Sverige är ett mångkulturellt samhälle. Det behövs ökade kunskaper om betydelsen av detta. Hur skall vi klara integrationen? Hur skall vi motverka invandrarfientlighet och rasism? Vilka positiva saker finns i det mångkulturella samhället som kan gagna Sverige? Vad kan företag och den offentliga sektorn tillföras av den stora mångfalden? På vilket sätt kan vi dra lärdom av de utländska influenser som påverkat Sverige, från vikingatiden, Gustav II Adolfs valloner och Gustav III franska inflytande till 1900-talets arbetskraftsinvandring och sedan använda den till något positivt? Här finns många stora och viktiga frågor att besvara för en professurresurs.
För att få en fördjupad förankring som gör att Sverige utvecklas i en positiv riktning behövs det en fakultet vid Stockholms universitet som får i uppdrag att forska i frågor rörande integrations-, mångkulturella och kompetensfrågor bland invandrare och svenskar. Fakulteten skall ha en nära kontakt med de resurscentra i kommunerna som byggs upp genom folkbildningen för att på olika sätt stimulera till att utveckla form och innehåll i verksamheten, hitta vägar till vidare utbildningar och yrkes- utbildningar m.m.
Vi ser i dag oroande tecken på ett segregerat Sverige. För att öka kunskaperna och markera hur viktig frågan är bör en professur i integrationsfrågor inrättas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av en professur i integrationsfrågor.
Stockholm den 3 oktober 1996
Nikos Papadopoulos (s)