Vikten av att den svenka skolan utvecklas är ett nationellt intresse. Från att undervisningsresultaten i internationell jämförelse legat på en hög nivå har de nu sackat efter på ett betänkligt sätt. Omfattande åtgärder har vidtagits för att återföra undervisningen till den tidigare tätplaceringen.
Man har t.ex. ökat de materiella förutsättningarna genom att förbättra lokaler och undervisningsmateriel. Man har reviderat läroplaner. Man har genomfört organisatoriska förändringar för att både lärare och elever skall få en bättre arbets- respektive studiemiljö. Man har också ökat elevers och föräldrars möjligheter att deltaga i planläggningen av skolarbetet samtidigt som de givits ökad frihet att välja de för varje elev bäst lämpade studie- alternativen.
En allvarlig brist i detta arbete, som syftat till att anpassa och utveckla undervisningen och återföra skolan till dess forna internationella status, visar den nu sittande regeringens politik. Denna ger nämligen inte det utrymme för den jämförbarhet mellan olika skolformer och skilda pedagogiker inom den kommunala skolan respektive mellan den komunala skolan och friskolorna, som visat sig så viktig för skolans utveckling och som tidigare regering införde.
När det gäller lärarnas mycket viktiga funktion och betydelse för undervisningsresultatet har många diskussioner förts både i vårt land och utomlands. Som i alla yrkeskårer finns goda och mindre goda företrädare. Inom läraryrket är sannolikt den personliga förmågan och kompetensen mer avgörande än i de allra flesta andra yrken. Vikten av att lärarna bibehåller sin kompetens under hela den yrkesverksamma tiden kan inte nog betonas. Därtill måste de följa den pegagogiska utvecklingen liksom deras ämnens utveckling mycket mer noga i vår tid med dess snabba kunskapstillväxt.
För att skolan skall kunna garantera en modernt inriktad undervisning och lärarna skall kunna dokumentera en fortlöpande hög kompetensnivå borde ett system med certifikat (tillstånd) av samma typ som t.ex. förekommer i USA införas. Bakom denna idé ligger att lärarna efter återkommande prövningar, t.ex. vart femte år, skall dokumentera sin kompetens för rätten att få fortsätta undervisa. Andra yrkesutövare med motsvarande höga krav, t.ex. piloter, genomgår liknande kompetensprövning för att få fortsätta utöva sitt yrke.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att bibehålla hög lärarkompetens i svensk skolundervisning.
Stockholm den 4 oktober 1996
Stig Grauers (m)