Förslag att starta civilingenjörsutbildning i mellersta Norrland har lämnats av Mitthögskolan och dess föregångare sedan mitten på 80-talet. Förslagen har erhållit starkt stöd från både näringslivet i regionen och regionala myndigheter. Framgången för förslagen har emellertid begränsats till relativt kraftiga satsningar på teknisk och naturvetenskaplig utbildning. Detta har medfört att Mitthögskolan nu har den största naturvetenskapligt tekniska sektorn bland de mindre och medelstora högskolorna.
Huvudanledningen till förslagen att förlägga civilingenjörsutbildning till Mitthögskolan har varit företagens svårigheter att rekrytera civilingenjörer. Fler civilingenjörer och teknologie doktorer i regionen skulle också på sikt kunna öka förädlingsgraden, d.v.s. arbetsinnehållet i de produkter som exporteras från mellersta Norrland. Ett annat skäl har varit att det geografiska avståndet, för studenter och företag, till civilingenjörsutbildning och teknisk forskning, är störst i mellersta Norrland.
Mitthögskolan kan starta civilingenjörsutbildning om en prövning av Högskoleverket utfaller positivt. Förutsättningar för ett positivt resultat är bl.a. rätt lärarkompetens och en lämplig forskningsmiljö. Mitthögskolan har en hög andel forskarutbildade lärare inom det naturvetenskapligt tekniska området. Cirka 50 % av lärarna har en forskarutbildning vilket är i nivå med universiteten och de tekniska högskolorna. Däremot behöver forskningen få en större volym för att en examensprövning av Högskoleverket skall utfalla positivt för Mitthögskolan.
I budgetpropositionen för 1997 föreslås att Mitthögskolan får den största ökningen vad gäller utbildning. Hälften av ökningen skall ligga inom det naturvetenskapligt tekniska området. Detta förstärker Mitthögskolans särställning inom naturvetenskap och teknik bland de mindre och medelstora högskolorna.
När det gäller forskningsresurser får emellertid Mitthögskolan i budgetpro- positionen klart sämre resurser än andra mindre och medelstora högskolor. Nedanstående tabell visar forskningsresurserna uttryckt i kvoten forsknings- kronor per utbildningskrona för några högskolor och universitet.
Högskola/universitet
Kvot (%)
HV 15
Hör 13
Hka 12
MH 10
HK/R 19
HH 18
H Sö 15
KTH 78
UmU 79
De högskolor som har en hög kvot kommer att ha bättre förutsättningar att starta utbildning på magisternivå än andra högskolor. Vidare kommer det att vara än svårare för högskolor med en tung naturvetenskaplig-teknisk utbildning att kunna starta teknologie magister- och civilingenjörsutbildning eftersom naturvetenskaplig och teknisk forskning kräver ca 50 % mer resurser per utbildningskrona än t.ex. samhällsvetenskaplig forskning.
För att möjliggöra för Mitthögskolan att starta fler program som leder fram till teknologie magister- och civilingenjörsexamen föreslås en ytterligare förstärkning av Mitthögskolans forskningsresurser för naturvetenskap och teknik.
En framtida civilingenjörsexamen vid Mitthögskolan bör innehålla dels väl etablerade grenar, med utbildningar som tillfredsställer basindustrins behov, dels vara inriktad mot nya teknikområden. Civilingenjörer i maskin-, kemi- och elektroteknik samt industriell ekonomi tillhör de etablerade grenarna. Nya teknikområden är t.ex. ekoteknik och medieteknik.
Eftersom Mitthögskolans omgivning har stort intresse av att det startar en civilingenjörsutbildning så föreslås en samfinansiering av de extra forskningsresurserna till naturvetenskap och teknik vid Mitthögskolan under den närmaste treårsperioden. Statens andel bör motsvaras av en minst lika stor andel från kommuner och lokalt näringsliv.
Följande resursförstärkning med statliga medel föreslås: 1998 forskning + 5 miljoner kronor
1999 forskning + 10 miljoner kronor
Detta förslag innebär att forskningsresurserna för Mitthögskolan efter treårsperioden ligger 15 miljoner kronor högre än regeringens förslag. Efter treårsperioden bör den nyetablerade forskningen vara av en sådan kvalitet att den kan konkurrera om t.ex. forskningsrådsmedel vilka kan ersätta kommunernas forskningsstöd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om civilingenjörsutbildning vid Mitthögskolan.
Stockholm den 7 oktober 1996
Erik Arthur Egervärn (c)