Alla är överens om att en högskola/universitet är av mycket stor betydelse för en regions utveckling. Tillgången på arbetskraft med högskoleutbildning, särskilt inom det tekniska och naturvetenskapliga området, men även, och detta i allt större utsträckning, inom design, informationsteknologi, språk och ekonomi avgör om regionens näringsliv och offentlig sektor skall klara den snabba övergång till mer kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster son nu pågår med rasande fart. Om inte dessa förutsättningar finns är alternativet stagnation, hög och växande arbetslöshet och samhällelig nedgång.
Sjuhäradsbygden med sina närmare 200.000 invånare befinner sig nu i en mycket farlig situation. Bygdens närinsliv domineras av företag med mycket låg andel högskoleutbildade. Om inte grundläggande förutsättningar finns för en snabb nyrekrytering av mer kvalificerad arbetskraft och inte minst omfattande vidareutbildning av redan anställda är riskerna uppenbara att dessa företag slås ut i konkurrensen med låglöneindustrier på andra håll i världen, inte minst i Baltikum.
Arbetslösheten i Borås kommun (15,6 %) är redan nu betydligt högre än riksgenomsnittet. Den av regeringen föreslagna nedläggningen av Älvsborgs regemente kommer att leda till ytterligare påfrestningar. Sjuhäradsbygden är, vad gäller högskoleutbildade invånare, illa rustad att möta de utmaningar som vi nu kan se framför oss. Utbildningsnivån är, i ett nationellt perspektiv, låg och utbildningsbehoven stora. Enligt SCB:s senaste uppgifter är andelen personer i den vuxna befolkningen med 3-årig högskoleutbildning eller mer bara 7 % i Sjuhäradsbygden jämfört med 12 % i landet.
Samtidigt som utbildningsnivån är låg så är också utbudet av högre utbildning litet. Antalet högskoleplatser i Sjuhäradsbygden var 1994/95 1,4 platser per 100 invånare och kommer att stiga till 1,7 om regeringens förslag i budgetpropositionen genomförs. Eftersom flera stora utbildningsprogram vid Högskolan i Borås, HB, har en utpräglad nationell rekrytering, t.ex. biblioteks- och informationsvetenskap och de textila utbildningarna, så understryks utifrån dessa utgångspunkter bygdens problem i detta avseende.
Andelen nybörjare vid Högskolan i Borås ligger klart under riksgenomsnittet. Detta beror inte på ett svagt intresse för utbildning. Inför höstterminen 1996 gick det nästan tre behöriga förstahandssökande per plats till utbildningsprogrammen vid HB. Andelen sökande till HB har de senaste åren ökat väsentligt mer än riksgenomsnittet. Detta gäller också de tekniska och naturvetenskapliga utbildningarna. Vid antagningen hösten 1996 tvingades Högskolan i Borås avvisa 2.300 kvalificerade förstahandssökande.
Högskolan i Borås har ansträngt sig så mycket det gått för att möta den stora tillströmningen av sökande. Under treårsperioden 1993/94-1995/96 har HB gjort en överprestation på 54 miljoner kronor. Detta är mer än 20 procent mer än HB får ersättning för. Denna stora överprestation har gjorts möjlig genom ett mycket effektivt resursutnyttjande och en utomordentligt stram budget vad gäller administrativa kostnader. Ett aktivt stöd från regionens näringsliv, såväl vad gäller utrustning som direkt ekonomiska bidrag, har spelat en stor roll. Högskolan har dessutom haft ett ackumulerat överskott från tidigare. Huvuddelen av detta överskott förbrukas under innevarande läsår.
Mätt i antal studerande uppgick HB:s överprestation 1995/96 (tolv månader) till cirka 500 helårsstuderande. Överprestationen beräknas till samma nivå det nu pågående läsåret.
En stor del av överprestationen har skett inom det tekniska området. Högskolan i Borås, har, som vi redan nämnt, inte haft några svårigheter att fylla samtliga platser på sin högskoleingenjörsutbildning. Tvärtom - tillströmningen av kvalificerade sökande har varit så stark att HB efter flera års överintagningar hösten 1996 kan redovisa inte mindre än 229 fler registrerade än det planeringstal som utgjort grunden för beräkningen av takbeloppet 1995/96. Överprestationen på detta delområde är hela 57 %. En orsak till detta är att utbildningen i Borås har upplevts som attraktiv för många sökande.
Man skulle kunna befara, att en så kraftig överprestation som skett vid HB, som vi här redovisat, skulle gå ut över kvalitén. Så är inte fallet. Tvärtom fick högskolans kvalitetsarbete mycket goda omdömen vid Högskoleverkets granskning våren 1996.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att grundutbildningen vid Högskolan i Borås skall byggas ut med 300 helårsplatser 1997 och ytterligare 300 platser 1999.
Av 1997 års platser, 300, utgör 255 platser en permanentning av de tillfälliga platser finansierade av arbetsmarknadspolitiska medel som HB tilldelats för 1995/96. Regeringen skriver vidare att högskolorna inte längre bör göra överintag utan anpassa sig till de takbelopp som anvisats. För HB innebär också detta problem eftersom man tidigare gjort väsentliga "överprestationer" som vi skildrat ovan.
Även när det gäller anslaget till forskning har Högskolan i Borås i förslaget tilldelats relativt liten utbyggnad. Vår bestämda uppfattning är att vid framtida beredning och ställningstagande i dessa frågor bör övervägas om ej anslaget för forskning vid Högskolan i Borås bör prövas.
Tillgången på studentbostäder i Borås är mycket god.
Samarbetet mellan Högskolan och Borås och övriga Sjuhäradskommuner fungerar utomordentligt bra.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att den högre utbildningen utvärderas löpande för att på bästa sätt kunna möta framtida utbildningsbehov,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningsresurser.
Stockholm den 4 oktober 1996
Arne Kjörnsberg (s)
Sonja Fransson (s) Berndt Ekholm (s)