppdrag som vuxit fram som en anpassning till tidigare system med centralstyrning. I sin iver att släppa fåglarna fria ställde man ut burarna men glömde att öppna dörrarna. Det är mycket ovisst om den nyvunna friheten kommer att leda till några effektiviseringar inom en rimlig framtid om inte speciella åtgärder vidtas.
Det är antagligen nödvändigt att en utomstående instans i samråd med universitet och högskolor ser över möjligheterna att ge dessa en annan ledningsfunktion och organisation. Speciellt bör fakulteternas funktion granskas och alternativ tas fram. Det krävs också att effektiva rationaliseringsinstrument byggs in i organisationen så att institutioner och enheter med låg kvalitet i forskning eller utbildning kan förbättras eller läggas ner, etc. Miljöpartiet föreslår att Högskoleverket får i uppdrag att i samverkan med universitet och högskolor utforma förslag till lämpliga organisationsförändringar för att effektivisera universitetens interna struktur så att genomgripande rationaliseringar i kvalitetshöjande syfte kan ske på ett smidigt sätt.
Forskning vid universitet, mindre och medelstora högskolor, ett optimeringsproblem
Miljöpartiet stöder tanken på utbyggnad av små och medelstora högskolor i syfte att få en bättre spridning av utbildningsmöjligheterna främst då grundutbildning och regionalt motiverade yrkesutbildningar. Samverkan med näringsliv och offentliga sektorns övriga verksamheter i regionen är ett viktigt inslag i dessa högskolors verksamhet. Frågan om forskning vid dessa högskolor är mer komplicerad. Man får lätt intrycket att regeringen gjort den allmänna bedömningen att det är bra om alla forskar. Det är viktigt att frågan om forskning vid högskolor får en allsidig belysning och att förutsättningarna noga analyseras.
Det saknas en analys av tillgången på kvalificerade forskare inom landet. Det finns inte heller någon bild av inom vilka områden som Sverige snabbt kan starta nya forskningscentra. Regeringen har inte heller redovisat någon bra kartläggning av på vilka områden vi har att vänta ett behov av ytterligare forskning inom den närmaste framtiden. Underlaget för ett ställningstagande är alltså mycket svagt.
Man kan i propositionen på flera ställen utläsa en uppfattning att spridning av forskningsresurser är en fördel i sig. Detta bör verkligen ifrågasättas. Ett mycket vanligt scenario i svensk universitetsforskning är att landet förfogar över några få professorer inom ett visst område. Dessa sitter ensamma med en eller några få medarbetare vid var sin institution och på olika universitet. De får var och en små forskningsanslag med vars hjälp de producerar två till tre artiklar om året, deltar i internationella konferenser och något internationellt samarbetsprojekt, handleder några få forskarstuderande och är sakkunniga vid forskningsråd och tjänstetillsättningar. Administrativt arbete tar relativt lång tid. De deltar i brist på tid relativt lite i grundutbildningen. Det finns mycket som talar för att felet med svensk forskning snarare är att den är för utspridd och splittrad på för små enheter. Om resurserna i stället koncentrerades så skulle effektiviteten öka väsentligt och studiemiljön för forskarstuderande förbättras.
I det ovan givna perspektivet borde forskning vid små och medelstora högskolor utvecklas i andra riktningar än dit den nu inslagna vägen pekar. Kanske är det bättre att man koncentrerar sig på att finna, ur rikssynpunkt såväl som ur regional synpunkt, ett lämpligt forskningsområde för en viss högskola och sedan satsar ordentligt på att bygga upp en resursstark forskningsenhet vid denna högskola (under förutsättning att kompetent forskningspersonal finns att tillgå). Kanske skall man utnyttja möjligheten att få utländska frontforskare till enheten redan i starten. Det vore en fördel om ett sådant planeringsarbete kunde ske av högskolan själv med hjälp från någon myndighet, t.ex. Högskoleverket och i samverkan med FRN och någon berörd fackmyndighet. Så skulle det t.ex. vara mycket intressant att få fram ett förslag till en högskoleforskning kring vissa miljöfrågor, varvid SNV torde vara en naturlig planeringspart. Miljöpartiet föreslår att Högskoleverket får i uppdrag att undersöka möjligheterna till att en sådan forskningsenhet med en miljöprofil kan inrättas vid en högskola och tar lämpliga initiativ för en planering av genomförandet.
För de högskolor som har små eller inga forskningsresurser kan problemet med forskningsanknytning lösas genom att högskolor tillsammans med ett universitet bildar regionalt samverkande enheter där vissa basresurser för forskning, datoranvändning etc. kan utnyttjas gemensamt. Det vore intressant att pröva en sådan regionsamverkans fördelar, t.ex. i Göteborgsområdet med samverkan mellan Göteborgs universitet och högskolorna i Trollhättan, Vänersborg, Skövde, Borås och Karlstad. Miljöpartiet föreslår att en utredning görs för att belysa frågan om bildandet av ett västsvenskt universitet med Göteborgs universitet som resursbas och med högskolorna i Trollhättan, Vänersborg, Skövde, Borås och Karlstad som självständiga enheter i samverkan. Utredningen kan ske vid Göteborgs universitet i samverkan med berörda parter.
Utplacering av professurer och forskningsresurser vid små och medelstora högskolor på det sätt som regeringen föreslår kan vara ett steg i fel riktning och risken är uppenbar att följden blir kvalitetssänkning av landets totala forskningskapacitet och att effekterna tyvärr konserveras under lång tid framöver. Miljöpartiet föreslår istället försök i mindre skala enligt ovan anförda förslag följt av ordentliga utvärderingar i anslutning till den analys av förutsättningarna som också anförts ovan.
