En väl utbyggd och utvecklad högskola har en stor betydelse för en regions och en bygds utveckling. Så är det generellt, men i bygder som Sjuhäradsbygden får en utveckling och utbyggnad av högskolan en speciell betydelse eftersom vi har så få platser redan nu. Antalet högskoleplatser i Sjuhäradsbygden blir nu efter den utökning som föreslås i budgetpropositionen 1,7 högskoleplatser per 100 invånare. Detta skall då jämföras med de regioner, som nu föreslås få den största utbyggnaden, de kommer att ha dubbelt så många högskoleplatser som det blir för Sjuhäradsbygden och Borås högskola.
Centerpartiet har nått framgång med vårt gamla krav om att alla högskolor, även de små, skall ha fasta forskningsresurser. Det blir så nu och det är mycket bra, det ger högskolan en auktoritet som är viktig. De fasta forskningsresurserna ger nya möjligheter. Det är vår absoluta uppfattning att det måste till mer pengar och det förutsätter att när vi nu fått en bas att stå på kommer en utbyggnad av forskningen i Borås och andra mindre högskolor.
Skall regionen kunna utvecklas, är det viktigt att de företag som finns i bygden får tillgång till väl utbildade tekniker och designer o.s.v. Skall bygden kunna locka till sig nya företag med framtidsinriktad tillverkning måste det också finnas väl utbildade människor som kan axla de nya jobben. Skall det över huvud taget vara möjligt att få tjänsteföretag att etablera sig i bygden, då är det nödvändigt att det finns utbildade för dessa jobb. Att allt detta behöver ske förstår alla, men ska det bli möjligt och verkligt då måste Borås högskola få fler fasta studieplatser.
Det skall i sammanhanget också påpekas att flera stora utbildningsprogram vid Borås högskola är nationellt unika och har en nationell rekrytering. Exempel på detta är biblioteks- och informationsvetenskap och de textila utbildningarna.
Andelen nybörjare i högskolan är låg i jämförelse med riksgenomsnittet. Det är inte så att ungdomarna i Sjuhäradsbygden är ointresserade, utan de vill gärna studera om det bara funnes plats. Detta förhållande återspeglas i att inför höstterminen gick det nästan tre behöriga förstahandssökande per plats vid Borås högskola. Antalet sökande till Högskolan i Borås har ökat betydligt mer än antalet sökande vid högskolor i övriga delar av landet. Detta gäller även de tekniska och naturvetenskapliga utbildningarna. För flertalet högskolor redovisas för dess utbildningar rekryteringssvårigheter. Eftersom det i landet finns ett stort behov av människor med sådan utbildning, vore det naturligt att Högskolan i Borås fick expandera inom bl.a. dessa områden. Vid antagningen inför höstterminen 1996 tvingades Högskolan i Borås att avvisa 2 300 kvalificerade förstahandssökande.
Det finns många motiv att satsa mer på Högskolan i Borås, vi nämner här några. Det är stor efterfrågan på studier i Borås. Detta gäller även teknik, där många andra högskolor har problem. Trots stora överintag till högskolan är kön av reserver lika stort som de nybörjare som kunnat beredas plats. Vid Högskolan i Borås görs ett målmedvetet kvalitetsarbete. Universitets- kanslerns bedömningsrapport som nyligen publicerats av Högskoleverket är mycket positiv. I Borås finns ett nära samband mellan högskolan och näringslivet. En uppföljning av samtliga nyexaminerade från ingenjörsut- bildningar har praktiskt taget alla fått jobb inom de områden de är utbildade för. Man kan också lägga till att det vid högskolan är god tillgång på kvalificerade lärare, lokaler, utrustning och att i Borås finns billiga student- bostäder på cykelavstånd. I Borås behövs inte någon nybyggnad av student- bostäder, vilket det gör i en del andra högskoleorter.
Eftersom det varit så många sökande till Högskolan i Borås så har man ansträngt sig att tillgodose så många som möjligt. Det innebär att fler studerande än vad högskolan tilldelats resurser för har kunnat beredas plats. Detta har man gjort inom de ekonomiska ramar man haft sig tilldelade. Läsåret 1995/96 uppgick den överpresentation som gjordes till 500 helårs- studieplatser. Trots detta fick högskolans kvalitetsarbete mycket goda omdömen vid den granskning som Högskoleverket genomförde våren 1996.
I budgetpropositionen föreslår regeringen att grundutbildningen vid Högskolan i Borås skall byggas ut med 300 platser 1997 och med ytterligare 300 platser 1999. Högskolan i Borås har för 1995/96 haft 255 tillfälliga platser som finansierats med AMS-pengar. För 1997 blir därmed netto- ökningen bara 45 platser, de 300 nya minus de 255 tillfälliga. I propositionen skriver regeringen dessutom att högskolorna inte längre bör göra några överintag. Det innebär för Högskolan i Borås att de tilldelade fasta platserna för 1997 utgör en minskning gentemot det verkliga antalet 1995/96 med 455 platser. Detta är inte bra, framförallt inte med tanke på hur många sökande som finns och vilket behov av utbildning som föreligger.
Vi föreslår för det första att regeringen bör tillåta att Högskolan i Borås även kommande år får ta in fler än vad de fasta studieplatserna ger möjlighet till, förutsatt att man klarar detta ekonomiskt och kvalitetsmässigt. Detta bör ges regeringen till känna. Dessutom måste Högskolan i Borås få fler fasta platser. På grund av den uppgörelse som finns mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna om högkolorna kan vi inte nu direkt yrka på några fler platser, men vi vill göra regeringen uppmärksam på att det vore rimligt att utöka i Borås redan för 1997 med ytterligare 450 platser så att man inte behöver minska antalet studerande och därmed inte utnyttja den utbildnings- apparat som finns. Enligt vad vi vet så har några högskolor svårt att uppfylla och utnyttja hela den tilldelning de fått. Det vore enligt vår mening lämpligt att flytta över platser från dessa högskolor till Borås där resurser annars står outnyttjade. Efter 1999 borde tilldelningen ökas ytterligare.
Som vi skrev i början så är vi mycket glada för att det nu äntligen blir fasta forskningsresurser till de mindre högskolorna och därmed också till Borås. Vi anser att det vore lämpligt att ge Högskolan i Borås och Sjuhäradsbygden ytterligare 8 miljoner i forskningsresurser för 1998. I budgetpropositionen för Högskolan i Borås tilldelas 8 miljoner kronor i fasta anslag för forskning. Mot bakgrund av det stora intresse som finns och de behov som föreligger bör Högskolan i Borås tillföras ytterligare 8 miljoner kronor 1998. Centerpartiet har i partimotionen om forskning avsatt 150 miljoner kronor mer än regeringen att fördela mellan de mindre högskolorna för att utveckla forskningen för 1998-99. Totalt till forskning vid Högskolan i Borås bör 16 miljoner kronor tilldelas för 1998.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kunna ta in fler studenter än vad de fasta studieplatserna ger möjlighet till,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningsanslag till Högskolan i Borås.
Stockholm den 7 oktober 1996
Lennart Brunander (c) Marianne Andersson (c)