Inledning
Ett väl fungerande utbildningssystem är av allra största vikt för att värna utveckling och sysselsättning på lång sikt. Behovs- och sysselsättningsaspekter är betydelsefulla för dimensioneringen av utbildningen. Det behöver här heller inte argumenteras för vikten av att rekryteringen till den högre utbildningen tryggas för att Sverige skall kunna försvara sin position som kunskaps- och välfärdsnation. Staten bör aktivt främja möjligheterna till den personlighetsutveckling som utbildning innebär. Alla skall ges samma möjligheter till utveckling av förmåga och anlag så att var och en kan utveckla sig i sitt eget och samhällets intresse.
Utbildning och forskning spelar en avgörande roll för en positiv välståndsutveckling och är av central betydelse både för den enskilde och för samhället. Vi kristdemokrater anser därför att dessa båda områden måste ges hög prioritet vid fördelningen av offentliga medel. Universitet och högskolor måste erhålla de medel som krävs för att de skall kunna fokusera sin verksamhet på utbildning och forskning, på att utveckla nya utbildningar och undervisningsformer m.m. Detta är nödvändigt med tanke på den utveckling samhället genomgår, den expansion högskolan genomgått och de nya grupper av studenter som söker sig till högre utbildning. Vissa angelägna reformer behöver också genomföras på den organisatoriska sidan till följd av den kraftiga utbyggnad som skett under senare år och till följd av att fler enheter i större utsträckning själva tar ansvar för sina forskningsinsatser. Vi anser dock att man här måste visa hänsyn till och slå vakt om universitetens och högskolornas ökade självständighet som de vunnit på senare år. Dessutom måste reformer som genomförs vara långsiktiga så att högskolorna inte drabbas av snabba omsvängningar vid regeringsskifte. Vi avser att återkomma i dessa frågor med anledning av den proposition som regeringen aviserat om organisatoriska frågor.
Staten och högskolan
Universiteten och högskolorna har sedan en tid tillbaka stor frihet vad gäller studieorganisation, utbildningsutbud, urval och antagning av studenter, skapande av karriärvägar för lärare, inrättande och tillsättning av professurer, institutionell organisation, disposition av resurser till grundutbildning och omfördelning mellan olika anslag till forskning.
Tyvärr har regeringens inställning varit att högskolan skall styras centralt med regler och direktiv istället för med mål, vilket i praktiken innebär att den nyvunna friheten återigen begränsas. Vi motsätter oss denna trend. Regeringens stelbenthet framkommer bl.a. när det gäller regleringen av antagningsförfaranden, där man vill fastställa behörighetsregler och förkunskapskrav centralt. Vi anser att utbildningarnas varierande utseende i olika delar av landet måste få till följd att dessa regler och krav tar hänsyn till lokala förhållanden och förutsättningar. Den centrala regleringen bör, när det gäller antagningsförfaranden, begränsas till att gälla krav på mångfald och jämställdhet.
Beträffande högskoleverksamheten i sig har riksdagen uttalat att staten har ansvar bland annat för att tillse att grundläggande garantier ges för det kritiska tänkandet och den fria forskningen, att rättssäkerheten för enskilda studenter och lärare inte äventyras, att former för kvalitetssäkring finns samt att det finns ett tydligt ledningsansvar och klara och grundläggande mål för verksamheten.
Kristdemokraterna anser att staten utöver vad som gäller idag dessutom skall garantera avgiftsfri högre utbildning och främja ett nationellt utbildningsutbud. Dessutom bör universiteten och högskolorna åläggas informationsplikt om sina kurser och utbildningar till den myndighet som har informationsansvar för landets högre utbildning. Detta för att öka möjligheten för presumtiva studenter att skaffa sig en överblick och information om olika utbildningsalternativ.