Grundforskningsavdrag
Sedan 1960-talet har resurserna för svensk forskning vuxit. Så kallad tillämpad forskning eller sektorsforskning har fått olika finansieringsvägar. En del anslag disponeras av departement och statliga verk. I många fall har särskilda fonder eller stiftelser inrättats med direktiv att stödja viss typ av tillämpningsforskning. En stor del av den tillämpade forskningen är av mer utredande karaktär. I vissa fall stöds produktutveckling och i andra fall används medlen för olika stödåtgärder som skall gagna ett visst allmänt syfte. Hälften av forskningen i Sverige drivs och finansieras av företag inom näringslivet. Av den del som finansieras genom statliga medel eller via stiftelser och fonder är den helt dominerande delen forskning av tillämpningskaraktär eller forskning med ett viss styrt syfte. Grundforskningen disponerar cirka en tjugondel av landets forskningsmedel.
Den grundforskning som bedrivs vid våra universitet är livsnerven för all vetenskaplig verksamhet i Sverige. Genom att Sverige är ett litet land har vi också ett relativt litet antal forskare vid våra universitet. Dessa forskare utgör en resurs som dels svarar för att svensk grundforskning håller hög internationell standard, dels svarar för att kvaliteten i den tillämpningsforskning, som är en förutsättning för produktutveckling och nyskapande inom svenskt näringsliv, håller en hög standard. Samma grupp av forskare leder också utbildningen av nya forskare.
Sverige har ett relativt ovanligt system för finansiering av forskning och forskarutbildning. Fakultetsanslag till universiteten finansierar huvudsakligen tjänster, t.ex. professorer, forskarassistenter och doktorander i forskar- utbildningen (samt viss forskningstid för lektorer). De statliga forsknings- råden finansierar genom projektanslag den grundforskning som universitetens forskare (professorer, forskarassistenter och vissa lektorer) bedriver. Kostnaderna för doktorandernas vetenskapliga arbete (avhandlingsarbetet) finns inte inbyggda i systemet. Ofta finansieras denna utbildningsforskning indirekt via de anslag som institutionernas professorer har. Resurserna för grundforskning är emellertid helt otillräckliga för att tillgodose såväl institutionsforskarnas som doktorandernas behov av forskningsmedel.
Departement, statliga verk, statliga stiftelser och fonder delar årligen ut forskningsmedel för olika typer av tillämpad forskning som mångdubbelt överstiger de resurser som den fria forskningen och forskarutbildningen vid universiteten förfogar över via forskningsråden. För att svensk forskning skall kunna hävda sig i den växande internationella konkurrensen behöver fakulteterna och forskningsråden en mycket kraftig förstärkning av resurserna. Idag måste många goda ansökningar om forskningsanslag från framstående forskare avslås i brist på medel. Många forskare avstår från att söka i vetskapen om att möjligheterna att få anslag är mycket små. Hit kan också räknas gruppen ännu icke docentkompetenta forskare och doktorander som i praktiken inte har någon möjlighet att få anslag från forskningsråden.
Miljöpartiet föreslår att medel överförs från den tillämpade forskningen till grundforskningen genom ett Grundforskningsavdrag om t.ex. 5 procent. Detta skulle om det genomfördes fullt ut innebära en ökning av grund- forskningsresurserna om 100 procent vilket utan tvekan skulle kunna föra upp svensk forskning till en tätposition internationellt sett samtidigt som grunden för en god forskarutbildning läggs och vi får en säkring av tillgång på forskare för näringslivets framtida behov. För den tillämpade forskningens del kan en femprocentig minskning täckas genom en rimlig rationalisering i verksamhet och administration och bör sannolikt inte föranleda någon försämring vare sig i kvalitet eller omfattning. I ett första steg bör Grundforskningsavdraget endast tas ut från medelstilldelare inom den offentliga sektorn och andra fonder och stiftelser som delar ut anslag för tillämpad forskning. (Näringslivets forskning i egen regi har naturligtvis stort intresse av att grundforskningen håller en tillräcklig volym och kvalitet inte minst vad gäller forskarutbildningen. Här bör dock andra vägar för grundforskningsstöd utarbetas i samråd med näringslivets organisationer).
Det smidigaste sättet att ta in grundforskningsavdrag är sannolikt att ta det direkt vid källan. Fördelningen av de på detta sätt frigjorda resurserna kan enkelt ske, dels som förstärkning av fakultetsanslag till universiteten, dels som ökat anslag till de statliga forskningsråden. Administrationen torde bli relativt enkel och billig.
Ett uttag om ca 5 procent skulle innebära en förstärkning av medel för forskningsråd och universitetens fakultetsanslag enligt följande tabell i miljoner kronor. För att undvika överskattningar har beräkningarna grundats på en total tillämpad forskning om 22,5 miljarder kronor:
Anslag Forskningsråd 1997 1998 1999
D 1 FRN +10 +10 +10
D 3 HSFR +150 +150 +150
D 5 MFR +50 +50 +50
D 7 NFR +150 +150 +150
D 9 TFR +50 +50 +50
* SJFR +150 +150 +150
* Utgiftsområde 23, G 3 Anslag
Forskning och forskarutbildning 1997 1998 1999
B 2 Uppsala universitet + 100 +100 +100
B 4 Lunds universitet +100 +100 +100
B 6 Göteborgs universitet +90 +90 +90
B 8 Stockholms universitet +90 +90 +90
B 10 Umeå universitet +70 +70 +70
B 12 Linköpings universitet +40 +40 +40
B 14 Karolinska institutet +30 +30 +30
B 16 Kungl. Tekniska högskolan +30 +30 +30
B 18 Högskolan i Luleå +10 +10 +10
Miljöpartiet föreslår att den tekniska utformningen av grundforskningsavdraget utreds varefter grundforskningsavdraget snarast bör genomföras. Målet skall vara att grundforskningsavdrag kan tas ut och disponeras för fakultetsanslag och anslag till forskningsråd redan 1997.
