Antalet studieplatser vid universitet och högskolor har successivt ökats under de senaste åren. Regeringen föreslår en ytterligare ökning om 30.000 platser i årets propositioner. Allt talar för att ytterligare ökningar av studerande vid högskolor och universitet är att vänta i framtiden. Tanken att allt fler människor skall få tillgång till högre utbildning är god och ligger i linje med de analyser som visar att arbetsmarknaden ställer allt större krav på utbildning.
Det påpekas också i regeringens propositioner om den ökade högre utbildningen att det ökade intaget ställer ökade krav på lärarnas pedagogiska kompetens. Man föreslår att pedagogisk skicklighet skall väga tungt vid tillsättning av akademiska tjänster. Precis samma krav har rests tidigare när den gamla realskolan genom enhetsskolans införande skulle göras tillgänglig för alla liksom nu senast vid den nya gymnasiereformen. Liksom tidigare kommer detta krav för sent, kravet på ändrade lärarfunktioner väcks när eleverna redan sitter på sina nya platser. Av flera skäl kan man tro att situationen när det gäller nya och stora studerandekategorier i universitetsstudier är speciellt problematisk. Ett skäl är naturligtvis att vi redan idag har brist på ämneskompetent personal för den lägre undervisningen vid högskolorna. Kravet på pedagogisk skicklighet är något av ett understatement. Sanningen är nog den att med de nya grupper av studerande som skall få en god universitetsutbildning så krävs helt nya undervisningsmetoder och stora organisatoriska förändringar. Mycket talar för att undervisningen t.ex. måste individualiseras på ett sätt som aldrig tidigare förekommit i universitetens grundutbildning.
Mot denna bakgrund förefaller behovet av professionella lärare i universitetens och högskolornas grundutbildning vara mycket stort. Det känns nästan underligt att behöva konstatera att någon högskollärarutbildning eller lärarutbildning för vuxenstudier egentligen inte finns. Att lärarutbildad personal skall finnas på grundskolan och gymnasiet men inte på grundutbildningen i högskolan är en kvarleva sedan den gamla tidens små universitet med en typ av elitutbildning med små krav på genomströmning och stora utslagningskvoter. Behovet av skickliga lärare för vuxenutbildning kommer att vara mycket stort i ett samhälle som satsar på livslångt lärande. Vi föreslår att lämpliga former för lärarutbildning för högskolelärare och lärare inom andra vuxenutbildningar snarast utreds med målet att sådana utbildningar startas redan från 1998. Det skall då handla om ordentligt sammanhållna lärarutbildningar där studierna genomgående är förlagda nära praktikplatser och där undervisningen varvas med praktiska övningar. Kärnan i lärarkåren för dessa utbildningar skall utgöras av skickliga lärare med lång erfarenhet av vuxenundervisning och med ett vitalt intresse för vuxenundervisningens metodik. Det bör redan nu sägas ifrån att en dylik lärarutbildning skall vara väl sammanhållen och absolut inte plottras sönder med inslag från en rad universitetsinstitutioner som gör anspråk på att ha vetenskaplig kompetens av värde för vuxenundervisning. Den nya lärarutbildningen får inte göra om de nuvarande lärarutbildningarnas misstag utan skall vara väl sammanhållna egna utbildningar med egen personal, egna lokaler och goda praktikmöjligheter.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättande av en högskollärarutbildning.
Stockholm den 7 oktober 1996
Gunnar Goude (mp)
Kia Andreasson (mp) Barbro Johansson (mp) Per Lager (mp) Gudrun Lindvall (mp) Annika Nordgren (mp) Roy Ottosson (mp)