Den tredje uppgiften
Kristdemokraterna anser det vara självklart att högskolans verksamhet skall anknyta till samhället i övrigt. Detta följer naturligt om man anser att utbildning och forskning spelar en avgörande roll för en positiv välståndsutveckling. De svenska universiteten, högskolorna och de fria akademierna lever inte i slutna sammanhang. Det skulle vara ett resursslöseri om inte högskolans kompetens utnyttjades i samhället, som liksom näringslivet i sin tur har mycket att tillföra högskolan. Samtidigt vill vi understryka att ett ökat samarbete högskolorna emellan är lika viktigt för att skapa ett nationellt och internationellt utbildnings- och forskarsamhälle. Utan att vi motsätter oss regeringens förslag till ändring i högskolelagen noterar vi att budgetpropositionens skrivning om den tredje uppgiftens innebörd är mycket vag och bör utvecklas.
Humanioras roll
Efterfrågan på naturvetenskapligt och tekniskt utbildad arbetskraft är stor och en satsning på dessa områden är därför fullt berättigad. Det går dock inte att ensidigt prioritera teknik och naturvetenskap. Många av högskolans kunskapsområden saknar helt eller delvis kommersiellt intresse. Utbildning och forskning inom dessa områden måste bedrivas av andra skäl och med andra förtecken än industriell förnyelse eller regional utveckling. Materiellt välstånd är inte tillräckligt för ett gott liv. Ett i ordets verkliga mening mänskligt samhälle har behov av djupare kunskaper också om andliga, kulturella, sociala och etiska värden. Detta är tydligt inte minst i dessa dagar då arbetslöshet lett till att både ungdomar och vuxna tappat framtidstro och fäste i vardagen.
Regeringen menar att universiteten och högskolorna bör anpassa utbildningsutbudets inriktning till områden där behovet av välutbildad arbetskraft bedöms öka. Detta kan vid en första anblick verka förnuftigt, men kristdemokraterna anser att även studenternas efterfrågan skall styra utbildningsbehovet. Vi motsätter oss vidare regeringens ambition att göra likvärdiga utbildningar på skilda orter mer lika . Vi ser en stor poäng i att utbildningarna ser litet olika ut på olika orter, eftersom en enda utbildning inte kan passa alla och det är genom att tillåta och till och med uppmuntra skillnader som utbildningarna utvecklas och förbättras.
Övergången från industrisamhälle till kunskaps- och informationssamhälle ställer höga krav på flexibilitet inom den högre utbildningen. Studieorganisationen bör erbjuda studenterna stor ämnesfrihet och ge utrymme för personliga kombinationer. Möjligheter måste utvecklas att skapa en utbildning med kurser i ämnen som traditionellt mest återfinns inom sammanhållna utbildningar, såsom medicin och teknik.
Antagningssystemet
Urvals- och antagningssystemet får inte vara alltför låst. Det bör finnas flera vägar att kvalificera sig för högre utbildning, där betyg och högskoleprov är två sätt. Att öppna utbildningsplatser för sökande som gjort ett medvetet och fritt val innebär att denna mänskliga resurs får utvecklas och växa.
Kristdemokraterna arbetar för det som brukar kallas fri dimensionering, det vill säga att alla behöriga sökanden i normalfallet skall antas till den utbildning de önskar. Trots den stora utbyggnaden som högskolesystemet genomgått de senaste åren stängs många sökande ute. Detta är ett slöseri med begåvning som vårt land egentligen inte har råd med, inte minst med tanke på läget på arbetsmarknaden. En ytterligare utbyggnad är därför angelägen, men kvantitet får inte ersätta kvalitet. Vi kristdemokrater vill se en välplanerad utbyggnad i jämn och hög takt.
Högskolans utbyggnad
Vad som krävs är en långsiktig planering av högskolans utbyggnad; början på en sådan presenterade vi kristdemokrater bland annat i en motion i samband med budgetpropositionen våren 1995. Denna långsiktighet på den högre utbildningens område saknar dock regeringen, vilket omöjliggör inte bara nationell utan även regional och lokal långsiktig planering.
15 000 av de i sysselsättningspropositionen redan föreslagna 30 000 högskoleplatserna för perioden 1997-99 är en permanentning av tidigare tillfälliga satsningar, vilken kunde ha gjorts tidigare om regeringen varit mer långsiktig i sitt agerande. Högskolan har stor betydelse för den samhälleliga utvecklingen, men bör utom i undantagsfall hållas fri från åtgärder av kortsiktig arbetsmarknadspolitisk karaktär. Arbetsmarknadspolitiska intressen har i alltför hög grad präglat senare års utbildningssatsningar utan att tillräcklig hänsyn tagits till vad som är bäst sett ur ett utbildningspolitiskt perspektiv.