Samordning och effektivisering av forskningsresurser
Genom forskningsrådens ökade ansvar för svensk forskning får råden också ett större ansvar för att tillgodose gränsöverskridande forskning, tvärvetenskaplig forskning. Den samverkan som redan finns mellan råd och mellan ämnesgrupper inom vissa råd skall utvecklas ytterligare. Förstärkningen av anslaget till FRN motiveras huvudsakligen av att FRN skall ta ett betydligt större ansvar för samordning av finansieringen av tvärvetenskapliga projekt. Möjligheterna att knyta TFR:s projekt till projekt vid övriga forskningsråd är här av speciell betydelse. FRN skall få ett ökat ansvar för samordning av universitetsforskning och forskning inom olika sektorsorgan och näringslivet.
Rationalisera sektorsforskningen
Vid en genomgång av sektorsforskningens resurser bör också en omprövning av behoven ske så att fördelningen verkligen återspeglar samhällets behov. Därvid bör även de ökade möjligheterna till internationellt stöd för forskning inom vissa tillämpningsområden uppmärksammas, t.ex. inom EU:s ramprogram. Det är också viktigt att utvärderingen sker i ett helhetsperspektiv så att onödiga kvalitetsbrister kan botas och dubbelarbete undvikas. Miljöpartiet föreslår att en sådan utredning och utvärdering av hela sektorsforskningen görs och att därvid förslag tas fram för en genomgripande effektivisering av forskningen inom alla olika områden.
Stärk sektorsforskningen inom miljöskydd, miljövänlig produktion och varuhantering samt miljöbetingade hälsorisker
De miljöproblem som det moderna samhället står inför kräver stora forskningsinsatser under de närmaste åren. Vi föreslår att regeringen i sitt förslag till omfördelning av medel för sektorsforskning speciellt uppmärksammar behovet av stöd till forskning inom miljöskydd, miljövänlig produktion och varuhantering samt miljöbetingat hälsoskydd.
Regeringen har planerat att starta ett tekniskt forskningsinstitut i Göteborg. Miljöpartiet föreslår att ett institut med liknande konstruktion inrättas med inriktning på forskning och utveckling av miljöanpassad teknik inom miljöskyddsområdet och naturvårdsområdet. Ett sådant miljöteknikinstitut skall bildas i samverkan mellan Kungliga tekniska högskolan, Försvarets forskningsanstalt, Statens naturvårdsverk och ett eller flera universitet. Verksamhetens samordning med företagens intressen skall ske genom medverkan av NUTEK och företag eller branschorganisationer. FRN föreslås få ansvaret för ledning av planeringsarbetet som skall ske i samarbete mellan deltagande parter. Den organisatoriska strukturen skall i relevanta delar utformas som VTT i Finland, dvs. med laboratorie- och verkstadsresurser disponibla för institutet. Möjligheterna att samordna denna del med existerande laboratorier vid KTH eller någon universitetsinstitution skall om möjligt utnyttjas. Med hänsyn till närheten till olika institutioner och aktuella företag föreslås att institutet förläggs till Stockholm. (Alternativa placeringar kan övervägas, flera goda alternativ finns.)
Det miljötekniska institutet skall utöver forskning och utveckling av miljöanpassad teknik också fungera som referensorgan för övriga utvecklingsinstitut och produktutvecklande företag. I kraft av sin kompetens kan institutet ha en rådgivande funktion vid extern produktutveckling så att man på ett tidigt stadium i utvecklingsarbetet kan upptäcka miljömässiga nackdelar med en produkt och välja alternativ som är mer miljöanpassade. Genom att miljöanpassade produkter kommer att ha ett konkurrensförsteg så bör detta vid sidan av de positiva effekterna på miljön också generera konkurrensfördelar för svensk industri.
Verksamheten finansieras genom medel
a) från staten via enskilt anslag i statsbudgeten direkt till institutet,
b) från forskningsråd, stiftelser och fonder genom anslag efter ansökan från institutet och
c) från deltagande företag genom kostnadsersättning till institutet.
Försvarets forskning i civil verksamhet
Sveriges försvar har av tradition en mycket omfattande egen forsknings- och utvecklingsverksamhet. Försvaret är den organisation som vid sidan om universiteten har den största vetenskapliga kompetensen. Forskningen täcker stora delar av det vetenskapliga fältet från rent humanistiska och samhällsvetenskapliga områden till tekniska och medicinska. Denna resurs har redan utsatts för nedskärningar i samband med att försvarsbudgeten successivt minskats. Man tappar kompetens inom viktiga områden och sannolikheten för att denna utveckling fortskrider är stor. I tider av hög arbetslöshet är det naturligtvis dessutom speciellt viktigt att inte personal friställs i onödan. En viktig del i anpassning av svenskt försvar till de nya omständigheterna är att successivt ställa om försvarets verksamhet till civil verksamhet. Detta kan ske på olika sätt.
När det gäller forskningsresurser så är det av vitalt intresse att en omställning görs inte bara för att det civila samhället därmed får värdefulla förstärkningar utan för att försvaret skall kunna upprätthålla en kompetens som inte annars skulle vara möjlig under fredstid. Man kan inte lägga forskningskompetens i malpåse. Inte heller är det lätt att snabbt bygga upp sådan kompetens om detta skulle krävas i framtiden. Det är alltså av flera skäl intressant att behålla och utveckla FOA:s forskningsverksamhet samtidigt som verksamheten inriktas så att den gagnar det civila samhället.
FOA täcker många intressanta områden. Självfallet är man väl rustad för olika direkt militära tillämpningsområden, t.ex. stridsledning, operations- analys, strategiskt försvar, psykologiskt försvar etc. Där finns också special- avdelningar och forskningsgrupper med inriktning på man-maskinsystem, perception och inlärning, kognition, riskanalys, etc. men också tekniskt avancerade projekt kring datorkommunikation, processtyrning, och olika teknisk apparatur.
