Den svenska läkarutbildningen har hittills varit dimensionerad för en expansion av hälso- och sjukvården. De senaste årens strukturförändringar inom vården, samt avsaknad av neddragning av läkarutbildningen har nu lett till en manifest läkararbetslöshet. Det finns i dag ca 600 heltidsarbetslösa läkare. Risken är stor att andelen arbetslösa läkare ökar betydligt de närmaste åren i samband med de stora nedskärningarna som nu görs i sjukvården.
Farhågorna om ett väsentligt läkaröverskott har således besannats, överskottet kommer ytterligare att öka. Trots att tecken till denna utveckling funnits sedan mitten av 80-talet har andelen nybörjare på läkarlinjen successivt ökat. 1989 skedde en ökning från 845 till 925. I dag beräknas antalet nybörjare till 880! Till detta kommer ett väsentligt tillskott av utländska läkare. De senaste fem åren har ca 250 utländska läkare årligen fått svensk legitimation.
Trots den neddragning av platser på läkarutbildningen som har skett det senaste året har många läkare idag svårt att fullfölja sin grundutbildning. Det finns inte tillräckligt många platser för allmäntjänstgöring (AT). Det innebär att de läkare som idag går eller skall påbörja sin läkarutbildning inte får möjlighet att ta ut sin legitimation - dyra studieår kastas bort. För närvarande rekryteras enbart ca 500 läkare per år till den specialistutbildning som läkare genomgår efter legitimation. Detta innebär att andelen specialister i början på 2000-talet, när de stora pensionsavgångarna kommer, är för liten.
Med ett tillskott av närmare 900 läkare årligen och en pensionsavgång på ca 300-400 per år riskerar arbetslösheten år 2010, förutsatt att inga ytterligare nedskärningar drabbar sjukvården, att vara flera tusen. Kostnaden för en utbildning som aldrig kommer till användning blir stor. Varje utbildad läkare kostar samhället ca en miljon kronor.
Samtidigt kommer det på sikt att bli brist på specialistläkare. Det vore av den anledningen angeläget att medel för den teoretiska grundutbildningen under de närmaste året överförs till specialistutbildning av läkare som genomgått grundutbildning. Specialistutbildningen är en angelägenhet för landstingen, varför statliga medel måste överföras till landstingen. Alltfler svenska läkare söker sig utomlands och än så länge råder det brist på läkare i Danmark och Norge. Detta bidrar till att hålla arbetslösheten nere i Sverige. I början på 2000-talet, i samband med stora pensionsavgångar, måste grundutbildningen av läkare åter ökas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att intagningen till läkarutbildningen reduceras ytterligare och att medel överförs till en utvidgad specialistutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 6 oktober 1996
Margareta E Nordenvall (m) Leif Carlson (m)