Kristdemokraterna har länge hävdat att satsningar på utbildning inte kan vara konjunkturbetingade i någon större omfattning. Vi stöder därför regeringens förslag när det gäller att omvandla de tillfälliga platserna till permanenta.
Antalet nya platser inom den högre utbildningen har ökat med femtio procent sedan 1988. Kringresurserna i form av kvalificerade lärare, välutrustade bibliotek, platser för självstudier och andra lokaler har dock inte tillförts i samma omfattning. Risken är därför stor att kvaliteten i undervisningen blir lidande om ytterligare platser tillförs i allt för snabb takt. Vi kristdemokrater vill därför fortsättningsvis utöka antalet platser i en något lugnare takt än vad regeringen föreslår. I gengäld skall samtliga de 22 500 nya platser som vi vill se vara permanenta. Vi anser att en jämn utbyggnadstakt ger ett mer effektivt resursutnyttjande. Vår något lägre utbyggnadstakt av högskolornas grundutbildningsplatser motiverar att vi anvisar ett lägre belopp åren 1997-99 än regeringen till utgiftsområdet Utbildning och universitetsforskning. 1997 blir utgifterna 560 miljoner kr lägre än vad regeringen anslår.
Bara ungefär hälften av de så kallade N/T-platserna som regeringen inrättade inför höstterminen 1995 har utnyttjas. Kristdemokraterna motsatte sig redan våren 1995 denna typ av utbildning där en speciell grupp i samhället under en period ges företräde till en viss utbildning. Vi förordade istället en långsiktig lösning med en permanent utbyggnad av högskolan. Vi kan i efterhand konstatera att det hade varit ett effektivare sätt att utnyttja resurserna.
Regeringen ger nu inte högskolorna acceptabla planeringsförutsättningar ens för 1998 och 1999. 1999 skall 1 miljard sparas på utbildningssektorn. Hur detta skall göras ges inga riktlinjer för. I budgetpropositionen nämns denna miljard i förbifarten i det allra sista stycket av redogörelsen för anslagsberäkningar för universitet och högskolor: Besparingen redovisas nu rent beräkningstekniskt under anslaget B 48. ersättningar för klinisk utbildning och forskning. Området förefaller snarast slumpmässigt utvalt och texten säger ingenting om var man egentligen kommer att göra besparingarna. Detta och det faktum att man villkorar stora forskningssatsningar med statlig kontroll av forskningsstiftelserna gör att trovärdigheten av budgetpropositionens beräkningar för 1998 och 1999 kan ifrågasättas.
Små och medelstora högskolor
Kristdemokraterna delar regeringens åsikt att en så stor del av högskolans framtida expansion som möjligt bör ske på de mindre och medelstora högskolorna. Det är givetvis varken möjligt eller rimligt att ensidigt betrakta utbildningssektorn som ett regionalpolitiskt styrmedel, men det är inte heller acceptabelt att bortse från den svårersättliga regionalpolitiska roll som utbildnings- och kunskapscentra spelar.
De små och medelstora högskolorna är viktiga för kunskapsspridningen och de utgör ett stöd för det regionala och lokala näringslivet. De erbjuder regionens företag, myndigheter med flera tillgång till forskning, utvecklingsarbete och utbildning. Ur social synpunkt är fördelen att en studieovan person lättare tar steget till skolbänken om utbildningsplatsen inte ligger på ett alltför långt avstånd. Det kan medverka till att mildra den sociala snedrekryteringen. Av dessa orsaker bör varje län ha en högskoleutbildning. De små och medelstora högskolorna skall utvecklas både kvalitativt och kvantitativt. Forskningsutbytet mellan de regionala högskolorna och universiteten måste ges bättre förutsättningar att utvecklas.
Forskningsresurser och forskningsanknytning
All högskoleutbildning bör ha någon form av forskningsanknytning. För att kvaliteten inte skall bli lidande och forskningsanknytningen minska nu när den högre utbildningen genomgår en kraftig kvantitativ expansion har kristdemokraterna länge ansett att det behövs fler knutpunkter i universitets- och högskolenätverket.
