Under flera decennier har läkarbrist rått i Norrlandslänen. Trots en viss utökning av läkarutbildningen i Umeå finns fortfarande ett hundratal läkarvakanser i regionen. Samtidigt finns ett visst läkaröverskott i storstadsregionerna. Under 1995 utexaminerades 91 läkare i Umeå, samtidigt som de fyra landstingen i norra sjukvårdsregionen utannonserade 131 AT-tjänster för nyexaminerade läkare. Detta visar att Umeåutbildningen är otillräcklig och snarast bör utökas att motsvara 130 utexaminerade läkare per år en bit in på 2000- talet.
Det kan av denna anledning inte vara riktigt som regeringen i propositionen föreslår att en minskning av läkarutbildningen skall ske i Umeå utan att hänsyn tas till ovanstående förhållanden. Under de kommande åren ökar pensionsavgångarna dramatiskt inom läkarkåren. Åren 2010-2013 pensioneras i vårt land omkring 1 100 läkare per år. Det tar ca 13 år från intagning till läkarutbildningen till en färdig specialistkompetens vilket medför att läkarutbildningen redan nu bör dimensioneras utifrån denna förutsättning.
Med hänsyn till nuvarande arbetsmarknadssituation och kommande pensionsavgångar i Norrlandslänen föreslås därför att läkarutbildningen vid Umeå universitet utökas för att motsvara Norrlandslänens efterfrågan på läkare. Dessa platser ryms inom det totala antalet utbildningsplatser på Umeå universitet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökat antal utbildningsplatser för läkarutbildning vid Umeå universitet.
Stockholm den 3 oktober 1996
Karin Israelsson (c)
Gotab, Stockholm 1996