De senaste årens förändringar av den akademiska utbildningen har främst fokuserats på grundutbildning, forskning och utbildningens institutionella former.
I de arbeten som skett inom bl.a. Agenda2000-projektet har även stort intresse ägnats kompetensutveckling efter grundutbildningen. En höjning av den nationella kompetensnivån bedöms inte, vare sig kortsiktigt eller lång- siktigt, kunna ske enbart genom ökade resurser till grundutbildningen utan måste också omfatta möjlighet för personer med grundutbildningen några år bakom sig att förbättra och utveckla sin kompetens.
Det "nya" resurstilldelningssystemet verkar ha lett till ett minskat intresse hos universiteten och högskolorna att satsa resurser för kompetensutveckling. Fristående och enstaka kurser såväl som distansutbildning förefaller åtminstone inom vissa ämnesområden ha fått stå tillbaka för grundutbild- ningsplatser.
För långa akademiska utbildningar, som t.ex. psykologutbildningen, finns ett uttalat önskemål om kompetensutvecklande utbildningar efter avslutad grundutbildning för att bl.a. svara mot ett uttalat specialiseringsbehov. Sådana utbildningar är idag mycket sällsynta. I regeringens budgetproposition för år 1997 anges, i avsnittet "Utbildning och universitetsforskning" (5.13), att universitet och högskolor skall erbjuda kurser för fortbildning och vidareutbildning.
Här behövs uttalanden och anvisningar, initierade av riksdagen, så att kompetenshöjande insatser påbörjas för att i ökad omfattning möta ett redan befintligt behov av kompetensutveckling hos personer med avslutad akademisk grundutbildning.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildningsplatser för att tillgodose behovet av kompetensutveckling även efter avslutad grundutbildning.
Stockholm den 2 oktober 1996
Britt-Marie Danestig-Olofsson (v)