Vi stöder målet om att tilldela fasta forskningsresurser till alla högskolor. Det är dock en utveckling som måste ske gradvis. En utbyggnad med syfte att ge fler högskolor fasta forskningsresurser bör ske i en takt och på ett sätt som garanterar att kvaliteten upprätthålls. Regeringens förslag tillgodoser inte detta. Utredningen RUT-93 uttryckte farhågor att det inte vid alla högskolor finns kompetenta organ för att genomföra den vetenskapliga kvalitetsprövning som måste ägnas användningen av alla forskningsresurser. Uppbyggnaden av goda forskningsmiljöer tar tid och kräver långsiktighet. Ansvaret för fasta forskningsresurser kan inte ges generellt utan kan bara fördelas till de lärosäten som uppnått en viss organisatorisk nivå. Den resurssituation som föreligger idag kräver en mycket omsorgsfull prioritering för att utbyggnaden skall lyckas.
Vad det gäller regeringens förslag till fördelning av forskningsresurser är det oklart efter vilka principer tilldelningen skett. Vissa högskolor får så stora belopp att man kan ifrågasätta om dessa resurser verkligen kan utnyttjas optimalt, medan andra högskolor inte får något eller mycket ringa tillskott. Särskilt anmärkningsvärt är det att Högskolan i Dalarna och Högskolan i Skövde inte beviljats något tillskott alls fram till 1999. Underlaget för medelstilldelningen är inte tillräckligt för att riksdagen skall kunna göra en bedömning av relevansen. Regeringen bör här återkomma med bättre underlag för medelsanvisningen.
Det är viktigt att påpeka att regeringen i sitt förslag har utrymme för fasta forskningsresurser p.g.a. att man vill ta över förvaltningen av forskningsstiftelsernas medel, vilket vi motsätter oss. Då man i förslaget räknar med dessa medel ger man sken av en större satsning på forskning än vad som egentligen är fallet, eftersom det ger en budgetförstärkning på bekostnad av forskningsstiftelsernas fristående verksamhet. Vi anser att stiftelserna även i fortsättningen bör få förvalta och distribuera sina medel utan statlig inblandning. Detta utvecklas vidare i en separat motion. Regeringen föreslår en genomsnittlig nedskärning med ca 250 miljoner eller 14 % av anslagen till Forskningsrådsnämnden, forskningsråden och rymdforskningen 1997 vilket man vill kompensera genom att konfiskera forskningsstiftelsernas medel. Eftersom vi inte kan acceptera det avsätter vi i vårt budgetförslag 250 miljoner mer än regeringen till Forskningsrådsnämnden, forskningsråden och rymdforskningen.
Vi har i tidigare motioner föreslagit att man bör ta fram bedömningsgrunder till stöd för att avgöra vilka högskolor som bör ges fasta forskningsresurser och inom vilka områden. Vi ser den prövning som görs av högskolor innan de ges rätt att inrätta professurer som en del i detta.
Informationsteknik i undervisningen
Kreativ utbildningsmiljö och höga kvalitetskrav förutsätter ett nära samband mellan grundutbildning och forskning. Detta ställer krav inte bara på en väl genomtänkt organisation, utan också på den fysiska högskolemiljön och på tillgången till exempelvis bibliotek och annan forskningsutrustning. Närheten studenter och lärare emellan och närheten till bibliotek kan idag på ett förtjänstfullt sätt kompletteras med ett elektroniskt informationsnät. Detta skapar förutsättningar för effektiv kommunikation och ger tillgång till värdefulla informationsbaser. Informationstekniken kan dock inte ersätta samspelet mellan lärare och studenter och studenter emellan. I budgetpropositionen uttrycks en vilja att skapa forskningscentra långt ifrån nuvarande stora och väletablerade forskningscentra. Man anser att IT gör dessa nya centra "oberoende av omedelbar närhet till forskningsbibliotek, arkiv, nationella och internationella föreläsare." Vi anser att man måste undvika att isolera forskningscentra. IT kan vara ett hjälpmedel, men det krävs också en dialog, t.ex. i seminarieform, mellan olika centra. Regeringen menar också att IT leder till att fler studerande kan ges möjlighet till distansundervisning. Även här anser vi att man bör komma ihåg att det krävs en interaktion mellan lärare och elev för att skapa en akademisk miljö. Distansundervisning är ett bra alternativ till andra utbildningsformer förutsatt att det finns kompetenta handledare som följer studierna och som fungerar som länk mellan lärare och studenter. Slutsatsen måste bli att IT är ett bra hjälpmedel som dock aldrig kan ersätta den personliga kontakten.