Miljöpartiet vill på detta stadium föreslå att frågan om en effektiv inriktning av försvarsforskningen mot civil verksamhet utreds. Regeringen bör få i uppdrag att tillsätta en utredning med detta uppdrag varvid också skall ingå att föreslå hur en sådan verksamhet skall organiseras och finansieras. Därvid skall särskilt klargöras vilka civila myndigheter och organ som är lämpliga samarbetspartners och hur ledningsansvar och samfinansiering skall utformas.
Miljöpartiet föreslår också att verksamhet redan nu inleds i form av fyra pilotprojekt inom angelägna områden. Erfarenheterna från dessa kan då också utgöra en grund för utredningens arbete. Den övergripande samordningen och de föreslagna utredningarna kan lämpligen förläggas till FRN som också kan ta ansvar för samordning, administrativ ledning och utvärdering av de fyra projekten.
Miljöpartiet har i partiets budgetmotion anslagit 27 miljoner kronor för projekten och planeringsarbetet fördelade på D 1 (6 miljoner kronor), D 2 (1 miljon kronor) samt, under utgiftsområde 6, D 4 (20 miljoner kronor).
Dyslexiprojektet
I anslutning till en internationell fokusering på "lära för livet" under 1996 har man i Sverige deklarerat 1996 som "dyslexiår". Utöver de organisationer som under lång tid drivit frågan om hjälp till elever med specifika läs- och skrivsvårigheter är flera olika instanser med i arbetet under året. Det har bildats en särskilt kampanjförening och fond för ändamålet (Dyslexifonden). Frågan har uppmärksammats under flera år i riksdagen genom motioner från flera partier. Uttalade stöd finns det gott om men några anslagna medel från riksdagen har inte beviljats för ändamålet i år. Så avslogs t.ex. Miljöpartiets hemställan om 50 miljoner kronor för stöd 1996. Även i årets budget hemställer Miljöpartiet om särskilda medel för hjälp till elever med specifika läs- och skrivsvårigheter.
Situationen är nu så allvarlig att alla möjligheter till en effektiv och omedelbar insats bör tillvaratas. En lösning av dyslexiproblemet kräver utnyttjande av en rad olika kunskapsområden, från kunskap om språkförståelse, språkinlärning, perception till kunnande om teknik för information och kommunikation, datorer, bildhantering. FOA är unikt i det avseendet att organisationen täcker många av dessa specialiteter. En samverkan mellan FOA och SIH, Skolverket, de universitetsforskare som arbetat med dyslexi (Göteborgs universitet och Karolinska institutet i Stockholm) samt de aktiva intresseorganisationerna skulle ge närmast perfekta förutsättningar för att nå stora framsteg i dyslexifrågan.
Det borde vara en intressant utmaning för FOA att ta sig an denna civila insats, som ligger relativt långt från organisationens vanliga tillämpningsområden, och demonstrera sin förmåga att operera även inom det civila fältet.
Sensorprojektet
Den sensortekniska avdelningen vid FOA har en internationellt framskjuten position på sitt område. Bland annat har framtagandet av det som populärt kallas "elektronisk näsa" uppmärksammats. Denna teknik syftar till att detektera låga koncentrationer av olika gaser i luft. Självfallet vore det av stort intresse att utveckla och använda tekniken inom civila områden, t.ex. för upptäckt och kvantifiering av utsläpp av luftföroreningar eller för larm vid oväntade utsläpp från energiverk eller industri. Det är inte svårt att finna tillämpningsområden men självfallet bör en närmare utredning av olika alternativ ske under FOA:s ledning eller medverkan. Fördelen med just tillämpningen inom miljöarbetet är emellertid så uppenbar att ett pilotprojekt bör kunna startas omedelbart i samverkan med t.ex. TFR, SNV och några universitetsinstitutioner, eventuellt med NUTEK inkopplat för senare samverkan med några svenska företag.
Man-maskinprojektet
Den ökade automatiseringen och utnyttjande av teknik i allt större sektorer av arbetslivet innebär ökade krav på kunskap om samspelet mellan människan och den maskin som hon hanterar. Det kan gälla operatörer vid kärnkraftverk eller i maskinhallar vid ett pappersbruk med komplicerade arbetsuppgifter eller den enskilda människan framför en dator i kontorsmiljö, kassorna i dagligvaruhandeln eller liknande. Här har FOA en kompetens som är unik och skulle kunna komma samhället till nytta även i avseenden som inte direkt berör försvaret. Det är gott om naturliga samarbetspartners, t.ex. Arbetslivsfonden och Folkhälsan. Regeringen bör tillsätta en arbetsgrupp stationerad på FOA med uppdrag att snabbt ta fram ett eller två lämpliga pilotprojekt inom området och då välja områden som är av stort samhälleligt intresse och där naturliga samarbetspartners finns inom den civila sektorn.
Riskanalysprojektet
Riskanalys är naturligtvis ett av försvarets kompetensområden. Det är inte fel att säga att medvetenheten om risktagande är väl utvecklad inom försvaret medan det civila samhället, inte minst då beslutande församlingar inom riksdag, landsting och kommuner, har mycket dålig medvetenhet vad gäller riskbedömningar. Här finns stora vinster att göra genom ett samarbete med försvaret. Miljöpartiet föreslår ett pilotprojekt inom detta område i form av ett samarbete mellan FOA och ett nytt budgetkontor som enligt Miljöpartiets förslag skall knytas till riksdagen. En komplettering med experter på riskbedömningar är synnerligen önskvärd. Förslaget är alltså att FOA deltar i detta arbete. Beslut bör tas av riksdagen och formerna och omfattningen av samarbetet med FOA skall utvecklas av FOA och riksdagen gemensamt.
