Den satsning som staten gör på Umeå universitet har hittills varit mycket framgångsrik. Universitetet är emellertid ännu inte färdiguppbyggt och erhåller inte likvärdiga ekonomiska resurser för forskning och forskarutbildning som de äldre universiteten i landet. Universitetet har en i relation till grundutbildningen lägre tilldelning av resurser för doktorandtjänster och utbildningsbidrag i forskarutbildningen. Samtliga fakulteter utom den odontologiska ligger under den genomsnittliga tilldelningen till motsvarande fakulteter vid de övriga universiteten i landet. Som exempel kan nämnas att universiteten i Uppsala, Lund, Göteborg och Stockholm har två till tre gånger större ekonomiska resurser att erbjuda varje helårsstudent än Umeå universitet har.
Även ersättningen för lokalkostnader och tilldelningen av resurser för tjänster och drift m.m. är lägre för Umeå universitet. Om tilldelningen skulle motsvara den genomsnittliga tilldelningen för de äldre universiteten skulle det innebära ytterligare över 50 miljoner kronor i ersättning för lokalkostnader och ca 130 miljoner kronor för tjänster och drift.
Avtalet mellan staten och sjukvårdshuvudmännen gällande samarbete om läkarutbildning och forskning ger en, i förhållande till verksamheten, lägre driftsersättning för läkarutbildningen i Umeå än för motsvarande utbildning på övriga orter. Avtalet är föråldrat och bygger på förhållanden som inte längre råder. Jag har tidigare i motion 1994/95:Ub673 påpekat den obalans som uppstått i resursfördelningen. Som svar på motionen säger utskottet att "det av motionären påtalade problemet är uppmärksammat inom Utbildningsdepartementet - - - Frågan är komplicerad och kan inte lösas utan nya förhandlingar."
Den ojämlikhet som råder i resursfördelningen till universiteten medför att Umeå universitet är missgynnat i sina ansträngningar att konkurrera om externa medel nationellt och internationellt, att samverka med övriga delar av samhället och att omdisponera medel för nya satsningar. En förstärkning av fakultetsresurserna skulle innebära att Umeå universitet kan fortsätta sin uppbyggnad av miljövetenskap, kulturvetenskap och folkhälsovetenskap.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fördelningen mellan universiteten av medel för forskning och forskarutbildning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättning för lokalkostnader och resurser för tjänster och drift,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att regeringen utan dröjsmål upptar förhandlingar kring en översyn av avtalet om samarbete om läkarutbildning och forskning m.m.
Stockholm den 6 oktober 1996
Torsten Gavelin (fp)