Vuxenutbildning
Regeringen talar i sin proposition om 100 000 nya utbildningsplatser inom vuxenutbildningen. Vid närmare analys av förslaget framgår dock att en stor del av dessa platser existerar redan idag under benämningen "arbetsmarknadsbetingade satsningar". Eftersom vi anser att utbildningssatsningar måste vara långsiktiga stöder vi regeringens förslag om att göra tillfälliga platser till permanenta. Liksom vad gäller för högskolans utbyggnad anser vi dock att utbyggnaden av vuxenutbildningen måste ske i en något lugnare takt än vad regeringen föreslagit, så att inte kvaliteten blir lidande.
De tre utbildningsformerna komvux, folkhögskola och studieförbund kompletterar varandra och erbjuder på så sätt ett stort inslag av valmöjligheter för vuxenstuderande. När behovet av utbildningsplatser ökar är det därför viktigt att alla dessa tre får ta del av utökningen. Folkhögskolor och studieförbund skiljer sig i sin utformning från komvux, vilket innebär att de lockar till sig andra grupper av studerande. Bland annat har dessa utbildningsformer lyckats nå ut till invandrare och funktionshandikappade. Andelen kvinnor har också varit hög, cirka 60 %. Kvaliteten på dessa utbildningar har visat sig vara hög. Detta påpekade vi i vår motion med anledning av regeringens vårproposition och föreslog en omfördelning av medel till förmån för folkhögskolorna och studieförbunden. Nu föreslår regeringen en utökning av antalet platser med 10 000 per år till folkhögskolan vilket vi välkomnar. I budgetpropositionen föreslår regeringen samtidigt en besparing om 100 miljoner kr på anslaget till folkbildning. Vi kristdemokrater avvisar denna besparing vilket framgår av en särskild motion som behandlar utgiftsområde 17.
Lärare och pedagogisk förnyelse
Lärarnas betydelse för skolans utveckling kan inte nog understrykas. Kurslitteratur och kursplaner kan vara väl utvalda men utan välutbildade och entusiastiska lärare blir det samlade utbildningsresultatet ändå mycket dåligt. Lärarutbildningens kvalitet är därför avgörande. Vi välkomnar därför regeringens förslag om initiativ för att höja kvaliteten.
Även förslaget om att bredda rekryteringsbasen får vårt stöd.
Satsningar på att öka rekryteringen av studenter med invandrarbakgrund ser vi som något positivt, men vi efterlyser samma ambition när det gäller att öka rekryteringen av män till lärarutbildningen.
Lärarbristen på våra universitet och högskolor har länge påtalats, men regeringen verkar inte ta situationen på allvar. Avsaknaden av långsiktighet i regeringens högskoleutbyggnad har gjort det svårare att rekrytera och behålla kompetenta lärare. Antalet lärare har långt ifrån ökat i samma takt som antalet studenter. Mellan 1986 och 1995 växte antalet helårsstudenter med 72 % medan lärarantalet under samma tid växte med endast 26 %. Värst är situationen på de små och medelstora högskolorna, som samtidigt föreslås stå för den största ökningen av antalet utbildningsplatser. Där är antalet disputerade lärare endast 21 procent att jämföra med 66 procent vid universiteten och fackhögskolorna.
Kristdemokraterna har länge argumenterat för vikten av pedagogisk förnyelse och inte minst vikten av pedagogiskt skickliga lärare inom den högre utbildningen. Vi menar att lärarna borde uppmuntras att genomgå olika former av pedagogiska kurser samt att undervisning bör ges ett högre meritvärde än vad som är fallet idag.
