Inledning
Göteborgs universitet har i årets "fördjupade anslagsframställning" äskat medel för en förlängd och delvis förändrad filmutbildning vid Högskolan för fotografi och film vid Göteborgs universitet. Regeringen och Utbildningsdepartementet har dock ej tagit hänsyn till anslagsframställningen trots att förslaget stöds av yrkesverksamma inom film- och TV-branschen så som Sveriges Television, Svenska Teaterförbundet, Svenska Fotografernas Förbund, Göteborgs Film Festival och Film i Väst.
Ny utbildning för fotografer behöver förlängas
Vid Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg skapades för några år sedan en utbildning för filmfotografer och klippare. Utbildningen som till en början inriktades på att täcka den regionala efterfrågan på dessa yrkeskategorier, är idag tvåårig med främst teknisk/hantverksmässig inriktning. Sedan ett år tillbaka har utbildningen i större utsträckning inriktats på kort- och dokumentärfilmares utbildningsbehov och med en pedagogik som i mindre grad begränsar den nuvarande "yrkesskolekaraktär" och mer är likvärdig med andra konstnärliga utbildningar på högskolenivå.
För att utbildningen skall kunna bli effektiv och ge eleverna fördjupad kunskap både vad gäller filmisk gestaltning samt produktionsvillkoren som gäller inom film- och TV-området måste utbildningen förlängas från två till tre år. Det är en utomordentlig fördel att filmutbildningen finns integrerad i Högskolan för fotografi och film, Sveriges enda utbildning för stillbildsfotografer på högskolenivå. Inom ramen för Göteborgs universitet finns redan en uppbyggd struktur för att utveckla ett samarbete med Teater- högskolan, Musikhögskolan, Journalisthögskolans radio och TV-utbildning i Göteborg.
Med tanke på västra Sveriges allt större satsningar på film och TV- produktion och att nya produktionsbolag etablerar sig i regionen är det naturligt att det också finns en filmutbildning på högskolenivå. Flera av Sveriges namnkunnigaste och internationellt erkända dokumentär- och kortfilmare är också bosatta i Göteborgsområdet. De är intresserade av att som pedagoger och handledare föra sitt kunnande vidare till yngre generationer. Det nuvarande breda samarbetet mellan filmutbildningen och Göteborgs Film Festival (Sveriges nationella filmfestival och Nordens största) skulle också kunna fördjupas.
Värna gammal kulturtradition - satsa på filmen
Den svenska kort- och dokumentärfilmen har en lång konstnärlig tradition. I många år har den internationellt varit den mest uppmärksammade filmen. En förlängning av utbildningen med en inriktning på kort- och dokumentärfilm skulle värna om tradition, kvalitet och mångfald och vara ett utmärkt komplement till den utbildning som redan finns inom ramen för Dramatiska Institutet.
Göteborgs universitets äskande ligger helt i linje med regeringens proposition om kulturpolitik, som framhåller vikten av stöd för kvalitativ film och TV samt regionala satsningar på film och TV- produktion. De motiveringar som Utbildningsdepartementet anför för utvidgningen av utbildning av TV-producenter vid Högskolan i Malmö kan också anföras som stöd för Göteborgs universitets ansökan avseende högskolan för fotografi och film.
Den planerade utbildningen i Göteborg skulle innebära att elevantalet höjs från idag 9 elever som går två år till 6 elever som tas in varje år och går 3 år. Inom en sexårsperiod skulle alltså antalet utbildade öka från nuvarande 27 till 36 stycken. Detta är helt rimligt mot bakgrund av bildmedlets ökade betydelse och arbetsmarknadens förväntade behov.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förändring i Utbildningsdepartementets anslag som dels möjliggör en ett års förlängning, dels en fördubbling av antalet platser på kort- och dokumentärfilmsutbildningen vid Göteborgs universitet.
Stockholm den 7 oktober 1996
Eva Flyborg (fp) Elver Jonsson (fp)