Det är väl känt att FOA redan tidigare har deltagit aktivt i samhällets civila verksamheter; ambulansflyg, spaningsuppdrag, datortjänster, transportinsatser etc. Det nu aktuella förslaget innebär emellertid en mer långsiktig och målmedveten satsning som ingår som ett led i den rationalisering och sparsamhet med resurser som krävs med hänsyn till landets ekonomi. Men utvecklingen av den civila sidan syftar längre än så. Det handlar om en omställning av försvaret till civil verksamhet som inte bara optimerar användningen av befintliga resurser utan också effektuerar en försvarspolitisk målsättning på ett sätt som minimerar risken för friställning av personal, bevarar delar av en potential inom försvaret som en försäkring inför eventuella förändringar i beredskapsläget och dessutom ger möjligheter till fortsatt utveckling av befintlig kompetens inom försvaret.
Stoppa onödiga djurförsök
Miljöpartiet kräver att djurförsök som avser tester av onödiga varor som t.ex. kosmetika ska stoppas. I övrigt skall djurförsök minimeras och ersättas med andra metoder, exempelvis försök med cellodlingar. Vi kräver också att studerande i utbildningar där djurförsök ingår skall erbjudas möjligheter till djurförsöksfria alternativ till det aktuella momentet där så är möjligt.
Oinskränkt myndighetsansvar och etiska bedömningar vid vetenskapliga djurförsök
I vetenskapliga försök med djur utsätts djuren för olika grad av lidande. En särskild försöksdjursetisk nämnd bedömer för varje sådant försök om graden av lidande kan accepteras med hänsyn till försökets betydelse. Felbedömningar kan lätt uppstå, dels genom att nämnden saknar kompetens för säkra förutsägelser om förväntat lidande, dels genom att oförutsedda komplikationer kan tillträda. Då djuren i ett försök utsätts för större lidande än det som nämnden förutsett vid den etiska bedömningen kan enligt gällande lagstiftning inte krav ställas från t.ex. ansvarig veterinär på att försöket ändras eller avbryts. Vi föreslår att djurskyddslagen ändras så att ansvarig veterinär får samma juridiska möjligheter att ingripa vid lidande som uppenbart överskrider det som försöksdjursetiska nämnden vid sin bedömning avsåg, som de ansvarig veterinär har vid andra fall av djurplågeri. Vid sådant överskridande av förutsatt lidande skall lidandet jämställas med djurplågeri i lagens mening.
De etiska nämnderna vid universiteten granskar alla ansökningar om djur- försök för tillståndsgivning. Man arbetar i grupper om tre bedömare med varje ansökan, varvid en representerar allmänheten (en representant för någon djurskyddsförening), en representerar forskarna medan den tredje ofta representerar den djurvårdande personalen. Vi föreslår att anvisningarna för dessa nämnders arbetsrutiner ändras och specificeras så att varje tregrupp som deltagit vid godkännande av ett djurförsök också skall närvara vid minst ett av försökstillfällena. Det skall dessutom vara obligatoriskt för dessa gruppledamöter att besöka djuren mellan försöken för att själva se hur djuren har det i förvaringsburen. Vidare skall de närvara vid avlivningen av försöksdjuren. Om djuren ej avlivas omedelbart efter försökets avslutande skall de besöka djuren även efter försökets avslutande och därvid tillse att djurets lidande ej förlängs i onödan. Syftet med denna utökning av nämndens åligganden är att ge ledamöterna kunskaper och erfarenheter av den verklighet som deras bedömningar avser, till gagn i deras fortsatta arbete. Däremot skall inte besöken ha några tillsynsfunktioner. Tillsynsansvaret skall oförändrat ligga på ansvarig myndighet och verkställas av myndighetens tjänsteman (veterinär).
Det är viktigt att alla ledamöter i en föröksdjursetisk nämnd har goda kunskaper om berörda djurarters naturliga levnadssätt, speciella behov och beteende. Universitet med en etisk nämnd bör ansvara för att sådan utbildning ges till ledamöterna. För finansiering av denna utbildning skall medel avsättas från de anslag som bekostar forskningsprojekten. Detta kan göras direkt vid berörda forskningsråd.
Vuxenutbildning
Möjligheterna för vuxenstudier är av tradition goda i svenskt utbildningsväsende. Folkhögskolor, vuxengymnasium, grundvux, komvux, studieförbund, yrkesskolor, universitet och högskolor utgör tillsammans en god samlad resurs för vuxenutbildning. Regeringen föreslår i årets budgetproposition en omfattande utbildningssatsning för att minska den öppna arbetslösheten och skapa meningsfulla verksamheter för arbetslösa. Resurserna för vuxenutbildning är därmed alltså väl tillgodosedda och kommer att ligga långt utöver vad landet normalt behöver.
Miljöpartiet förutsätter att regeringen noga följer hur avsatta resurser används och föreslår nödvändiga justeringar allteftersom erfarenheterna samlas och betingelserna på arbetsmarknaden förändras. Vi måste ännu en tid ha stor flexibilitet i vuxenutbildningen. Folkhögskolor, studieförbund och andra stora folkbildningsinstitutioner har en viktig uppgift i att erbjuda värdefulla utbildningar för vuxna som tillfälligt saknar arbete.
De extraordinära åtgärderna inom vuxenutbildningen får emellertid inte dominera så till den grad att vuxenutbildningen på längre sikt tar skada. Goda traditioner skall kunna bevaras och stabiliteten i etablerade verksamheter får inte försvinna. Även med en sjunkande arbetslöshet kommer, under många år framåt, arbetslösheten att vara mycket hög. Det är därför angeläget att även planeringen av den del av fortbildningen som motiveras av arbetslösheten sker långsiktigt och med hänsyn till samhällets många olika behov av utbildning. En sådan utveckling skulle gagnas om regeringen i kompletteringspropositionen höjde de ordinarie bidragen till redan befintliga utbildningsenheter så att den utökade verksamheten med anledning av arbetslösheten kan inordnas i planeringen. Detta främjar möjligheterna till samordning och jämn kvalitet inom kursutbudet som helhet.