Det kan vara svårt att få utrymme för pedagogisk förnyelse och satsa på utvecklingen av nya undervisnings- och examinationsformer när lärarsituationen är ansträngd.
Grundutbildningsrådet som regeringen för en kort tid sedan ville lägga ned spelar en betydelsefull roll för uppkomsten och finansieringen av utvecklingsprojekt inom undervisningens och pedagogikens område.
Förslaget om att av universitet och högskolor kräva en redovisning av omfattningen av och innehållet i det pedagogiska reformarbetet samt insatserna för lärarnas fortbildning och vidareutbildning, både vad det gäller pedagogiska frågor och jämställdhet, ser vi kristdemokrater som positivt.
Vi föreslår vidare att resurser avsätts och fördelas till något eller några lärosäten för att på försök införa en propedeutisk kurs med bl.a. kunskaps- och vetenskapsteori samt etik.
Jämställdhet
Högskolan har en viktig uppgift i arbetet med att skapa ett i verklig mening mer jämställt samhälle. De som leder undervisning, forskning och institutioner har ett ansvar att skapa en miljö som ger likvärdiga villkor för kvinnor och män. Jämställdheten är viktig inte bara ur rättvisesynpunkt; även kvaliteten blir eftersatt när kvinnors perspektiv och erfarenheter inte tas tillvara i tillräcklig grad. Undervisningen måste också bättre tillvarata de skillnader som finns mellan könen. Idag utgör mannen ofta norm och utbildningen är alltför sällan uppbyggd så att den passar både män och kvinnor i lika hög grad. Högskolan, och även skolan i allmänhet, måste ha som mål att motverka traditionella könsroller men medverka till att bekräfta könsidentiteter.
Könsfördelningen i högskolans forskar- och lärarkår är mycket ojämn. För att råda bot på denna snedfördelning behövs flera olika typer av åtgärder. När man nu måste rekrytera många nya lärare bör detta utnyttjas för att åstadkomma en jämnare könsfördelning inom lärarkåren.
Ett av de problem som gör att många kvinnor inte vågar ta steget in i en forskarutbildning är svårigheten att kombinera högre studier med föräldraskap. En förebyggande åtgärd vore att i utökad grad ge doktorander anställning på doktorandtjänster.
Ytterligare en aspekt som understryker vikten av ökad jämställdhet är att den ojämna könsfördelningen inom högre utbildning också är den viktigaste orsaken till sexuella trakasserier. Vi har i tidigare motioner, senast i motion 94/95:455 Högskolans jämställdhetsplaner, begärt en ny lagstiftning för att skydda studerande mot trakasserier.
Internationalisering
Kristdemokraterna ser i likhet med regeringen positivt på de initiativ som EU-kommissionen tagit till förbättringar av systemen för ömsesidigt erkännande av examina. I Sverige återstår en del att göra. Kristdemokraterna anser till exempel att invandrare, med akademisk eller annan kvalificerad utbildning, efter ankomsten till Sverige skall få sin utbildning jämförd med motsvarande svensk och erbjudas delta i kompletterande utbildning och i speciella kurser i svensk yrkesterminologi.
EU:s insatser på utbildningsområdet bör i övrigt begränsas till att främja rörlighet och utbyte, inte till att harmonisera utbildningssystemen. Utbytesprogrammet Erasmus (som fr.o.m. 1995 ingår i det nya utbildningsprogrammet Socrates) har t.ex. haft mycket positiva effekter på studentutbyte och utlandsstudier. De nya kontaktnäten med de öst- och centraleuropeiska länderna, bl.a. genom det s.k. TEMPUS-programmet, måste underhållas och utvecklas. I Sveriges fall är framför allt kontakten med institutioner i Baltikum av intresse, vilket gör Östersjösamarbetet till ett viktigt instrument. Utbytesprogram med länder utanför Europa bör också främjas. EU har också instiftat ett antal framgångsrika forskningsprogram som har lett till ett utökat forskarutbyte och gemensamma forskarsatsningar.
