I regeringens proposition 1996/97:1 förslås att läkarutbildningen skall minska i omfattning. Som skäl hänvisas till utredningen Den framtida efterfrågan på läkare m.m., enligt vilken antalet läkare skulle komma att öka och överstiga den förmodade efterfrågan under lång tid framåt.
I förslaget förutsätts att alla utbildningsorter, även Umeå, skall dra ner sin läkarutbildning. Någon hänsyn har inte tagits till den faktiska arbets- marknadssituationen i olika delar av landet. Samtidigt som det råder visst läkaröverskott i storstadsområdena i Syd- och Mellansverige, finns det i Norrlandslänen ett hundratal vakanser. Detta tyder på att utbildningen av läkare som vill tjänstgöra i Norrland fortfarande är för litet.
Umeåutbildningen har idag en intagning på 122 läkarstuderande per år. Årligen utexamineras mellan 100 och 110 läkare. De fyra Norrlands- landstingen anställer årligen mellan 125 och 130 AT-läkare, dvs betydligt fler än vad som utexamineras i regionen. Läkarutbildningen i Umeå borde därför ökas att motsvara en utexamination av 130 läkare per år samtidigt som utbildningen i andra delar av landet kan minskas.
De läkarstuderande som tas in under de närmaste åren kommer att vara klara med sin läkarexamen åren 2003-2006. Därefter följer två års AT- utbildning och fem års specialistutbildning. Det innebär att de som tas in de närmaste åren blir färdiga specialister åren 2010-2013. På grund av ålderssammansättningen i läkarkåren ökar pensioneringarna några år in på 2000-talet och kulminerar åren efter 2010 med ca 1100 läkare per år som går i pension. I det av regeringen åberopade betänkandet Ds 1994:57 konstaterades därför: omkring år 2010 ökar pensionsavgångarna bland läkarna, vilket med nuvarande utbildningskapacitet kan väntas medföra en minskning av antalet yrkesverksamma läkare. För att motverka detta kan en utökning av läkarutbildningen behövas i slutet av 1990-talet. Mot denna bakgrund är det förvånande att nu ytterligare minska läkarutbildningen för att inom något år öka igen.
Med utgångspunkt i detta borde antalet utbildningsplatser på läkarlinjen vid Umeå universitet utökas något för att tillgodose Norrlandslänens efterfrågan på läkare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad läkarutbildning vid Umeå universitet.
Stockholm den 4 oktober 1996
Mats Lindberg (s)