En fråga av växande betydelse inom vuxenutbildningen är kompletterings- utbildningar för invandrare med, ofta kvalificerade, utbildningar och yrkeslivserfarenhet från hemlandet. Behovet av dylika kompletteringar måste ses över och anpassas bättre till de förutsättningar som en redan utbildad person har. Mer genomtänkta kompletteringsutbildningar skulle sannolikt innebära avsevärda besparingar i utbildningskostnader samt minska onödiga tidsfördröjningar i dessa personers återinträde i arbetslivet.
Miljöpartiet delar regeringens allmänna inställning vad gäller arbetslöshetsåtgärder i form av utbildningsinsatser. Vi vill dock särskilt poängtera att den ökade utbildningsresursen innebär en unik möjlighet att skapa ett kunnande i landet som gynnar omställningen av det svenska samhället till långsiktig hållbarhet. En stor del av utbildningsinsatserna bör inriktas på miljöfrågor, miljöteknik, ekologiskt jordbruk, miljöanpassad energiproduktion, metoder för återvinning och återanvändning etc. Vi föreslår att utbildningar med sådan inriktning prioriteras så att Sverige står väl rustat att möta framtidens stora problem.
Tabell 1
Förslag till anslag 1997 och beräkningar 1998 och 1999, milj. kr.
15 Studiestöd Regeringen
Miljöpartiet
Förslag Beräknat Beräknat Avvikelse från regeringen
1997 1998 1999 1997 1998 1999
Totalt utgiftsområdet
16 884 19 235 19 981 0 0 0
Anslag
A 1 Studiehjälp m.m. 1 921 1 737 1 708
A 2 Studiemedel m.m. 9 485 9 596 9 807
A 3 Vuxenstudiestöd m.m. 4 722 7 089 7 684
A 4 Timersättning vid vissa vuxenutbildningar 150 153 156
A 5 Bidrag till vissa studiesociala ändamål 23 23 24
A 6 Särskilt vuxenstudiestöd till studerande vid vissa lärarutbildningar 57 59 61
A 7 Särskilt vuxenstudiestöd till studerande vid vissa natur- vetenskapliga och tekniska utbildningar 526 578 541
Tabell 2
16 Utbildning och universitetsforskning Regeringen
Miljöpartiet
Anteckningar
Förslag Beräknat Beräknat Avvikelse från regeringen
1997 1998 1999 1997 1998 1999
Totalt utgiftsområdet
25 357 25 811 26 435 40 40 40
Anslag
A 1
Statens skolverk
242
241
248
A 2 Skolutveckling 161 162 166
A 3 Forskning inom skolväsendet 8 8 8
A 4 Genomförande av skolreformer 122 57 5 40 40 40 Kompetensutveckling lärare om läs- o skrivsvårigheter (20 per år), fortbildning gymnasielärare (20 per år)
A 5 Statens institut för handikappfrågor i skolan 114 117 121
A 6 Skolutveckling och produktion av läromedel för elever med handikapp 21 21 22 10 10 10 Hjälpmedel läs- och skrivsvårigheter
A 7 Specialskolor och resurscenter 415 429 445
A 8 Särskilda insatser på skolområdet 244 258 270
A 9 Sameskolor 33 34 35
A 10 Bidrag till viss verksamhet motsvarande grundskola och gymnasieskola 114 117 120
A 11 Bidrag till svensk undervisning i utlandet 81 86 90
A 12 Statens skolor för vuxna 38 39 40
A 13 Bidrag till viss verksamhet inom vuxenutbildning 130 134 138
A 14 Särskilda utbildningsinsatser för vuxna 2 546 2 854 3 459 -40 -40 -40
A 15 Delegation för genomförande av vissa EU-program inom utbildning och kompetensutveckling m.m. 5 5 5
B 1 Uppsala universitet: Grundutbildning 763 779 812
B 2 Uppsala universitet: Forskning och forskarutbildning 906 935 966
+ 100 mkr från avdrag
B 3 Lunds universitet: Grundutbildning 1 229 1 255 1 303
B 4 Lunds universitet: Forskning och forskarutbildning 942 972 1 005
B 5 Göteborgs universitet: Grundutbildning 927 932 972
+ 90 mkr från avdrag
B 6 Göteborgs universitet: Forskning och forskarutbildning 724 746 770
B 7 Stockholms universitet: Grundutbildning 632 644 673
B 8 Stockholms universitet: Forskning och forskarutbildning 744 767 791
+ 90 mkr från avdrag
B 9 Umeå universitet: Grundutbildning 634 656 694
B 10 Umeå universitet: Forskning och forskarutbildning 500 516 532
+ 70 mkr från avdrag
B 11 Linköpings universitet: Grundutbildning 578 616 670
B 12 Linköpings universitet: Forskning och forskarutbildning 323 337 348
+ 40 kr från avdrag
B 13 Karolinska institutet: Grundutbildning 307 309 319
B 14 Karolinska institutet: Forskning och forskarutbildning 558 578 600
+ 30 mkr från avdrag
B 15 Kungl.Tekniska högskolan: Grundutbildning 623 645 679
B 16 Kungl. Tekniska högskolan: Forskning och forskarutbildning 488 504 520
+ 30 mkr frrån avdrag
B 17 Högskolan i Luleå : Grundutbildning 322 335 356
B 18 Högskolan i Luleå: Forskning och forskarutbildning 167 175 181
+ 10 mkr från avdrag
B 19 Danshögskolan Grundutbildning 22 23 23
B 20 Dramatiska institutet: Grundutbildning 52 54 56
B 21 Högskolan i Borås: Grundutbildning 126 130 136
B 22 Högskolan i Dalarna: Grundutbildning 167 175 195
B 23 Högskolan i Gävle/Sandviken: Grundutbildning 166 170 185
B 24 Högskolan i Halmstad: Grundutbildning 101 103 114
B 25 Högskolan i Kalmar: Grundutbildning 172 183 205
B 26 Högskolan i Karlskrona/ Ronneby: Grundutbildning 97 100 118
B 27 Högskolan i Karlstad: Grundutbildning 248 256 279
B 28 Högskolan i Kristianstad: Grundutbildning 127 126 136
B 29 Högskolan i Skövde: Grundutbildning 96 102 116
B 30 Högskolan i Trollhättan/ Uddevalla: Grundutbildning 81 82 99
B 31 Högskolan i Växjö: Grundutbildning 198 208 231
B 32 Högskolan i Örebro: Grund- utbildning 233 249 279
B 33 Högskoleutbildning på Gotland: Grundutbildning 32 36 48
B 34 Idrottshögskolan i Stockholm: Grundutbildning 33 34 36
B 35 Konstfack: Grundutbildning 95 98 102
B 36 Kungl. Konsthögskolan: Grundutbildning 45 47 48
B 37 Kungl.Musikhögskolan i Stockholm: Grundutbildning 81 83 86
B 38 Lärarhögskolan i Stockholm: Grundutbildning 276 280 289
B 39 Mitthögskolan: Grundutbildning 304 339 405
B 40 Mälardalens högskola: Grundutbildning 204 236 243
B 41 Operahögskolan i Stockholm: Grundutbildning 13 14 14