Livslångt lärande
Allt snabbare samhällsförändringar gör det svårt för unga studerande att bilda sig en uppfattning om vad som väntar dem efter studierna, vad beträffar arbetsmarknaden. Många av de utbildningar som erbjuds idag riskerar också att vara mindre relevanta i framtiden.
Det blir i det läget allt viktigare att vidareutveckla de utbildningsformer som ger möjlighet att bygga på kunskaper allteftersom förändringar sker. Studietiden bör i allt högre grad sträcka sig genom hela livet och inte bara fram tills dess att arbetslivet börjar. Som tidigare nämnts är distansutbildning en av de former som ger möjlighet till studier i flera olika, fritt valda skeden av livet. Även andra studieformer som fristående kurser, deltidskurser, kvällskurser och sommarkurser kan räknas in i samma kategori och bör därför främjas.
Möjligheter till deltids- och distansstudier måste vara goda liksom till återkommande utbildning och fortbildning. En möjlighet att främja vidareutbildning som vi kristdemokrater sedan tidigare föreslagit och som vi avsätter medel till i vårt budgetförslag är s.k. personliga utbildningskonton. Genom att tillåta skatteavdrag för avsatt kapital till ett utbildningskonto ges fler möjlighet och motivation att läsa vidare, vilket leder till en höjd utbildningsnivå. Detta utvecklas vidare i vår skattepolitiska motion.
Rättssäkerhet
Studenternas rättssäkerhet behöver stärkas inom flera områden, till exempel när det gäller antagningsfrågor, examinationsfrågor, rätten att tentera och förekomsten av olika avgifter inom högskolan. Ju större den lokala friheten är desto viktigare är det att studenterna har möjlighet att få sin sak prövad. En översyn av detta bör snarast genomföras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den centrala styrningen av högskolan normalt skall ske i form av målsättningar och ej genom regler och direktiv,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den centrala regleringen av antagningsförfaranden bör begränsas till att gälla krav på mångfald och jämställdhet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten utöver vad som gäller i dag dessutom skall garantera avgiftsfri högre utbildning och främja ett nationellt utbildningsutbud,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att universitet och högskolor skall åläggas informationsplikt om sina kurser och utbildningar till den myndighet som har informationsansvar för landets högre utbildning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om humanioras betydelse i högskoleutbildningen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att studieorganisationen bör erbjuda studenterna stor ämnesfrihet och ge utrymme för personliga kombinationer,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begränsa antalet nya utbildningsplatser i högskolan 1997-99 till 22 500 som skall vara permanenta,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de s.k. N/T-platserna,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av en högskoleutbildning i varje län,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att forskningsutbytet mellan de regionala högskolorna och universiteten måste ges förutsättningar att utvecklas,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fasta forskningsresurser,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett bättre underlag för medelstilldelningen av forskningsresurser,
13. att riksdagen avslår regeringens förslag om en neddragning med 14 % av anslagen till Forskningsrådsnämnden, forskningsråden och rymdforskningen,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om informationstekniken i undervisningen,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla de tre utbildningsformerna komvux, folkhögskola och studieförbund får ta del av nya anslag till vuxenutbildningen,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lärarbristen på våra universitet och högskolor,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av pedagogisk förnyelse inom den högre utbildningen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att på försök införa en propedeutisk kurs med bl.a. kunskaps- och vetenskapsteori samt etik vid något eller några lärosäten,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skolan måste ha som mål att motverka traditionella könsroller men medverka till att bekräfta könsidentiteter,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en jämnare könsfördelning inom lärarkåren,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i utökad grad ge doktorander anställning på doktorandtjänster,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studenternas rättssäkerhet,
23. att riksdagen med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anvisar anslagen under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning:
Anslag Regeringens förslag Anslagsförändring
tusental kronor
B Universitet och högskolor
18 288 901 -560 000
D 1-11 FRN, forskningsråden
och rymdforskning
1 520 654 +250 000
Stockholm den 4 oktober 1996
Inger Davidson (kd)
Rolf Åbjörnsson (kd) Åke Carnerö (kd) Holger Gustafsson (kd) Ingrid Näslund (kd) Chatrine Pålsson (kd) Fanny Rizell (kd) Tuve Skånberg (kd)