Enligt forskningspropositionen skall Rådet för forskning om universitet och högskolor upphöra som självständig myndighet. Med det försvinner också den kontaktskapande och kunskapsuppbyggande verksamhet som fullgjorts med stor framgång. Det finns naturligtvis anledning att se över och förändra rådets organisation och arbetssätt. Men regeringens förslag innebär att rådet läggs ner. Detta är enligt ett stort antal centrala företrädare inom högskole- och forskningssektorn både en intellektuell olycka och ett rent slöseri såväl med befintliga resurser som med en mödosamt och systematiskt uppbyggd kompetens. Inte minst det internationella samarbetet har fungerat väl. Eftersom regeringen inte bestrider rådets kvaliteter och relevans framstår nedläggningsförslaget som obegripligt.
Det har framskymtat två skäl till nedläggningsförslaget. Dels en principiell motvilja mot alltför små myndigheter, dels även en allmän och opreciserad tveksamhet beträffande den sektoriella forskningens kvalitet och brist på konkurrensutsatthet.
Företrädare för rådet självt har klargjort att man ingalunda motsätter sig ett inordnande i ett lämpligt, större administrativt sammanhang. Det närmast till hands liggande lösningen vore att rådet återgick till att vara en självständig enhet inom sektorns centrala myndighet, Högskoleverket. Erfarenheterna från den period då Rådet var ett självständigt, sektorstyrt FoU-program inom UHÄ, visar att en sådan institutionell ordning ingalunda hindrade Rådet att bygga upp en välfungerande uppskattad verksamhet.
Inordningen i Högskoleverket avser att bevara den institutionella stabilitet, den kvalificerade forskningsanknytningen och den flexibilitet som varit för- utsättning för Rådets framgångsrika, nationella och internationella nätverks- arbete inom detta för samhället viktiga kunskapsområde.
Av denna anledning bör fortsättningsvis rådets verksamhet inte upphöra utan ingå som en självständig del av Högskoleverket. Kostnaderna för detta bör rymmas inom Högskoleverkets budget.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Rådet för forskning om universitet och högskolor blir en självständig del inom Högskoleverket.
Stockholm den 7 oktober 1996
Karin Israelsson (c)