B 42 Södertörns högskola: Grundutbildning 76 115 157
B 43 Teaterhögskolan i Stockholm: Grundutbildning 22 22 23
B 44 Enskilda och kommunala högskoleutbildningar m.m. 1380 1433 1497
B 45 Särskilda utgifter vid universitet och högskolor m.m. 534 289 275
B 46 Forskning och konstnärligt utvecklingsarbete vid vissa högskolor 295 304 314
B 47 Sunet 100 38 36
B 48 Ersättningar för klinisk utbildning och forskning 1 550 1 583 618
C 1 Högskoleverket 144 124 127
C 2 Verket för högskoleservice 10 10 11
C 3 Centrala studiestödsnämnden 277 235 235
D 1 Forskningsrådsnämnden: Forskning och forskningsinformation 83 86 88 8 8 8 Samordning, dyslexi, m.m.
+ 10 mkr från avdrag
D 2 Forskningsrådsnämnden: Förvaltning 18 19 20 2 2 2 Samordning, dyslexi, m.m.
D 3 Humanistisk-samhällsveten- skapliga forskningsrådet: Forskning 210 217 224
+ 150 mkr från avdrag
D 4 Humanistisk-samhällsveten- skapliga forskningsrådet: Förvaltning 8 8 8
D 5 Medicinska forskningsrådet: Forskning 327 336 347
+ 50 mkr från avdrag
D 6 Medicinska forskningsrådet: Förvaltning 10 10 10
D 7 Naturvetenskapliga forskningsrådet: Forskning 525 541 558
+ 150 mkr från avdrag
D 8 Naturvetenskapliga Forskningsrådet: Förvaltning 19 19 20
D 9 Teknikvetenskapliga forskningsrådet: Forskning 272 280 289
+ 50 mkr från avdrag
D 10 Teknikvetenskapliga forskningsrådet: Förvaltning 9 10 10
D 11 Rymdforskning 39 40 41
D 12 Rådet för forskning om universitet och högskolor 8 0 0
D 13 Kungl. biblioteket 190 196 201
D 14 Statens psykologisk- pedagogiska bibliotek 8 8 9
D 15 Institutet för rymdfysik 36 38 39
D 16 Polarforskningssekretariatet 22 22 23
D 17 Rådet för forskning och utvecklingssamarbete mellan Sverige och EU 10 10 10
D 18 Europeisk forskningssamverkan 317 171 175
D 19 Särskilda utgifter för forskningsändamål 104 107 110
D 20 Medel för dyrbar vetenskaplig utrustning 91 94 97
D 21 Nytt anslag: Naturvetenskapliga forskningsrådet: Information om genteknik
20 20 20
E 1 Kostnader för Sveriges medlemskap i Unesco m.m. 36 37 37
E 2 Utvecklingsarbete inom Utbildningsdepartementets område m.m. 19 23 23
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring i gällande skattelagstiftning i syfte att stimulera föräldraaktivitet vid kommunala förskolor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av mål och planer för den pedagogiska verksamheten i barnomsorg och förskola,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förskolans formella plats i utbildningsorganisationen samt Skolverkets utökade ansvarsområde,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder i utbildningen av förskollärare för ökade kunskaper i metodik och organisation vid föräldraaktiva förskolor,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder i utbildningen av förskollärare med anledning av förskolans växande ansvar för förberedande träning och undervisning i nära anknytning till grundskolepedagogiken,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om minimikrav på tillgång till speciallärare för svaga elever i grundskolan, t.ex. speciallärare med särskild kompetens inom området dyslexi,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att kvalificerad undervisning om dyslexi och dess behandling införs i speciallärarutbildningen och utbildningar av lärare för grundskolan så att nödvändig kompetens för omhändertagande av elever med specifika läs- och skrivsvårigheter kan garanteras inom en snar framtid,
8. att riksdagen hos regeringen begär att samverkansprojektet Dyslexi genomförs enligt de riktlinjer som angivits i motionen och med de uppdrag till FRN och FOA som anges i motionen,
9. att riksdagen anvisar 33 miljoner kronor för genomförande av dyslexiprojektet från utgiftsområde 16 anslagen A 4 (20 miljoner kronor), A 6 (10 miljoner kronor), D 1 (2 miljoner kronor) och D 2 (1 miljon kronor),
10. att riksdagen för genomförande av dyslexiprojektet anvisar 10 miljoner kronor från anslaget D 4 i utgiftsområde 6,1
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att stärka hemspråksundervisningen i grundskolan,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lagstiftning rörande mobbning vid svenska skolor enligt de riktlinjer som anförts i motionen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fritidsverksamhetens integrering i skola och ungdomsverksamhet,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att komma till rätta med allvarliga brister i tillsynen av skolan enligt gällande lagstiftning,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en breddning av tillsynen av skolan till att omfatta större delar av vad skollagen stipulerar, t.ex. vad gäller mobbning, resurser för barn med specifika läs- och skrivsvårigheter, elevdemokrati, otillbörlig påverkan (indoktrinering) och skolhälsovård,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fristående skolors rätt till egen plats i kommunala skolplaner,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att komma till rätta med allvarliga problem med den nya gymnasieskolan,
