I budgetpropositionen föreslår regeringen att den permanenta utbyggnaden av den högre utbildningen kommer att påbörjas hösten 1997 med 15 000 utbildningsplatser. För att ge utrymme för god planering av den fortsatta expansionen skall de återstående 15 000 platserna tillkomma först hösten 1999. Enligt regeringens sätt att räkna innebär det att det under läsåret 1999/2000 kommer att finnas 30 000 fler platser eller helårsstudenter inom den högre utbildningen jämfört med läsåret 1996/97 om man exkluderar de tillfälliga utbildningssatsningarna 1996/97. Med andra ord är det inget reellt tillskott av platser 1997 jämfört med dagens tillfälliga platser, snarare är det tvärtom.
Regeringen skriver också i budgetpropositionen att inriktningen på utbyggnaden bör vara att minst hälften av platserna skall avse naturveten- skapliga och tekniska utbildningar.
Stiftelsehögskolan i Jönköping föreslås få 700 platser vilket är en förbättring med 100 platser jämfört med vad som föreslogs i prop. 1995/96:222 Vissa åtgärder för att halvera arbetslösheten till år 2000, m.m.
Högskolan i Jönköping har i dag (utöver de särskilda N/T-platserna) tillfälliga satsningar på basårsplatser och extra HJS-platser vilket motsvarar 220 helårsplatser. Dessa platser skall räknas av från de 700. Då återstår 480 platser.
Den särskilda N/T-satsningen skall fortsätta enligt propositionen med antagning hösten 1997. Det innebär för Stiftelsehögskolans del att man 1997 kommer att ha 420 studenter i årskurs 1, 2 och 3. Den volymökning - utöver basår och HJS-platser om 480 platser (700-220 = 480) som föreslås för Jönköpings del kommer inte att motsvara volymen utbildning i N/T- satsningarna eftersom 300 platser av de 700 skall tas i anspråk på Internationella handelshögskolan (IHH). Detta exempel visar hur oegenomtänkt regeringens politik är på högskolans område.
I det avtal som finns mellan staten och Stiftelsehögskolan skall (IHH) tillföras 100 nya platser årligen under perioden 1997-1999, d.v.s. totalt ytterligare 300 helårsplatser. Det enda rimliga hade varit att utbyggnaden av IHH legat utöver "nytillskottet", men det gör det inte. Enligt regeringen ingår dessa 300 platser i de 700 platserna. Situationen när det gäller naturvetenskap och teknik blir därmed absurd. N/T-satsningens så småningom avvecklade 420 platser skall då jämföras med de 180 platser som ovan finns att tillgå. Därför bör Stiftelsehögskolan tillföras ytterligare 240 platser. Därmed kommer man att kunna bibehålla nuvarande volym.
Jönköpings län är ett av landets allra mest industrialiserade, och ett län där företagandet i stor utsträckning präglas av mindre och medelstora företag. Dessa står inför särskilda utmaningar för att behålla sin konkurrenskraft framöver. Högskolan i Jönköping har fokuserat utbildningen och forskningen vid IHH mot dessa företags utvecklingsproblem inom t.ex. international- isering och entreprenörskap. Motsvarande inriktning i utbildning och tillämpad forskning håller på att göras vid Ingenjörshögskolan.
Ingenjörshögskolan har ett högt söktryck och lätt att fylla sina utbildningar.
Volymen utbildning inom det område som skall prioriteras kommer med regeringens förslag att kraftigt minska vid en av de högskolor som varit bland de främsta vad avser ordinarie programrekrytering, rekrytering av N/T- arvodister och rekrytering av kvinnor till tekniska utbildningar. I det perspektivet är det både konstigt och anmärkningsvärt att regeringen med sin politik faktiskt minskar det totala antalet platser inom det tekniska området i ett län där näringslivet efterfrågar tekniker. Det är ett märkligt sätt att minska arbetslösheten!
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Stiftelsehögskolan i Jönköping bör tillföras ytterligare 240 platser och att motsvarande platser minskas på Mitthögskolan.
Stockholm den 4 oktober 1996
Ulf Melin (m) Göte Jonsson (m)