På basis av två utredningar om ökad samverkan mellan högskolor/universitet och det omgivande samhället, har regeringen lagt fram förslag om en ändring av högskolelagen, på så sätt att denna samverkan formellt blir till en tredje uppgift för lärosätena. Detta initiativ är både angeläget och riktigt.
I såväl utredningsförslagen som regeringens proposition kan man dock utläsa att tyngdpunkten i samverkanssträvandena ligger i gränssnittet hög- skola/näringsliv. Det är förståeligt eftersom det i denna relation finns potential för framväxt av nya företag, ökad sysselsättning med mera. Jag menar dock att den ökade samverkan måste omfatta högskolans samverkan med hela det omgivande regionala samhället. För en balanserad regional - och ur social och ekonomisk synvinkel - gynnsam utveckling, är det viktigt att samverkansuppgiften utsträcks från näringslivet till arbetslivet. Till det senare räknar jag (förutom näringslivet) den offentliga sektorns olika verk- samheter (vård, omsorg och utbildning) och de fackliga organisationerna. Lokalt och regionalt finns hos kommuner, landsting och fackliga organisationer stora behov av ny kunskap, vetenskapligt prövade metoder och tillförsel av ny kompetens. På samma sätt kan dessa delar av det omgivande samhället bidra med erfarenheter och nya angelägna problemområden och frågeställningar.
Med anledning av detta bör det till varje högskola i landet knytas en sam- rådsgrupp bestående av relevanta företrädare för det omgivande samhället. Viktigt är att samrådsgrupperna har en stark regional prägel och förankring. I samrådsgrupperna skall finnas företrädare för högskolan, studenterna, regionens näringsliv, de fackliga organisationerna samt lokala och regionala myndigheter. Som framgår av namnet bör dessa grupper ha en rådgivande funktion och hållas skilda från den mer formella ledningen och styrningen av högskolan. Kreativa och engagerade samrådsgrupper vid de nya högskolorna kan bli den resurs som mest verksamt bidrar till att göra de nya högskolorna till än mer dynamiska krafter för den framtida utvecklingen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av samrådsgrupper i syfte att utöka utbytet mellan arbetsliv och högre utbildning.
Stockholm den 7 oktober 1996
Magnus Johansson (s)