18. att riksdagen anvisar 20 miljoner kronor under utgiftsområde 16, A 4 för fortbildning av skolledare och lärare vid gymnasieskolan,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättande av en utredning med uppdrag att föreslå lämpliga alternativ till nuvarande kunskapskrav och betygssystem för gymnasieskolan,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en högskollärarutbildning,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättande av en utredning som närmare skall granska universitets och högskolors yrkesutbildningar med särskild prövning av olika yrkesutbildningars naturliga hemvist,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av lärlingsutbildning vid svenska företag,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelning av grundutbildningsplatser på universitet och högskolor och åtgärder för att underlätta möjligheterna att välja kombinationer av kurser vid olika fakulteter och högskolor,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning som skall framlägga förslag om ordnad utbildning vid universitet och högskolor av ekotekniker, miljöekonomer och miljö- och hälsoskyddsinspektörer,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdrag till nya kanslersämbetet att sammanställa en bruksanvisning för universitets- och högskoleutbildningar lämpad för studenter vid studieval och för arbetsmarknaden som vägledning vid planering av personalbehov,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av tydliga direktiv till universitet och högskolor att vidta åtgärder för att åstadkomma likvärdiga studieförutsättningar för kvinnor och män, med speciell uppmärksamhet på skillnader i förutsättningar för meritering till forskarutbildning,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att hälften av det totala grundforskningsavdraget bör användas som förstärkning av fakultetsanslag och disponeras för utökat antal doktorandtjänster samt förstärkning av forskarstuderandes forskningsbidrag,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att all forskarutbildning skall innehålla undervisningsmoment i biologi, filosofi och ekologi för att skapa en kunskapsteoretisk grund för vidare studier,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att erbjuda likvärdiga villkor för kvinnor och män i forskarutbildning vid universitet och högskolor,
30. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad rörlighet och differentiering av forskar- och lärartjänster vid universitet och högskolor,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdrag till Högskoleverket att i samverkan med universitet och högskolor föreslå nya organisationsformer i syfte att möjliggöra effektiva rationaliseringar i verksamheterna vid universitet och högskolor,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om principer för fördelning av forskningsresurser till universitet och högskolor
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bristande balans mellan grundforskning och sektorsforskning (tillämpad forskning) med hänsyn till samhällets behov av forskningsresurser,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av grundforskningsavdrag enligt de principer som angivits i motionen,
35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsättande av en utredning med uppdrag att föreslå lämpliga administrativa former för hanteringen av grundforskningsanslag,
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utredning av den samlade sektorsforskningen i landet med syftet att utarbeta förslag till en genomgripande effektivisering och samordning,
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av kraftigt ökad forskning inom miljöskydd, miljöbetingat hälsoskydd, miljövänlig produktion samt miljövänligare varuhantering,2
38. att riksdagen beslutar inrätta ett centrum för miljöteknik med planering, organisation och verksamhet enligt vad som i motionen anförts,2
39. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med uppdrag att föreslå former för omställning av delar av FOA:s verksamhet mot civila uppgifter vad gäller forskning och utveckling enligt vad som anförts i motionen,1
40. att riksdagen hos regeringen begär att formerna för genomförande av de i motionen föreslagna fyra pilotprojekten utvecklas samt att FOA och berörda instanser ges uppdraget att genomföra projekten,1
41. att riksdagen anvisar 40 miljoner kronor från utgiftsområde 16, anslagen A 4 (20 miljoner kronor), A 6 (10 miljoner kronor), D 1 (8 miljoner kronor) samt D 2 (2 miljoner kronor) för genomförande av de i motionen föreslagna projekten,
42. att riksdagen för de i motionen angivna projekten anvisar 30 miljoner kronor från utgiftsområde 6 anlaget D 4,
43. som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav på omedelbart stopp för alla onödiga djurförsök,2
44. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av gällande reglemente och lagstiftning för vetenskapliga djurförsök så att en myndighets veterinär får befogenhet att ingripa vid oförutsett lidande för djur i djurförsök,2
45. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade krav på försöksdjursetiska nämnders rutiner vid djurförsöksärenden samt nya bestämmelser om speciell utbildning i djurkunskap för nämndernas ledamöter,2
46. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktning och organisation av vuxenutbildning och utbildningsinsatser med anledning av den höga arbetslösheten,
47. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1997 anvisa anslagen under utgiftsområde 15 Studiestöd enligt Miljöpartiets förslag i tabell 1,
48. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beräknad fördelning på anslag inom utgiftsområde 15 Studiestöd för åren 1998 och 1999 enligt tabell 1,
49. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1997 anvisa anslagen under utgiftsområde 16 Utbildning och forskning enligt Miljöpartiets förslag i tabell 2,
50. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beräknad fördelning på anslag inom utgiftsområde 16 Utbildning och forskning för åren 1998 och 1999 enligt tabell 2.
Stockholm den 7 oktober 1996
Birger Schlaug (mp)
Marianne Samuelsson (mp) Gunnar Goude (mp) Kia Andreasson (mp) Eva Goës (mp) Barbro Johansson (mp) Per Lager (mp) Gudrun Lindvall (mp)
1 Yrkandena 10, 39, 40, 42 hänvisade till FöU.
2 Yrkandena 37, 38, 43-45 hänvisade till JoU.
Gotab, Stockholm 1996