Institutet för social ekonomi
Mitthögskolan i Östersund beslöt 1993-04-06 uppdra till Kooperativ utveckling att utreda förutsättningarna för att utveckla området social ekonomi. Speciellt skulle den sociala ekonomins möjligheter att skapa nya arbetstillfällen studeras samt möjligheterna att ta del av europeiska erfarenheter.
Hösten 1993 startade ett treårigt projekt inom ramarna för verksamheten vid Kooperativ utveckling med stöd från Beredningen (C 1993:A) för främjande av den ideella sektorns utveckling och Länsstyrelsen i Jämtlands län. Projektet fick namnet Institutet för social ekonomi. Till projektet kopplades en referensgrupp med representanter från Civildepartementet, Glesbygdsverket, Institutet för regionalforskning, Mitthögskolan, Läns- styrelsen i Jämtlands län, Landstings- och Kommunförbund, Kooperativa Institutet och Folkrörelserådet.
Den sociala ekonomin kan beskrivas vara medborgarnas ekonomiska och demokratiska samverkan där medlemmarnas och samhällets behov är grunden för engagemanget. Det kan t ex vara ny och gammal kooperation, byutvecklingsgrupper och föreningsliv. Begreppet används i allt fler länder för att beteckna en demokratisk och solidarisk ekonomisk sektor.
Det bör nu bildas en egen juridisk person i form av en ideell förening med namnet Institutet för social ekonomi. Medlemmar i föreningen avses vara Glesbygdsverket, Institutet för regionalforskning, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Mitthögskolan, Kooperativ utveckling i Jämtlands län och Swedecoop. Föreningen skall ledas av en styrelse med en representant för varje medlem.
Föreningen Institutet för social ekonomis ändamål skall vara att beskriva, utveckla, stimulera och underlätta:
- den sociala ekonomins förmåga att skapa nya arbetstillfällen - - den sociala ekonomins betydelse för samhällelig och regional utveckling - - den sociala ekonomins betydelse för kvinnors företagande - - den sociala ekonomins roll i förnyelsen av den offentliga sektorn - - erfarenhetsutbyten i Sverige och internationellt. - Föreningens huvudsakliga verksamhetsinriktning avses vara forsknings- och informationsverksamhet.
Det skall vara en central och övergripande uppgift för institutet att tydlig- göra hela bilden av den sociala ekonomins betydelse för samhällsutveck- lingen.
Forskningsverksamhet
Bör innefatta att:
- analysera och definiera begreppet "social ekonomi" - - initiera och bedriva forskning - - inventera slutförd, pågående och planerad forskning i Sverige - - ta del i och initiera kontakter mellan forskare i hela Europa - - bidra till kontakt mellan praktisk tillämpning och teoretisk forskning - - tillsammans med individuella forskare ta initiativ till en långsiktig utveckling av den sociala ekonomin. - Forskningsverksamheten avses att samordnas i nära samarbete med Mitthögskolan och Institutet för regionalforskning. Institutet skall vara en självständig men integrerad del i Mitthögskolan vid MAM-institutionen (Mänskliga resurser, affärsutveckling och miljö). Det finns en hög kompetens inom den sociala ekonomins kunskapsområden.
Informationsverksamhet
Informationsverksamheten avser att:
- samla information på internationell nivå och själv aktivt informera om den svenska sociala ekonomin och kontinuerligt sprida erfarenheter och kunskap på lokal och regional nivå inom Europa - - anordna regionala, nationella och internationella konferenser om social ekonomi - - bedriva nätverksbyggande verksamhet för att underlätta en utveckling av den sociala ekonomin - - ta initiativ till nyhetsbrev, föreläsningsserier och utbildningsseminarier. - Informationsverksamheten vänder sig till både aktörerna inom den sociala ekonomin och till tjänstemän, politiker och forskare.
För att sprida kunskaper om den sociala ekonomin, göra den synlig, tillgänglig och användbar för människor på olika nivåer, krävs kraftfulla och pedagogiska informationsinsatser. Informationsverksamheten avser att prioritera information där kommunikation mellan människor är ett medel för att skapa fruktbara möten. Aktiviteterna för att uppnå detta är deltagande och arrangerande av möten, seminarier och konferenser, arrangerande och deltagande vid studiebesök samt produktion av studiematerial.
Finansiering
Informationsverksamheten är planerad att finansieras 1996- 1999 av Länsstyrelsen i Jämtland, Swedecoop och Kooperativ utveckling i Jämtland samt EU-finansiering genom mål 6. Forskningsverksamheten planeras finansieras 1996-1999 av Glesbygdsverket, Institutet för regionalforskning, Mitthögskolan och EU-medel genom mål 6. De båda verksamheterna planeras omsätta tillsammans 7,5 miljoner kronor.
Arbetet har bedrivits i projektform under några år med bl a stöd från Civildepartementet och Ideella beredningen. Nu är den punkt nådd där arbetet bör formaliseras i ett institut som skall drivas av ett antal aktörer, däribland Glesbygdsverket, SIR, Mitthögskolan samt Länsstyrelsen i Jämtlands län som statliga myndigheter.
För att gå vidare med denna formalisering av arbetet krävs det att regeringen ger sitt tillstånd till att berörda statliga myndigheter engagerar sig i verksamheten.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillstånd för berörda myndigheter att bilda Institutet för social ekonomi.
Stockholm den 3 oktober 1996
Rune Berglund (s) Jörgen Persson (s)